Letiště Antalya: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní Letiště Antalya je hlavním uzlem letecké dopravy v Turecku a klíčovým bodem propojení nejen v rámci Evropy, ale i s destinacemi po celém světě. V tomto článku se zaměříme na užitečné informace, které vám usnadní orientaci a plánování vašich cest.

Letiště Antalya

Antalya Airport, známé také jako Antalya Havalimani, je hlavním letištěm v jihozápadním Turecku. Nachází se na pobřeží Středozemního moře a je klíčovým uzlem pro oblíbené dovolenkové destinace jako Lara, Side, Alanya, Konakli a Kemer. S dvěma mezinárodními terminály a jedním domácím terminálem poskytuje pohodlné spojení do různých oblíbených turistických cílů.

Letiště je situováno 13 kilometrů od centra města Antalya. A je klíčovým propojovacím bodem mezi turistickými atrakcemi Turecké Riviéry a okolním světem. Toto letiště slouží jako hlavní vstupní brána pro charterové lety, které přivážejí turisty na pobřeží. Je domovem pro letecké společnosti AnadoluJet, Corendon Airlines, Freebird Airlines, Pegasus Airlines, SunExpress a Turkish Airlines.

Letiště má 3 terminály:

  • Terminál 1 je určen pro tyto letecké společnosti: Turkish Airlines, Sun Express, Pegasus Airlines, Freebird Airlines, Tailwind Airlines, British Airways, easyJet, Enter Air, Jet2.com, Norwegian, TUI, Wizz Air
  • Terminál 2 má součástí letecké společnosti Corendon Airlines a Smartwings.
  • Terminál 3 je vnitrostátní terminál a je určen pro všechny lety po Turecku od různých leteckých společností.

Turkish Airlines a Pegasus Airlines jsou hlavními leteckými přepravci pravidelných letů po celý rok, poskytující častá vnitrostátní spojení a přímé lety do Evropy a na Blízký východ. V letní sezóně se provoz na letišti výrazně zvyšuje, když do Antalye směřují dovolenkové lety téměř z každého evropského letiště.

Letiště Antalya se nachází asi 13 km od centra města Antalya. Letiště má kód IATA: AYT a 4-místný kód ICAO: LTAI.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Antalya: antalya-airport.aero.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Antalya můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště Antalya se nachází asi 13 km od centra města Antalya. Letiště je na adrese: Yeşilköy, Antalya Havaalanı Dış Hatlar Terminali 1, 07230 Muratpaşa/Antalya, Turecko Antalya Uluslararası Havalimanı. 

Autem

Na letišti najdete různé pobočky autopůjčoven, kde si můžete pronajmout vozidlo. Průměrná cena se pohybuje od 40 do 100 EUR za den, s týdenními cenami obvykle kolem 400 EUR. Nicméně, doporučuje se zvážit také veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově výhodná.

Autobusem

Na cestu z letiště do centra města a zpět je k dispozici autobusová doprava. Autobusové linky zajíždějí přímo k terminálům a jednorázová jízdenka stojí kolem 22 TRY. Zastávka u terminálu 1 se nachází vpravo před vnitrostátním terminálem a je označena písmenem D. Zastávka u terminálu 2 je umístěna před odletovým terminálem.

Linka 600 spojuje oba terminály a nabízí spojení do centra města a k autobusovému nádraží Otogar. Je v provozu 24 hodin denně a jezdí v intervalech asi 30 minut. Cesta trvá přibližně 40 minut.

Linka 800 také spojuje oba terminály a jezdí do čtvrti Lara (blízko pláže) a kolem oblíbeného vodopádu Düden, který se nachází na jižním okraji centra města. Autobus je k dispozici jednou za hodinu od 5:50 do 22:00 hodin.

Tramvaj

Další možností je využití tramvají, ale ty mají zastávku pouze na terminálu 1. Tramvaje jezdí nepravidelně po celý den v rozmezí od 20 do 60 minut. Cesta z letiště do centra trvá přibližně 30 minut.

Linka tramvaje T1A spojuje letiště s historickým centrem města a také hlavním autobusovým nádražím Otogar. Průměrná cena jízdenky se pohybuje kolem 18 TRY za jednu cestu.

Taxi

Na letišti budete mít k dispozici možnost využít Taxi, Uber nebo Bolt. Taxi je obvykle dostupné v širším rozsahu.

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra Antalya prostřednictvím Taxi, Bolt nebo Uber. Žádné autobusy ani tramvaje nejezdí.

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je dostupné jak krátkodobě, tak dlouhodobě, avšak doporučuje se rezervace, která může zajistit výhodnější ceny.

U každého terminálu se nachází parkoviště, kde je možné zaparkovat. Mějte na paměti, že čím blíže k terminálu, tím vyšší jsou ceny parkování. Průměrné ceny se pohybují kolem 1267 TRY za týden.

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště antalya-airport.aero najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Antalya nabízí za služby?

Letiště Antalya nabízí různé služby.

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Letiště poskytuje bezplatné Wi-Fi připojení, avšak s omezením na 30 minut. Pro prodloužení připojení je nutné získat heslo na oficiálních stáncích rozmístěných po letišti. Nabíjecí stanice jsou k dispozici na celém letišti, aby usnadnily dobíjení elektronických zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Na letišti najdete široký výběr obchodů od suvenýrů po luxusní zboží. K dispozici jsou také kosmetické produkty, místní speciality a hračky. Restaurace a rychlé občerstvení nabízejí pestrou škálu mezinárodních pokrmů.

Lékárna: Lékárna se nachází ve veřejných částech všech terminálů.

Bankomaty: V příletové a odletové hale jsou k dispozici bankomaty.

Směnárny: Směnárna je umístěna v letištní hale.

Úschova zavazadel: Úschovna zavazadel je k dispozici pouze na terminálu 1 ve formě samoobslužných skříněk. Cena za 24 hodin činí přibližně 5 EUR.

Nezapomenutelné zážitky v Antalya

V Antalya je mnoho zajímavých míst a aktivit, které stojí za to prozkoumat. Zde je několik tipů.

 

  • Pláž Konyaalti: Konyaalti Beach je populární městskou pláží, která se vyznačuje svou čistotou a širokým spektrem aktivit. Nachází se v západní části města a je snadno dostupná pomocí tramvaje. I přes často velký nával návštěvníků zde však najdete dostatek prostoru a příležitostí k užití si typického plážového života v Antalyi.
  • Vodopády Düden: Düdenské vodopády patří mezi nejkrásnější přírodní krásy této oblasti. Nacházejí se 12 kilometrů severovýchodně od Antalye a vznikají recyklovanou vodou ze stanice. Tyto vodopády se skládají ze dvou částí - Horního a Dolního Düdenu. Dolní Düden se z výšky line přímo do Středozemního moře z vysokého útesu. Horní vodopád Düden je ideálním místem pro romantickou procházku nebo piknik s rodinou a přáteli, nabízí úchvatné scenérie a klidnou atmosféru.
  • Antalya Aquarium: Antalya Aquarium je komplex plný zábavy, který nabízí jedno z největších akvárií na světě. Toto místo má fascinující tunelové akvárium a 40 tematických výstavních nádrží.
  • Antické město Perge: Perge je starověké město v Turecku, které leží nedaleko Antalye. Jeho kořeny sahají do 4. století př. n. l., kdy ho založili Řekové, a později bylo ovládnuto Římany. Návštěvníci zde mohou obdivovat impozantní římské divadlo, stadion, lázně a další zachované budovy a chrámy. Perge je rovněž proslulé svými vynikajícími mozaikami a sochami, které jsou vystaveny v muzeu v Antalyi. 
  • Apollonův chrám: Apollónův chrám v Side je nádherným pozůstatkem řeckého dědictví, které rozhodně stojí za to navštívit. 

 

Hadrian's Gate: Hadrianova brána, známá také jako Üçkapılar, je triumfální oblouk nacházející se v Antalyi. Brána byla postavena k oslavě návštěvy římského císaře Hadriana v roce 130 n. l. Jedná se o jedinou dochovanou bránu v městských hradbách, které obklopují město a přístav. Brána je vybudována z mramoru a žuly a je obklopena obrannými věžemi a hradbami.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace