Jak vyprat batoh? Jak na textil, kůži i koženku

Každý batoh je trochu jiný. Proto pokud hledáte ten nejlepší návod, jak prát batoh, najdete ho na štítku od výrobce. Jestli jste ho už dávno odstřihli a čeká vás očista vašeho parťáka na cestování, nezoufejte. Připravili jsme pro vás návod, se kterým to zvládnete. 

Prvním krokem je určit, z jakého materiálu byl batoh vyrobený. Každý je totiž trochu jinak náročný na údržbu. Právě proto je materiál jedním u rozhodujících faktorů při výběru batohu

Jak vyprat batoh z textilu

Klasický textilní batoh je snad nejoblíbenější zavazadlo vůbec. Každý máme alespoň jeden batoh do letadla, na sport či do města. Co si s ním počnout, když si z minulého dobrodružství odnesl šrámy na fasádě? Pojďme se podívat na to, jak vyprat batoh z textilu.

  1. Nejprve z něj všechno vyndejte. 
  2. Potom ho vložte do pračky a nastavte šetrný prací program s teplotou ideálně 30 ⁰C, maximálně 40 ⁰C. Perte buď úplně bez otáček, nebo maximálně na 400 otáček. Přidejte prací prostředek na sportovní oblečení. Pro jistotu připomínáme, že je třeba udržovat pračku čistou.
  3. Nedávejte ho do sušičky. Nechte ho uschnout na vzduchu na sušáku na prádlo, někde, kde nebude vadit, že z něj odkapává voda. 

Pozor. Batoh s výztužemi z tvrdého papíru (např. některé školní batohy) do pračky nesmí. Musíte si poradit s ručním mytím a být co nejopatrnější.

jak-vyprat-batoh

Pozor na nepromokavou vrstvu

Neplatí, že nepromokavou vrstvu mají jen outdoor batohy. Čím dál častěji se s ní setkáte i u městských a školních batohů. Jestli je to také váš případ, postupujte následovně.

Batoh s nepromokavou vrstvou osprchujte studenou nebo mírně vlažnou vodou. Nečistoty očistěte hadříkem nebo houbičkou. Pokud je špína odolná, sáhněte po pracím prostředku na sportovní oblečení a doplňky s impregnací. 

Po očistě vodu z batohu nevymačkávejte. Pověste ho, aby voda odkapala a nechte ho samovolně uschnout. Nepoužívejte sušičku. Jakmile bude perfektně suchý, naneste impregnaci. 

Jak vyprat batoh z koženky

Batohy z koženky se v naprosté většině případů nesmí celé namočit, dávat do pračky, ani do sušičky. Koženka má naštěstí takovou vlastnosti, že jen málokterá skvrna pronikne skutečně skrz. Horší je to se špínou uvnitř zavazadla. Ať už je váš případ jakýkoliv, budete si muset vystačit s hadříkem, trochou vlažné vody a mýdlem. 

Špinavé místo očistěte a vytřete do sucha. Podšívku bývá možné alespoň částečně vyjmout – vyperte ji tedy ručně ve vlažné vodě. Jakmile s čištěním skončíte, nechce batoh proschnout při pokojové teplotě. Koženkový batoh je dobré pravidelně impregnovat, předejdete tak zevnímu znečištění a prodloužíte jeho životnost.

Jak vyprat kožený batoh

Obdobně jako koženku, ani kůži nedáváme do pračky nebo sušičky. Jak vyprat batoh z kůže? Vnější část vyčistěte pomocí navlhčeného hadříku a potom otřete do sucha. Celý batoh nikdy nenamáčejte. Když je špína uvnitř, vyjměte podšívku a vyperte ji v ruce ve vlažné vodě.

Nechte kožený batoh oschnout na dobře větraném místě při pokojové teplotě. Nedávejte ho však na topení, ani poblíž něj. Jakmile bude suchý, ošetřete kůži. Třeba čelím voskem. Ošetřujte pravidelně, zvyšuje se tak odolnost materiálu.

udrzba-batohu-z-kuze

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace