Letiště Krakow: Veškeré informace, které potřebujete vědět

Letiště v Krakowě je v posledních letech vyhledávané i Čechy, kteří odtud létají za svými novými dobrodružnými zážitky. V mnoha případech jsou totiž letenky z polského letiště o chlup výhodnější než z tuzemských letišť. Pokud i vy zvažujete cestu do zahraničí, hodit se vám budou praktické informace. 

Levně po Evropě

Polské letiště Krakow se rapidně rozšiřuje a rozrůstá. Například v roce 2015 přibyl nový terminál, na který se postupně připojují další části staršího letiště. Jelikož letiště najdete pouze kousek od česko-polských hranic, nelze se divit návalu tuzemských cestujících. Ti volí především nízkonákladovou dopravu, která je z tohoto polského letiště levnější než např. z letiště Ostrava. Samozřejmě i zde platí, že ceny musíte takzvaně „vychytat”. 

Z krakowského letiště pravidelně odlétají aerolinky, jako Ryanair, LOT nebo Wizz Air. S nimi se však můžete dostat nejen do Evropy, ale také do Spojených států. Konkrétně LOT létá do Chicaga nebo New Yorku.

Jak se dostat na letiště

Způsobů, jak se dostat na polské letiště je celá spousta. Pokud doprava osobním automobilem nepřichází v úvahu, můžete vsadit na vlakovou dopravu z velkých měst. Přímé spoje jezdí z Prahy, Brna i Ostravy. V Krakowě se poté jen přestoupí na příměstský vlak, jízdenky stačí koupit až v Polsku. Případně můžete (hlavně při přepravě v noci z centra) využít autobusovou linku, která na letiště míří.

Samozřejmě je jednou z možností dostat se na letiště i letadlem. Z Prahy nebo Brna jezdí přímé spoje. Nemusí se vám však podařit koupit letenku v přijatelné výši, proto se vlaková doprava nakonec opravdu může dostat na přední příčku vašich možností. Více informací naleznete v článku, jak cestovat do Polska.

airport

Parkování na letišti

Jestliže jste zvolili dopravu osobním automobilem, zajímat vás bude také parkování na letišti. Stejně jako na jiných letištích jinde na světě, i zde můžete využít krátkodobého i dlouhodobého parkování

V případě krátkodobého (čili pokud pojedete pouze někoho vyzvednout nebo odvézt) se platí parkovné po prvních deseti minutách, jež jsou zdarma. Pokud však potřebujete automobil „odklidit” na delší čas (obvykle po celou dobu vaší dovolené), stačí si zarezervovat místo na parkovištích P1-P3. Platí se zhruba 600 korun na den a rezervaci parkovacího místa můžete provést online. 

Služby na letišti

Ať už čekáte na váš let nebo jste přijeli pouze někoho vyzvednout, nudit se na letišti rozhodně nebudete. K dispozici je několik obchodů, restaurací, ale samozřejmě i rychlých občerstvení. Z praktických služeb můžete využít směnárny nebo bankomaty, případně informační kancelář, kde vám odpoví na všechny vaše dotazy. 

Pakliže je před vámi dlouhá čekací doba, můžete využít i úschovnu zavazadel, která je k dispozici zhruba od čtyř hodin ranních do osmi hodin večerních a je zpoplatněna.

Další praktické informace

Jakožto cestujícího by vás mohlo zajímat také následující:

  • Letiště má otevřeno 24 hodin denně.
  • Internetové připojení (čili Wi-Fi) je k dispozici pouze na 15 minut denně. 
  • Informace o příletech i odletech naleznete také na webových stránkách letiště. 
  • Na letišti se můžete také ubytovat, přiléhá k němu několik hotelů vycházejících od 1100,-/os./noc. Pokud chete zažít dobrodružství, zkuste přespání přímo na letišti.

Oblíbené destinace, kam letět z Krakowa

kam-letet-z-krakowa

Kam se podívat, když do odletu zbývá několik dní

Rozhodli jste se v Krakowě chvíli zůstat nebo vám zrušili spoje a náhradní odlétá až za několik dnů? Využijte tento volný čas k tomu, a byste polskou destinaci poznali a prošli křížem, krážem.

Ve vašem itineráři rozhodně nesmí chybět kostel Nanebevzetí Panny Marie, jelikož se jedná o jednu z dominant Krakowa. Za zastavení stojí i královský hrad na Wawelu, kde si dokonce můžete prohlédnout i interiéry nebo výstavy, které se zde pravidelně konají. A v neposlední řadě milovníci historie jednoznačně zavítají i do továrny Oskara Schindlera, kde se nachází stálá expozice poukazující na dobu nacistické okupace.

kralovsky-hrad

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace