Letiště Funchal Madeira: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Funchal Madeira patří mezi další významné letiště a důležitá místa na ostrově Madeira v Portugalsku. Letiště je klíčovým bodem pro cestování nejen po Evropě, ale i do dalších destinací po celém světě. V tomto článku se podíváme na praktické informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaši cestu.

Letiště Funchal Madeira 

Mezinárodní letiště Funchal Madeira, známé také jako Letiště Cristiana Ronalda Madeira (FNC), se nachází nedaleko města Santa Cruz na východním pobřeží ostrova. Toto letiště je jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů v regionu a nese své jméno po slavném madeirském rodákovi, fotbalistovi Cristianu Ronaldovi. 

Jeho unikátní poloha a náročné povětrnostní podmínky pro přistání letadel činí z letiště Madeira jedno z nejnebezpečnějších letišť na světě, což také vyžaduje speciální výcvik pilotů. Díky často větrnému a nevlídnému počasí je nutné počítat při letech na Madeiru a zpět s častým zpožděním. A proto doporučujeme sledovat oficiálních stránky letiště, kde naleznete aktuální informace o situaci na letišti.

Na letišti operují především tyto letecké společnosti: Air Nostrum, Lufthansa, Austrian, Sata Azores, Binter, British Airway, Condor EasyJet Airline, Finnair, Eurowings a další.

Letiště se nachází asi 23 km od hlavní města Madeiry, Funchal. Letiště má kód IATA: FNC a ICAO: LPMA.

Letiště disponuje jedním menším terminálem, který je sice přehledný, ale v období vysokého provozu, především v období letních prázdnin, může být snadno přeplněný a pak i méně přehledný.

TIP: Oficiální webové stránky letiště Madeira: madeiraairport.pt.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Madeira můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Na stránkách najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 23 km od centra hlavního města Funchal. Letiště je na adrese: Aeroporto da Madeira, Madeira International Airport Cristiano Ronaldo, Aeroporto de Santa Catarina. 

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Cena pronájmu vyjde na jeden okolo okolo 30 EUR. Avšak se doporučuje využívat také veřejnou dopravu, která je dobře propojená a cenově vychází velmi dobře. 

Autobusem

Přepravu na letiště, a naopak zajišťuje autobusová společnost SAM, která provozuje linky z Funchalu po celé východní Madeiře. Zastávka autobusů se nachází přímo u východu z příletové haly letiště. Jízdenky na všechny spoje můžete zakoupit buď u řidiče, v centru města nebo v pokladně na autobusovém nádraží. Cena jízdenek vychází dle destinace a kam máte namířeno, ovšem průměrně jízdenky vychází okolo 5 až 7 EUR.

MHD autobusem

Na letiště Madeira jsou dobře propojeny i MHD autobusy, které jezdí přímo do hlavního města Funchal. Na letišti zastavují linky N20, N23, N53, N113 a N208. Cena jízdenek vychází dle destinace a kam máte namířeno. Avšak cena jízdenky je maximálně okolo 7,20 EUR.

Taxi

Speciální státní Taxi je umístěno před příletovou halou. Je možné také využít Bolt nebo Uber. Ceny z letiště do centra Funchal se pohybují okolo 18 až 25 EUR podle délky trasy.

Doprava v noci

V noci se z letiště dostanete do centra hlavního města Funchal prostřednictvím autobusů, avšak omezeně. Další možností je například taxi.

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě i dlouhodobě. Pro cestující s vlastním vozem je vhodné rezervovat si místo předem online pro výhodnější tarify. Cena parkování na jeden týden na levném parkovišti vyjde okolo 52 EUR, naopak pokud využijete parkoviště jiné, může parkování dosáhnout ceny až 104 EUR. 

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Přepážky odbavení se nachází v 1. patře, přílety jsou umístěny v přízemí terminálu

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem. Pro mezikontinentální lety, tedy lety do třetích zemí, je doporučeno být na letišti už 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště madeiraairport.pt najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Funchal Madeira nabízí za služby?

Na letišti Funchal Madeira se cestujícím nabízí široká škála služeb:

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Po celém letišti je k dispozici bezplatné Wi-Fi připojení prostřednictvím VINCI Airports. Nabíjecí stanice jsou umístěny po celém letišti pro pohodlné dobíjení elektronických zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Letiště je vybaveno širokým výběrem obchodů, od suvenýrů až po luxusní zboží. Restaurace a rychlé občerstvení nabízejí široký sortiment mezinárodních pokrmů. 

Lékárna: Na tomto letišti bohužel chybí lékárna.

Bankomaty: K dispozici jsou bankomaty, které jsou v příletové hale.

Směnárny: Směnárny najdete v přízemí. 

Úschova zavazadel: V příletové části terminálu je možnost využít služby úschovy zavazadel. K dispozici je 24 hodin denně. Za zavazadlo zaplatíte 4 EUR na jeden den. 

Na letišti je součástí pobočka pošty, vyhrazená kuřárna. Dětský koutek zde bohužel nenajdete.

Nezapomenutelné zážitky na Madeiře 

Madeira je portugalský ostrov v Atlantském oceánu, kde je celoročně velmi příjemné klima. Díky tomu je často tento ostrov nazýván "ostrovem věčného jara". Někteří lidé dokonce přirovnávají Madeiru k Havaji.

 

  • Funchal: Ve městě Funchal objevíte fascinující čtvrť Zona Velha s malebně malovanými dveřmi, poutavý trh Mercado dos Lavradores a krásné parky s exotickými stromy z celého světa. 
  • Levada dos Balcões: Levada dos Balcões je oblíbená turistická trasa, která láká svými ohromujícími výhledy do krajiny. Tato trasa se nachází poblíž obce Ribeiro Frio a vede přes malebné lesy Laurissilva. Najdete zde krásnou a nedotčenou přírodu.
  • Porto Moniz: Porto Moniz je především známý svými přírodními bazény, které přitahují turisty. Přírodní bazény v Porto Moniz vznikly z přírodních sopečných skal a jsou naplněny slanou vodou z Atlantského oceánu. Poskytují jedinečnou příležitost koupání v přirozeném prostředí s úchvatnými výhledy na oceán, což je zážitek, který chce zažít každý.
  • Ponta do Sol Beach: Ponta do Sol Beach je krásná pláž, která láká návštěvníky svým malebným výhledem na oceán a nabízí ideální místo pro odpočinek a relaxaci. Zajímavostí této pláže je černý písek. 
  • Farol da Ponta do Pargo: Farol da Ponta do Pargo je maják na ostrově Madeira a jeho úkolem je navigace lodí kolem nebezpečných útesů. Maják byl postaven na strmých útesech, což nabízí návštěvníkům impozantní pohled a krásné západy slunce.
  • Câmara de Lobos: Toto malebné rybářské městečko se nachází nedaleko hlavního města Funchal. Toto místo je vyhledávanou destinací turistů díky svému autentickému kouzlu a úchvatným výhledem na okolní krajinu, moře a horské panorama. Restaurace v centru města nabízí čerstvé ryby a mořské plody, což je charakteristická specialita této oblasti.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace