V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Parkování na letišti: Jak vybrat nejvhodnější možnost?

Rádi cestujete autem, ale parkování vám dělá vrásky? V článku se dozvíte, jak vybrat nejvhodnější parkování na letišti. Nabízí se několik možností – parkovací domy, venkovní parkoviště nebo valet parking. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, na které se společně podíváme. Zajímají vás také ceny parkování? Čtěte dál a zjistěte, co byste měli vědět předtím, než se vydáte na svou cestu. 

Parkovací domy

Parkovací domy jsou objekty blízko letišť s velkou kapacitou míst. Jedná se o kryté parkování, které je ideální na dlouhodobé stání v řádech dnů. Za týden zaplatíte okolo 1000 Kč, ale narazíte i na výhodnější nabídky. Domy se zvýšenou ostrahou bývají dražší, okolo 3000 Kč za týden. 

Samozřejmě lze parkovací dům využít i na krátkodobé parkování. Když se vejdete do časového limitu (cca 15 minut až 1 h jednou za 24 hodin v závislosti na letišti), parkujete zdarma. Potom se ceník řídí standardním tarifem. 

Počítejte s tím, že parkovací domy bývají od terminálu dál než běžná parkoviště, ovšem není to pravidlem. Záleží na lokalitě konkrétního parkoviště. Většinou platí, že čím blíž terminálu je, tím je dražší. Levnější venkovní parkoviště mohou být vzdálenější než parkovací dům.

Pokud hledáte zabezpečené parkování na letišti, doporučíme tuto možnost. Domy běžně disponují kamerovými systémy, součástí může být i nonstop asistence, pojištění či vozíky na zavazadla. Některé objekty dále nabízí nabíjení elektromobilů zdarma. 

Dopředu si zjistěte, jaká je maximální průjezdová výška a šířka nájezdových ramp, ať nemáte potíže. Jestli chcete mít jistotu, že zaparkujete, nezapomeňte si udělat rezervaci předem. 

parkovaci-dum

Venkovní parkování na letišti

U každého letiště najdete venkovní parkoviště. Bývá jich hned několik na základě toho, jak daleko jsou od terminálů. Cena je okolo 100 Kč/hod, na pražské Ruzyni je to 80 Kč/hod, letiště v Ostravě zase účtuje 40 Kč/hod. V cizině jsou ceny podstatně vyšší. 

K dispozici je nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé parkování, kdy se cena určuje podle dnů strávených na místě. 1 den vás může vyjít okolo 500 Kč.

V případě, že jen někoho vyzvedáváte, využijte expresní tarify – parkování na minuty. Určitá část času na parkovišti, například prvních 15 minut, bývá zdarma. 

Nejvyšší předností je právě blízká vzdálenost k terminálu. Chůzí je to obvykle v řádu pár minut. Zjistěte si, jak dlouho být na letišti před odletem a naplánujte si čas, kdy vás známí musí odvézt. 

Není pravda, že venkovní parkoviště na letišti nejsou nijak hlídaná. Může zde probíhat určitá forma ostrahy (například kamerový systém), ovšem v porovnání s parkovacím domem je stupeň bezpečnosti vždy o kus nižší. Proto venkovní parkoviště doporučujeme zejména na krátkodobá stání. Někdy bývá možné místo na venkovním parkovišti rezervovat předem.

parkovani-na-letisti

Valet parking

Zatímco při běžném parkování návštěvník objektu parkuje sám, v režimu valet parking předá klíčky od automobilu asistentovi, zaměstnanci valet parking firmy, který zaparkuje za něj. Valet parking znáte zejména z restaurací a hotelů. Jedná se o placenou službu, někde ji však nabízí jako pozornost podniku.

Například na pražském letišti tyto služby nabízí firma Valet Parking. Zaparkují vám vůz s předáním a vyzvednutím přímo na letišti, a to včetně mytí zdarma. Auto bude během vaší dovolené zaparkované na zabezpečeném, krytém parkovišti s vlastním kamerovým systémem, noční ostrahou a oplocením. Služba je k dispozici 24/7.

Většina firem pro parkování využívá letištní parkoviště, ale můžete se setkat s výjimkami, kdy zaparkují v soukromí. 

Službu valet parking je potřeba dopředu rezervovat. Při objednávání stačí zadat informace o odletu a příletu. A máte jistotu, že na vás po návratu bude vaše auto čekat přímo před východem z letiště. V případě, že se let zpozdí, firma o tom bude vědět. Jestli si potrpíte na luxus a pohodlí, valet parking je ta pravá volba pro vás.

Parkování v soukromí

V blízkosti většiny letišť narazíte také na parkování na soukromých parkovištích, která nepatří přímo k letišti. 

Počítejte s větší vzdáleností od terminálu, ke kterému se budete muset dopravit pomocí MHD nebo taxi. Cena může být příznivější, ale není to pravidlem. Na druhou stranu soukromá parkoviště bývají menší a mohou nabídnout vyšší stupeň zabezpečení. 

Tímto způsobem sice ušetříte nějaké peníze, ale nejedná se o příliš komfortní variantu. Parkování v soukromí je vhodné hlavně na dlouhodobější stání na několik dnů či týdnů. Místo si raději rezervujte předem.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace