V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Jak se dostat z letiště JFK do centra New Yorku

Jestliže cestujete do New Yorku z Evropy, s největší pravděpodobností vaše letadlo přistane na letišti JFK. Název letiště je vzpomínkou na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Let z Prahy do New Yorku s mezipřistáním trvá asi 11 hodin. Letenky do New Yorku jsou velmi populární a letiště Johna F. Kennedyho během roku odbaví nejvíce cestujících. Nachází se v jihovýchodní části New Yorku, přímo v Queensu, asi 19 km od Dolního Manhattanu. Létá sem v současné době mnohem více než 40 aerolinek a je zde 8 terminálů. Můžete se také podívat na informace, kdy vám situaci zkomplikuje zpožděný let.

Letišti Johna F. Kennedyho

Po přistání na letišti Johna F. Kennedyho budete nejprve rozděleni na cestující "first time esta", tedy ty, kteří přijíždějí do USA poprvé a na "returning", tedy cestující, jejichž údaje jsou již uloženy v daném systému. Pokud jste na letišti JFK poprvé, notnou chvíli strávíte ve frontě na odbavení. Každému cestujícímu jsou v totiž současné době sejmuty otisky prstů a proveden snímek obličeje. Jakmile budete odbaveni, sledujte cedule Exit a Airtrain.

Vlak Airtrain

Pak sedněte na vlak Airtrain, který vás zaveze až na stanici newyorského metra E. Vlak staví na všech terminálech a doprava po letišti je zcela zdarma. Nezáleží na tom, kterým směrem cestujete, vlak totiž jezdí automaticky stále dokola. Vystupte až na poslední zastávce s názvem Jamaica Station. Z terminálu 2 cesta trvá necelých 8 minut. Jízdenku budete platit až po opuštění vlaku u platební brány, kde jsou automaty k zaplacení. Cena jízdenky je 5 $.

Metro Card

V tom samém automatu vám doporučujeme současně zakoupit i týdenní Metro Card s neomezeným počtem jízd, která platí na metro i autobus. Cena jízdenky je 31 $. Za jednu jízdu metrem jinak zaplatíte 2,8 $, takže tato karta se vám vyplatí už za 2 dny. Děti do výšky 1,10 m (44 in) žádné jízdenky neplatí. Pokud chcete vyzkoušet metro, třeba při cestě zpět na letiště, v tomto případě jeďte na stanici Howard Beach JFK Airport.

Cesta taxíkem

Můžete cestovat i taxíkem, což je v každém případě nejpohodlnější. Cesta z letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho na Manhattan vás v tomto případě bude stát asi 70 $.

Z letiště Newark do New Yorku

Pokud přiletíte na velké mezinárodní letiště Newark, což je třetí nejdůležitější přepravní místo pro United Airlines, poradíme vám, jak se dostanete do centra New Yorku. Toto letiště se nachází 24 km od Dolního Manhattanu a jsou zde 3 terminály označené A, B, C. I odtud vás do centra města zaveze AirTrain Newark. Cesta na Penn Station trvá s přestupem na metro půl hodiny a stojí 5 $. Děti do 110 cm opět jezdí zdarma. Intervaly mezi spoji jsou přes den velmi krátké, i v noci vlak jezdí každých 15 minut.

Z letiště La Guardia do New Yorku

Letiště La Guardia je většinou využívané pro lety po USA a do Kanady. Odtud se do centra New Yorku dostanete autobusem a na newyorské metro vás doveze hned 5 linek.

Na co nezapomenout

Při cestě do USA si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění, které si můžete srovnat na portálu ChytryHonza.cz. Vždy je dobré mít pojistku pro nenadálé události a mít někoho, na koho se v nesnázích můžete v cizím městě s důvěrou obrátit. Vybavte se také vhodným cestovním kufrem, ať už do zavazadlového prostoru, nebo na palubu letadla v podobě příručního zavazadla.

 

 

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace