Letiště Karlovy Vary: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Karlovy Vary je veřejné civilní letiště. Bohužel během zimního období 2023/2024, nejsou provozovány žádné mezinárodní ani domácí lety. Nicméně během nadcházející letní sezóny v roce 2024 plánuje toto letiště rozšířit svou nabídku letů do různých destinací pro své cestující. V tomto článku se zaměříme na praktické informace a zajímavosti, které mohou být nápomocné pro ty, kteří plánují využít toto letiště při svých cestách na dovolenou.

Letiště Karlovy Vary

Mezinárodní letiště Karlovy Vary je veřejné civilní letiště, které se nachází asi 10 km jihovýchodně od centra města. Letiště je pátým největším mezinárodním letištěm v České republice. Toto letiště má kódové označení KLV a jeho mezinárodní kód ICAO je LKKV.

Během zimní sezóny 2023/2024 nejsou provozovány žádné mezinárodní ani domácí lety. V nadcházející letní sezóně 2024 letiště slibuje otevření a plánuje rozšířit svou nabídku letů do různých destinací.

Dle oficiálních stránek letiště by měly být zajištěny v letní sezóně 2024 pravidelné linky do Tel Avivu, které by měli začít právě od května 2024. Charterové lety by měly být možné do Tuniska, Bulharska, Řecka, Turecka a na Krétu, a to v letní sezóně 2024. 

TIP: Oficiální stránky letiště Karlovy vary: airport-k-vary.cz

Odlety a přílety

Aktuální informace o odletech a příletech z letiště, najdete na oficiálních stránkách. Najdete zde aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště Karlovy Vary se nachází asi 10 km jihovýchodně od centra města. Adresa letiště je K Letišti 132, 360 01 Karlovy Vary 1

Autem

Letiště Karlovy Vary se nachází na jihovýchod od centra města. Letiště je přístupné po silnici D6/E48, s odbočením směrem k Olšovým Vratům a obci Kolová.

Cestování autem z Plzně do Karlových Varů trvá něco přes hodinu, z Prahy pojedete asi 2 hodiny, z Brna je nutné počítat se 3,5 hodinami. 

Vlakem

Na hlavní nádraží Karlovy Vary je možné se dostat vlakem prostřednictvím Českých drah nebo společností TrainLine.  

I když existují spojení vlakem z Prahy i z Plzně do Karlových Varů, autobusy mají významnou výhodu z hlediska času díky značně kratší trase.

Autobusem

Autobusy společností Flixbus a RegioJet nabízí přepravu z Prahy do Karlových Varů. Cestování trvá asi 2 hodiny a cena za jízdenky se pohybuje od 80 až do 150 Kč. 

Z Plzně do Karlových Varů se můžete dostat především regionálními autobusy provozovanými společností ČSAD autobusy Plzeň a dalšími dopravci.

Veřejnou dopravu, neboli MHD na Letiště Karlovy Vary a zpět na hlavní nádraží zajišťuje Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s., linkou číslo 8. Tato linka spojuje zastávky Tržnice a Kolová. Linka je v provozu po celý den. Jízdní řád autobusové linky č. 8, najdete zde.

Během nočních hodin není veřejná hromadná doprava na letiště Karlovy Vary k dispozici. Proto pokud je to nutné, využijte služeb taxi. 

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na letiště Karlovy Vary autem, tak pro cestující jsou k dispozici parkoviště P2, P4 a P5, která jsou zcela zdarma, avšak tyto parkoviště podle posledních informací nejsou hlídaná. 

Parkování na VIP parkovišti, je možné, pouze po předchozí domluvě a rezervaci. 

Letiště Karlovy Vary nabízí parkování na letišti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, a to přímo u terminálu budovy letiště.

Krátkodobé parkování je možné na parkovišti P2. Maximální doba parkování je pouze 2 hodiny. 

Dlouhodobé parkování je zajištěno na parkovišti s označením P4 a P5.  

Parkoviště VIP a parkování na povolení je zajištěno na parkovišti P1 a P3. 

Mapu s dostupným parkováním najdete na oficiálních stránkách letiště v sekci parkování

Check-in a bezpečností kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem

Odbavit se je možné tradičně nebo online. Při nákupu letenky, některé letecké společnosti často poskytují zároveň možnost on-line odbavení. Vždy si však před cestou na letiště ověřte konkrétní možnosti a podmínky poskytované vaší leteckou společností. Odbavení probíhá také na přepážkách v oblasti veřejné části terminálu letiště, které jsou označeny specifickým číslem letu. Standardní odbavení začíná obvykle 2 hodiny před plánovaným odletem a přepážky se uzavírají 40 minut před odletem. Pozor, tyto časy mohou variabilně záviset na konkrétní destinaci a letecké společnosti.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště airport-k-vary.cz najdete důležité informace jako možnosti odbavení, VIP odbavení, bezpečnostní kontrola, ale také informace o cestovních dokladech a podobně. 

Co letiště Karlovy Vary nabízí za služby?

Najdete zde obchody s nabídkou parfémů, kosmetiky, alkoholických nápojů, ale také cukrovinek nebo cestovních doplňků či tradiční suvenýry. 

Součástí letiště je také občerstvení, a to nápojové automaty a také bar s nabídkou sladkého a slaného pečiva. 

Pokud si chcete připlatit, můžete využít tzv. Business Lounge, což je Business salonek, ve které najdete kompletní občerstvení a také stálou obsluhu. Cena pro vstup je pro jednu osobu stojí 500 Kč. VIP Lounge nabízí také občerstvení, ale také další služby jako bezplatné připojení k internetu nebo VIP asistenci při odbavení.

Samozřejmostí je balení a přeprava zavazadel. Cena za zabalení 1 ks zavazadla do plastové folie stojí 100 Kč. 

Směnárna na letišti se nachází ve veřejné hale. Pobočka nabízí směnu eur, dolarů nebo rublů na české koruny. 

Nezapomenutelné zážitky v Karlových Varech

Karlovy Vary nabízí zajímavá místa, která určitě stojí navštívit a prožít jejich neobvyklou atmosféru.

    • Mlýnská kolonáda je renesanční kamenná kolonáda od známého českého architekta Josefa Zítka. Atiku kolonády zdobí celkem 12 pískovcových soch, které představují jednotlivé měsíce roku. 
    • Sklárna Moser nabídne mimořádný zážitek z práce sklářů přímo ve sklářské huti. Tato největší česká sklárna funguje už od roku 1893.

 

 

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace