Jak dlouho být na letišti před odletem?

Chystáte se na dovolenou v zahraničí a chcete si vše s předstihem naplánovat? Poradíme, jak dlouho být na letišti před odletem. Jestli je to váš první let, vždy se vyplatí vyrazit o něco dřív. Zjistěte také, jak si na letišti ukrátit volný čas – nejen nákupy v duty free.

Na letiště alespoň 2,5 hodiny předem

Jak dlouho být na letišti před odletem? Většina leteckých společností doporučuje rezervu alespoň 2,5 až 3 hodiny. To se samozřejmě může lišit v závislosti na vytíženosti letu a velikosti letiště. Například Emiráty na svých stránkách doporučují rezervu až 6 hodin.

To nám však přijde přehnané. 2 až 3 hodiny by měly bez problémů stačit. Jestli vyrážíte poprvé, není vůbec od věci vyrazit dřív, klidně ke 3 hodinám. Ať máte na vše dostatek času. V klidu si prohlédnete letiště, obchody a vyhnete se stresu. 

Gate se uzavírá většinou 30 minut před plánovaným odletem. Chápejte to tak, že musíte na místo, odkud se nastupuje na palubu, dorazit alespoň 30 minut před odletem.

na-letisti

Jak probíhá odbavení

  1. Po příchodu na letiště vyhledejte odbavovací přepážku vaší společnosti a vašeho letu. Orientujte se podle tabulí či nápisech nad přepážkami.
  2. Na přepážce předložíte cestovní doklad. Obratem vám vystaví palubní lístek.
  3. Pokud zároveň odbavujete zavazadla, zváží vám je a odevzdají do podpalubí.

Využijte online odbavení

Pokud cestujete nalehko, třeba jen s batohem do letadla, a nedáváte žádná zavazadla do podpalubí, využijte online odbavení. Na letiště tak díky němu můžete dorazit i s menším předstihem. Jak dlouho být na letišti před odletem, když jste se odbavili online a nedáváte zavazadla do podpalubí? Postačí rezerva cca 1,5 h. 

Online odbavení se provádí přes aplikaci nebo webové stránky letecké společnosti. K dispozici bývá zpravidla 48 až 24 hodin před plánovaným časem odletu. Během online odbavení vyplníte všechny potřebné údaje (číslo pasu atd.) a vyberete si sedadlo, tedy pokud je to možné. 

Obratem získáte elektronický palubní lístek. Většinou v podobě QR kódu, který oskenujete vždy tam, kde vás požádají – před bezpečnostní kontrolou, vstupem na palubu atd. 

Online odbavení můžete ale využít i tehdy, když zavazadla k odbavení máte. Postup bude stejný jako obvykle, jen si dejte větší časovou rezervu. Musíte si vystát frontu. Půjdete na přepážku letecké společnosti a odevzdáte jim zavazadlo. Samotný proces odbavení však bude rychlejší, jelikož už jste ho udělali online.

jak-dlouho-na-letisti-pred-odletem

Co vás čeká po příchodu na letiště?

  • Odbavení na přepážce – vyřizuje se u letecké společnosti, kde jste koupili letenky. Vystaví vám palubní vstupenku (dá se vyřešit online) a označí kufr. Trvá cca 30 minut.
  • Bezpečnostní kontrola – zabere okolo 30 minut. Zavazadla se kontrolují rentgenem a vy projdete pod kontrolním rámem. 
  • Tranzitní zóna – po bezpečnostní kontrole přejdete do tranzitní zóny. Zde si můžete ukrátit čas nákupy, občerstvením a odpočinkem.
  • Gate a nástup do letadla – po tranzitní zóně se navigujte pomocí tabulí a najděte správný gate, ze kterého se budete naloďovat na letadlo. 

Letíte poprvé a nechcete nic nechat náhodě? Přečtete si našeho průvodce – Poprvé v letadle.

jak-dlouho-pred-odletem

4 tipy, jak si zkrátit čas na letišti

  1. Nakupte si v duty free zóně. Najdete tu zboží, na které se nevztahují místní či státní daně. Výhodně se tu prodává zejména alkohol a cigarety. 
  2. Zajděte si na něco dobrého. V tranzitní zóně najdete kavárny, restaurace či fast foody. Pokud máte chuť na něco dobrého nebo hlad, využijte čas při čekání na odlet k občerstvení před cestou.
  3. Odpočiňte si a nabijte si elektroniku. V tranzitních zónách po celém světě najdete odpočívadla a také sedačky, křesla či lavičky s nabíječkami.
  4. Stáhněte si nejlepší hry na mobil zdarma, které najdete v Google Store nebo Apple Store.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace