Cestování do USA: Průvodce pro přípravu za dobrodružstvím

Chystáte se na cestu do USA a máte obavy, že byste mohli zapomenout na něco důležitého? Cestování do Spojených států amerických může být vzrušujícím dobrodružstvím, plným různorodých zážitků a nezapomenutelných momentů. Pro dobrou přípravu a plynulý průběh vaší cesty je však důležité mít správné informace a plány. V našem článku najdete nejdůležitější informace a tipy, které vám pomohou.

Základní informace o cestování do USA

Vízum a cestování na základě programu Visa Waiver

Většina turistů do USA může využít program Visa Waiver (Visa Waiver Program), což umožňuje krátkodobý pobyt na dobu kratší 90 dní, bez nutnosti získávání turistického víza. V rámci tohoto programu je však nezbytné získat povolení k cestování ESTA (Electronic System for Travel Authorization). 

ESTA: Elektronický systém pro povolení k cestování

Před odletem do USA je nutné získat povolení k cestování prostřednictvím systému ESTA. Tento postup platí pro občany zemí zapojených do programu Visa Waiver. ESTA Visa žádost lze podat online a měla by být provedena nejpozději 72 hodin před plánovaným odletem. Na stránkách Amerického velvyslanectví vyplňte pečlivě formulář a uveďte všechny požadované informace o svém cestování. K tomu je nutné zaplatit poplatek ve výši 14 $. 

Cestovní pas s biometrickými údaji

Cestovní pas s biometrickými údaji je v současné době jedním z nejdůležitějších dokladů pro vstup do Spojených států amerických. Biometrické údaje, jako jsou otisky prstů, jsou integrovány do moderních cestovních pasů s cílem zvýšit bezpečnost a snadnost identifikace osob. Tento pas nejenže usnadňuje průchod kontrolami na letišti, ale také napomáhá zajištění rychlejšího vstupu na území Spojených států. Cestovní pas s biometrickými údaji poznáte podle typického symbolu rozděleného obdélníku s kolečkem na přední straně obálky pasu. Platnost cestovního pasu je nezbytná po celou dobu vašeho pobytu v USA.

Cestovní pojištění do USA

Před cestou do USA je nutné zařídit cestovního pojištění, protože zdravotní péče patří v USA k nejdražším na světě. Při výběru pojištění je důležité zaměřit se na konkrétní oblast, a doporučujeme uzavřít pojištění s vyššími limity.

Průběh na letišti a imigrační kontrola 

Rozhovor s pracovníkem letecké společnosti 

Před odletem do USA čeká cestující rozhovor s pracovníkem letecké společnosti. Tento pohovor, který předchází samotnému nástupu na palubu letadla, je důležitý, avšak není součástí imigrační kontroly na letišti v USA.

Hlavním důvodem tohoto pohovoru s pracovníkem letecké společnosti je zajistit, že v případě, že by došlo k rozhodnutí imigračních úředníků na americkém letišti, že nemáte oprávnění vstoupit na území USA, bude letecká společnost povinna vás přepravit zpět na své náklady do místa, odkud jste přiletěli.

Zaměstnanci letecké společnosti mohou požadovat a zjišťovat různé informace, aby se ujistili o vaší právoplatné cestě.

V případě, že jste při vyplňování žádosti ESTA poskytli pravdivé a přesné informace, neměli byste na letištní ani imigrační kontrole narazit na žádné problémy. Nicméně, buďte připraveni na to, že můžete být dotazováni na různé aspekty týkající se vaší cesty. Buďte v klidu a odpovídejte s klidem a upřímností.

Rozhovor s imigračním pracovníkem v USA

Pokud jste absolvovali let do Ameriky letadlem, čeká vás zde ještě jedna zkouška, a to projít imigrační kontrolou na americkém letišti. Tato kontrola je povinná pro všechny cestující, kteří přilétají z destinací mimo Spojené státy.

Na imigrační kontrole budou úředníci vyžadovat váš cestovní pas, případně otisky prstů, a mohou si dokonce pořídit fotografii. S pomocí pasu naleznou váš záznam v systému ESTA a ověří, zdali máte platné povolení. V případě, že cestujete s rodinou, mohou vás povolat společně. Pokud máte někoho specifického ve Spojených státech, předložte tzv. zvací dopis

Mezi nejčastější otázky na imigrační kontrole patří informace o vašem zázemí (studium, zaměstnání, bydlení a rodinné vztahy), aby se ověřilo, že máte v České republice pevné závazky. Důležitá je také přítomnost zpáteční letenky jako důkaz, že se plánujete vrátit. Úředníky také zajímá důvod vaší cesty, itinerář, zejména pokud plánujete delší pobyt, a také informace o tom, za kým do USA jedete. Důležitá je též délka vašeho pobytu.

Co si připravit pro imigračního pracovníka v USA?

  • Cestovní pas: Mějte platný cestovní pas s biometrickými údaji.
  • ESTA povolení: Potvrzení o schválení ESTA žádosti.
  • Letenky: Přineste s sebou letenky, ideálně i zpáteční.
  • Adresa ubytování: Zaznamenejte si adresu, kde budete prvních pár dní ubytování.
  • Finanční prostředky: Mějte dostatek hotovosti nebo platebních karet.
  • Plán pobytu: Mějte s sebou plán toho, co hodláte v USA podniknout, která místa navštívíte a také, kde se budete nejčastěji pohybovat.

S připravenými dokumenty a s jasnými odpověďmi na otázky imigračního pracovníka vám bude vstup do země výrazně usnadněn.

Tipy pro plynulý pobyt v USA

  • Respektujte místní zákony a pravidla: Každý stát v USA má své specifické zákony. Seznamte se s nimi a respektujte je.
  • Zdravotní péče: Mějte přehled o místních zdravotnických zařízeních a pojištění.
  • Bezpečnost: Buďte obezřetní ohledně svých cenností a vždy sledujte své osobní věci.
  • Vstupenky předem: Objednávejte si vstupenky předem, jinak se nikam díky vysoké návštěvnosti nepodíváte.
  • Elektrické zásuvky: Dejte si pozor na to, že v USA mají jiný tvar elektrického adaptéru než u nás.
  • Mezinárodní řidičský průkaz: Cestování autem je možné v USA, avšak pouze prostřednictvím mezinárodního řidičského průkazu. 

Cestování do USA může být nezapomenutelným zážitkem, pokud se řádně připravíte a dodržujete místní pravidla.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace