Letiště Wroclaw: Informace pro turisty

Letiště Wroclaw, respektive tedy Mezinárodní letiště Mikuláše Koperníka Vratislav nacházející se v Polsku, je cestovali hojně vyhledávané hlavně díky možnosti odletět odtud do různých koutů světa převážně nízkonákladovými aerolinkami. Ideální způsob cestování hlavně pro ty, kteří milují lowcost dovolené a sbírají zážitky za minimum vynaložených nákladů. Co konkrétně byste měli vědět o polském letišti, ať už jste cestovali nebo pouze turisty, kteří do Polska zavítali poprvé?

Jak se dostat na letiště a z něj

Možností, jak se dostat na letiště je celá řada. Tím nejsnazším způsobem je osobní automobil, s nímž můžete zaparkovat na letištních nebo případně soukromých parkovištích. Pokud přijedete vlastním autem, je vhodné zajistit si placené parkování, které je zároveň hlídané. Jelikož je zde možnost zajistit si rezervaci parkovacího místa online, na letišti s tímto krokem nebudete ztrácet příliš času. 

Sice můžete auto ponechat i na ulicích v okolí letiště, kde je parkování bezplatné, na druhou stranu vozidla nejsou hlídaná. Úhradou letištního parkování předejdete nepříjemným scénářům a zajistíte si, že vozidlo po příletu z dovolené najdete přesně tam, kde jste ho nechali. 

Pokud je pro vás doprava osobním automobilem spíše nevýhodná nebo nepřichází vůbec v potaz například z důvodu chybějícího řidičského průkazu, do hry vstupuje cestování expresními autobusy. Na letiště míří kromě nich také městské linky vedoucího například z centra města. Cesta z centra trvá zhruba půl hodiny, v noci, pakliže byste se potřebovali na letiště nebo z něj dostat v noci, trvá zhruba padesát minut. 

Kromě osobního automobilu nebo využití autobusové linky jsou další možností taxi služby. Z pohledu finančního jsou nejméně výhodnou cestou, která je však k dispozici za každé situace. Pokud například nebudete stíhat nebo vám ujede autobus přímo před nosem, taxík se bude hodit.

wroclaw

Letiště vám nabídne vše, co potřebujete

Stejně jako na jiných letištích jako např. letiště Krakow či letiště Katowice, i letiště Wroclaw ukrývá řadu služeb. Kromě restaurací a kaváren, kde se můžete ve volné chvíli občerstvit, se zde nachází samozřejmě mnoho obchodů nejen se suvenýry, ale také duty free zbožím. Bankomaty, směnárny, případně také půjčovny automobilů nebo lékařské služby – i to zde najdete. 

V porovnání s řadou jiných polských letišť je ve Wroclawi k dispozici také Wi-Fi připojení, které je neomezené a zcela zdarma. 

Základna nízkonákladových aerolinek

Již bylo zmíněno, jak se na letiště do Wroclawi dostat. Účelově jsme nezmínili přímý let, i když se z Prahy nabízí. Z cenového hlediska se však přelet z Prahy do Wroclawi zrovna nevyplatí, vhodnější je jízda osobním vozem nebo využití přímých autobusových linek. 

Z vratislavského letiště se poté (už výhodněji) dostanete do jiných koutů světa. Mluvíme totiž o základně mnoha nízkonákladových aerolinek, k nimž patří například Ryanair nebo Wizz Air. Levně tak můžete zaletět jak do Velké Británie, ale také do řady přímořských destinací.

Otevřeno 24 hodin denně

Podobně jako jiná letiště, i vratislavské je otevřeno čtyřiadvacet hodin denně. Najdete zde několik terminálů, kdy jeden je určen pro domácí let a druhý pro mezinárodní. Třetí vás jako cestovatele, respektive turisty zajímat nemusí (nebo pravděpodobně nebude), je totiž určený pro nákladní dopravu. 

V porovnání s jinými podobnými letišti je vratislavské velmi přehledné a dobře se zde zorientujete. Vděčit můžete nedávné rekonstrukci, která letiště prakticky proměnila a udělala z něj moderní startovací dráhu pro nová dobrodružství.

I přílety a odlety jsou velmi přehledně uváděné, stačí jen znát číslo letu uvedené na vašem palubním lístku. Informace o letu se bude hodit jak v případě, že sami cestujete, tak i v okamžiku, kdy někoho vyzvedáváte po příletu z konkrétní destinace.

Oblíbené destinace, kam letět z Wroclawi

kam-letet-z-wroclawi

Co dělat ve Wroclawi

Že máte trochu času na to, abyste polskou Wroclaw poznali více? Do vašeho itineráře proto zakomponujte několik turistických cílů, které mohou čekání na let zkrátit. O neuvěřitelný architektonický zážitek se postará katedrála sv. Jana Křtitele, která se tyčí až do výšky 91 metrů. Její malovaná a vyzdobená okna patří k nejkrásnějším v celé Evropě. 

Dále se můžete projít po Rynku čili po hlavním náměstí ve Wroclawi, kde se nachází nádherná podlouhlá fontána. Nezpívá sice jako v Dubaji, ale je také velmi krásná. Jestliže budete mít času o chlup víc, zavítejte i do zdejší zoologické zahrady, která v sobě ukrývá také podmořský svět. A ten se jen tak někde nevidí.

wroclaw-mesto

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace