V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Jak vybrat batoh na střední školu?

Každý rodič chce zajistit, že jeho dítě bude úspěšné. A bez správného školního batohu to přece nejde! Jak ale při tolika možnostech vybrat ten správný? V tomto článku vás provedeme klíčovými faktory, které je třeba zvážit při výběru batohu pro vašeho dospívajícího studenta, od kapacity a ergonomie po materiály a styl. 

Batoh pro studenta: Kapacita, ergonomie, materiály a styl

Jak správně vybrat studentský batoh? Pro dospívající bývá nejdůležitější vzhled a značka. Ale ne každý pěkný batoh je zároveň dobrý. Při návštěvě obchodu myslete nejen na design a výrobce, ale i ergonomii, velikost, materiály či odpovídající kapacitu.

na-stredni-skolu

Pozor na módní a sportovní batohy

Módní a sportovní batohy jsou sice hezké na pohled, ale zádům udělají medvědí službu. Nemají totiž dostatečný opěrný systém (ten často chybí úplně) a polstrování. Jsou určené na nošení doplňků, sportovního oblečení nebo bot. Nikoliv na těžké učebnice a sešity. 

Studentský batoh by tedy měl mít nějakou oporu zad. Pokud navíc pořídíte kousek s posuvným zádovým systémem, může ho mít dítě na spoustu let, i když vyroste. Dá se totiž snadno nastavit tak, aby vyhovoval menším i větším studentům. 

Mezi studentské lze zařadit i batohy na notebooky. Ideální pro studenty na vysoké škole a technických středních školách, kteří se bez počítače neobejdou.

Kapacita – najděte správnou velikost

První věc, kterou je třeba při výběru batohu zvážit, je, kolik prostoru vaše dítě potřebuje. Příliš malý batoh nepojme všechny knihy a pomůcky, které mladý student potřebuje, zatímco nadměrně velký batoh bývá těžkopádný a špatně se přenáší. 

Hledejte kousek s dostatečnou kapacitou, aby se do něj vešly knihy, pořadače, sešity a další pomůcky, které dítě potřebuje na celý den, a přitom nebyl příliš objemný, ani těžký. Vhod přijde oddělená přední kapsa na svačinu, pití a doplňky (peněženka atd.). 

Ergonomie, klíč k pohodlí

Nepadnoucí nebo nepohodlný batoh může způsobit bolest krku, ramen a zad, což zase negativně ovlivní rozpoložení dítěte. Nemluvě o tom, že mu může uškodit i po zdravotní stránce. Například mu pokazí návyky, co se postoje a chůze týče. 

Hledejte batohy s polstrovanými popruhy, které rovnoměrně rozkládají váhu na ramena, a s polstrovaným zádovým panelem, který poskytuje dodatečnou oporu. Hrudní popruh a bederní popruh nejsou nutností, spíš takovou třešničkou na dortu. Rovnoměrně rozloží nesenou váhu a vylepší stabilitu. 

Školák na druhém stupni a střední škole už má vyvinutější kostru než malý prvňáček. I tak je ale dobré, když batoh nějakou ergonomii nabízí.

student-s-batohem

Odolné a funkční materiály

Materiál, ze kterého je batoh vyroben, ovlivní jeho funkčnost a hmotnost. Hledejte batohy vyrobené z pevných materiálů, jako jsou nylon, polyester nebo textil, které vydrží každodenní opotřebení a snadno se udržují v čistotě. Zvažte také batohy s nepromokavými nebo voděodolnými prvky, které odolají dešti i polití.

Design a styl vyjádří osobnost dítěte

Batoh není jen funkční předmět, ale také způsob, jak dá teenager okolí najevo svůj osobní styl. Hledejte batohy s designy, barvami a vzory, které zapadají do jeho stylu a které odpovídají jeho osobnosti. 

Někteří dospívající preferují jednoduchý, a klasický design, zatímco jiní chtějí batoh s výraznými barvami a bláznivými vzory. Někomu zase jde hlavně o značku. 

Design a styl jsme úmyslně dali až na úplný konec – nejprve si odškrtněte předchozí kritéria, až potom řešte vzhled. Věřte nám, má to smysl. 

Nezapomeňte se o batoh svědomitě starat, prát ho a čistit. Ať vydrží co nejdéle.

Nejlepší studentské batohy

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace