Jak cestovat do Rakouska? Víme, co se vyplatí

Jak cestovat do Rakouska? A jaký typ přepravy zvolit v případě, že během své dovolené prozkoumat více míst? Poradíme, kdy je lepší vyrazit autem, letadlem, autobusem nebo vlakem.

Jak cestovat do Rakouska autem

Cestovat do Rakouska autem je skvělý nápad – není to daleko a dostanete se všude, dokonce do horských vesniček. Silnice jsou ve špičkovém stavu a vedou i do odlehlých koutů země. Jestli jste rodina s dětmi nebo plánujete sportovat, tento způsob dopravy pro vás bude ten nejlepší.

Na dálnice budete potřebovat známky. Ty lze pořídit online nebo na čerpacích stanicích, a to i v pohraničí v Česku. Existují také úseky (některé mosty například), kde je potřeba zaplatit i mýtné. Benzín je tu trochu dražší než v ČR, proto se vyplatí natankovat u nás. 

do-rakouska-autem

Jak cestovat do Rakouska letadlem

Jestli máte namířeno na poznávací dovolenou do Vídně, určitě vás zaujme možnost letět letadlem. Ve Vídni jste z Prahy za necelou hodinu. V porovnání s vlakovou nebo autobusovou dopravou ale letenka vyjde většinou o dráž. 

Pokud tedy nechytíte nějakou speciální akci – potom máte možnost letět jen za pár stovek (zpáteční letenka samozřejmě). Takové akce ale nebývají příliš časté. Nízkonákladové společnosti obecně nabízí levnější letenky, zkuste využít jejich nabídky. 

Na druhou stranu jste za chvíli na místě. To je velké plus letecké dopravy. Ovšem jestli plánujete cestu do nějaké horské vesničky nebo města, kam nelétá letadlo, zapřemýšlejte nad autobusem nebo vlakem. Bude to pro vás jednodušší. Abyste měli jistotu, že nebudete mít problém s rozměry zavazadla, kupte si správný cestovní kufr.

Jak cestovat do Rakouska vlakem

Do Vídně jezdí přímé vlaky Českých drah z Ostravy, Přerova, Břeclavi a Znojma. Linka dál pokračuje do Semmeringu a Grazu. K dispozici jsou také přímé lůžkové vlaky, a to i z Prahy. Další linka jede do Lince. Další možností je dojet do přihraničí a přesednout na osobní vlak, který vás doveze až do cíle.  Ceny jsou za vlak příznivé – zpáteční jízdenka z Břeclavi do Vídně vás vyjde na 24 EUR. 

Vlaková doprava po Rakousku vyjde podstatně dráž než v ČR. Jestli tedy chystáte nějaké výlety do okolí, počítejte s tím. Zároveň zde neplatí, že na sebe navazující vlaky čekají. Ač to není se zpožďováním tak strašné jako v Čechách, může k tomu čas od času dojít. Stačí vzít oblíbený sportovní batoh a můžete vyrazit. 

vlakem-do-rakouska

Jak cestovat do Rakouska autobusem

Z Prahy se do Vídně dostanete například s FlixBusem. Jednosměrná jízdenka vás vyjde na zhruba 1000 Kč a cesta trvá okolo 4 hodin. FlixBus nabízí spoje i do dalších rakouských měst, například do Štýrského Hradce, Lince, Salzburku a dalších. Tam už ale bývá nutnost přestoupit. 

Dálkové autobusy v Rakousku moc nejezdí, na delší trasy volte raději vlak. Autobusy Rakušané využívají hlavně při dopravování v rámci regionu. Takže jestli chcete navštívit okolní vesničky nebo větší město, doporučujeme právě autobus.

Výběr vhodného kufru na cesty

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace