Jak co nejlevněji přepravit nadrozměrná zavazadla?

Pří plánování cesty letadlem vás může trápit několik otázek. Jak sbalit příruční zavazadlo do letadla, kolik cigaret, alkoholu a hotovosti můžete vzít s sebou na cesty a zejména povolené rozměry a hmotnost zavazadel, případně jaké poplatky za ně vydáte. Menší kufr a taška nebo kufr pro děti nebývá většinou problém, aerolinky vám je většinou dopraví zdarma na palubě, pokud se vejdou pod sedadlo. V dnešním článku si řekneme, jak přepravit letadlem objemné předměty, ať už jde o větší cestovní kufr, nebo jiné specifické zavazadlo.

Nadměrné zavazadlo do letadla je častý problém

Velkým strašákem všech cestovatelů je vedle strachu z létání také množství formalit provázející pasažéry před nástupem na palubu. Hlavně pokud s sebou na cesty chcete vzít větší či neobvyklé zavazadlo, jako je sportovní potřeba (surf, kolo, snowboard, lyže), hudební nástroj (basa, kytara) a další. K této problematice přistupují jednotlivé aerolinky odlišně. Tato odlišnost se odrazí minimálně na vaší peněžence.

Cestovní kufr Dielle L

Cestovní kufr Dielle L

Letecké společnosti a nadměrná zavazadla

Nadměrné zavazadlo u ČSA

V případě, že už předem tušíte nadměrnou hmotnost svého zavazadla, je výhodné dokoupit si tuto možnost předem, už s letenkou. Do 36 hodin před odletem je cena za nadměrné zavazadlo do 32 kg výrazně nižší, a to jest 650 KčPři pozdějším ohlášení nadkapacitního zavazadla vás bude přeprava zavazadla stát 910 Kč. Pokud nejste v situaci, kdy si kupujete last minute dovolenou k moři, dá se zbytečné platbě vyšší ceny předcházet. Výjimkou jsou lety do Soulu, kde přeprava rozměrného zavazadla do 32 kg stojí 1 560 Kč bez ohledu na dobu rezervace. Platba těchto  možností je dostupná jak při nákupu letenky, tak později v rezervačním systému ČSA, případně přes kontaktní centrum ČSA.

ČSA doporučují platbu zavazadla předem, protože během odletu je možné platit za nadlimitní zavazadla pouze kartou. Hotovostní platbu lze provést jen u přepážek a v případě, že taková komplikace nastane a cestující let zmešká, nemá nárok na náhradu škody. Cestující s nehlášenými nadkapacitními zavazadly může být vyloučen z přepravy. V případě přepravy cenného zavazadla na sedadle  vedle sebe platí cestující poplatek ve výši letenky dospělého člověka. Jako zapsané zavazadlo přepraví ČSA také sportovní vybavení, pokud neměří více, ne 250 cm délky. Pokud je daným sportovním vybavení zbraň pro sportovní či lovecké účely, musí být před zahájením přepravy vyjmuty náboje a musíte mít povolení k držení a přepravě zbraně.

Více informací o přepravě zavazadel v ČSA a dalších podmínkách najdete zde.

Nadměrné zavazadlo u Emirates

Společnost Emirates nemá pevně stanoveny ceny za přepravu nadlimitních zavazadel. Je benevolentní ke všem zdravotním pomůckám, byť se většina z nich musí přepravovat v zavazadlovém prostoru (včetně psů). Psi ve speciálních přepravovacích boxech do délky 300cm v zavazadlovém prostoru stojí cestujícího majitele až 800 USD. Společnost Emirates dost konkrétně rozepisuje možnosti přepravy sportovního vybavení. Více o možnostech Emirates si přečtěte tady.

Nadměrné zavazadlo u British Airways

Zavazadlo o hmotnosti mezi 23 a 32 kg stojí 100 USD/CAD nebo 75 EUR na jednu cestu. Pro zavazadlo nad hmotnost 32 kg potřebujete objednat službu cargo přepravy. Více informací pro přepravu zavazadel u BW najdete na tomto odkazu.

Nadměrné zavazadlo u Lufthansa

Tato společnost považuje za nadkapacitní zavazadlo taktéž jakékoli nad 32 kg. Cenové kategorie zavazadel odlišené podle cestovní třídy, v níž máte zakoupenu letenku, najdete zde.

Hudební nástroje o velikosti příručního zavazadla a hmotnosti do 8 kg si můžete vzít s sebou na palubu. V případě jiných rozměrů žádá společnost o kontaktování centra služeb.

 Více informací o službách Lufthansy najdete zde.

Nadměrné zavazadlo u Smartwings

Tato společnost požaduje hlášení předem u zavazadel nad 23 kg hmotnosti, zavazadel, u nichž je součet tří stran do 250 cm a sportovního vybavení, jako jsou kola, lyže a jiné. Do této kategorie spadají také živá zvířata a invalidní vozíky. Nadváhu zavazadel lze hlásit do 24 hodin před odletem. Ostatní zavazadla je nutné hlásit do 48 hodin před odletem skrze speciální formulář na webu Smartwings. V případě cesty přes cestovní kancelář zajišťuje tyto služby CK a podléhají jejímu ceníku.

Více informací o přepravě zavazadel v Smartwings najdete zde.

Nadměrné zavazadlo u EasyJet

Společnost EasyJet přistupuje k nadlimitním zavazadlům poměrně jednoduše. Rezervace zavazadla do 23 kg vás bude stát do 1 200 Kč podle vzdálenosti cílové destinace, 1 458 Kč u odletové brány. U odbaveného zavazadla do 32 kg platíte 300 Kč za každé tři kilogramy hmotnosti navíc. Malé sportovní potřeby do 20 kg budou cestovat do 1 400 Kč a velké sportovní potřeby do 1 603 Kč. Pokud si objednáte a zaplatíte tyto typy přepravy online, jsou poplatky nižší, což uvidíte ve výpisu služeb společnosti zde.

 Cestovní kufr Travelite Capri 2W L

Cestovní kufr Travelite Capri 2W L





(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace