Letiště Ostrava (Mošnov): Praktické informace pro cestující

Letiště Václava Havla v Praze rozhodně není jediné, ze kterého můžete z našich luhů a hájů vyletět do světa! Vítejte na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě. Projdeme společně všechny důležité informace o dopravě na a z letiště, parkování, check-inu a bezpečnostních opatřeních. Začněte své dobrodružství v Ostravě. Poradíme, co dalšího se dá ve městě a okolí podnikat a co stojí za to vidět.  

Letiště Ostrava je další letiště v Česku, ze kterého můžete objevovat svět. Létá se odtud například do Egypta, Tuniska, Polska, na Balkán a do Velké Británie. S přestupem zde potom pořídíte lety v podstatě kamkoliv. Ostravské letiště tedy můžete využít i při cestování do Itálie

Doprava na letiště a z něj

ostrava

Doprava na letiště Ostrava autem

Na letiště se dostanete po dálnici D1, exit 336 (Studénka) směrem od Příbora po silnici R58 a od Českého Těšína po silnici E462. Vjezd před terminál je možný přes závoru, kde jsou pro zastavení zdarma k dispozici 15 minut pro naložení / vyložení zavazadel a cestujících. Poté platí ceník parkoviště P1, kde je možné platit hotově nebo kartou u výjezdové závory.

Hromadnou dopravou

Na letiště v Ostravě se dostanete vlakem i autobusem. Autobusové zastávky jsou umístěné před železničním terminálem. Ten najdete hned vedle odletové haly. Při dopravě vlaky ČD je k dispozici sleva 25 % – z jakékoliv železniční stanice v síti ČD si zakupte zpáteční jízdenku Vlak + letiště do stanice Mošnov, Ostrava Airport. 

Taxi a autopůjčovny

Chcete se na letiště nebo z něj dopravit taxíkem? Využijte služby CCTaxi. Pokud plánujete procestovat okolí Ostravy, zapřemýšlejte nad půjčením auta. Autopůčovny mají přepážky v meeting pointu vedle příletové haly.

Parkování

Letiště Ostrava nabízí parkování na parkovištích P1, P3, P4 a P5. Podívejte se na stránky Airport-ostrava.cz a ověřte si, které je aktuálně v provozu. Parkovací místa nelze předem rezervovat. Prvních 15 minut máte na parkovišti zdarma, potom dle ceníku P1. 

  • 1 hodina – 40 Kč
  • 5 hodin až 1 den – 300 Kč
  • Každý další den – 300 Kč

P3, P4 a P5 nabízí výhodnější ceny za parkovné. Pro držitele průkazu ZTP je parkování zdarma po dobu jedné hodiny na vyhrazených místech na parkovištích P1 a P5. Po uplynutí jedné hodiny se parkovné účtuje podle ceníku daného parkoviště. 

Check-in

Check-in probíhá jako na kterémkoliv jiném letišti – po příchodu do příletové haly vyhledejte přepážky své společnosti s vaším letem (jsou označené obrazovkami s názvem destinací). Řiďte se podle informací na cedulích v příletové hale. Jak dlouho být na letišti před odletem jsme probrali v samostatném článku. Odbavení začíná 2 hodiny před plánovaným odletem letadla. Odbavení se dá ale vyřídit i z pohodlí domova skrze online check-in. 

Bezpečnostní opatření

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Letiště Ostrava má v tomto ohledu stejná pravidla, která znáte ze světa. U bezpečnostní kontroly jsou přítomní pracovníci ostrahy, kteří vám v případě potřeba napoví a pomohou. V zavazadle nesmíte přepravovat zakázané předměty a tekutiny v obalech větších než 100 ml (výjimku mají léky a výživa pro kojence). Maximální součet tekutin je 1 litr. 

Oblíbené destinace, kam letět z Ostravy

letet-z-ostravy

Co dělat v Ostravě a okolí?

Co všechno se dá v Ostravě podniknout? Která místa stojí za to vidět?

  • Zoologická zahrada a botanický park Ostrava, Planetárium, Dinopark,
  • Landek park (dříve Důl Anselm, dnes zde najdete Hornické muzeum i místo pro sportovní aktivity a relaxaci),
  • Minigolf a bowling v centru města,
  • Muzea a galerie – např. Ostravské muzeum, Galerie výtvarného umění,
  • Stodolní ulice – přes 60 barů, restaurací a kaváren,
  • Pohádkový orloj v oknech Divadla loutek,
  • Muzeum hraček,
  • Pivovarské muzeum,
  • Areál Dolní Vítkovice.

dolni-vitkovice

Během sezóny je Ostrava centrem kultury Moravskoslezského regionu. Pořádá se tu prestižní hudební festival Colours of Ostrava či mezinárodní festival klasické hudby, Janáčkův máj. Příznivcům taneční hudby doporučíme Beats for Love a milovníci folkloru zase nesmí minout Májovou Plesnou. Populární jsou také Letní shakespearovské slavnosti či festival Jeden svět.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace