Jak cestovat do Itálie? Poradíme, jak na to

Jako svou příští destinaci jste zvolili Itálii a zajímá vás, který způsob dopravy je nejlepší? Pojďme se na to podívat – sesumírovali jsme pro a proti u všech variant, včetně cen a délky trvání. Kromě toho jsme na konec článku přidali i několik tipů, jak si dovolenou naplánovat s přehledem a minimalizovat všechna rizika.

Jak cestovat do Itálie autem

Cesta autem je komfortní a doporučujeme ji hlavně rodinám s dětmi. Uděláte si přestávku, kdy potřebujete a můžete si s sebou vzít tolik věcí, kolik potřebujete. Na druhou stranu náklady jsou celkem vysoké, jelikož pohonné hmoty nejsou v poslední době zrovna laciné. Počítejte s extra výdaji za mýtné na dálnicích, nejen v Itálii, ale i v zemích, kterými budete projíždět. Pozor na kolony – v turistické sezóně se jim pravděpodobně nevyhnete. Cesta na sever Itálie při běžném provozu trvá zhruba 8 hodin.

turistika-v-italii

Jak cestovat do Itálie letadlem

Letadlo je rychlé a komfortní. Když zpáteční letenku zakoupíte u nízkonákladové společnosti, dostanete se do cílové destinace klidně za méně než 1000 Kč. Síť letišť je v Itálii hustá, a tak se můžete dopravit v podstatě kamkoliv. Nejčastěji se samozřejmě léta do Říma, ovšem celkem slušná nabídka je i letů do Benátek, Milána, Neapole, Boloně a dalších. Ale úplně všude se nedostanete. Někdy zkrátka bývá potřeba přesednout na autobus nebo vlak a dojet tam, kam máte namířeno. 

Jak cestovat do Itálie autobusem

Přímé jízdenky do Itálie seženete u společnosti Regiojet a Flixbus. V komfortních klimatizovaných autobusech s občerstvením cesta příjemně uběhne. Pokud tedy nenarazíte na kolonu. Jezdí se většinou přes noc, např. cesta do Říma zabere i 20 hodin. Cena se pohybuje okolo 3500 Kč za jednosměrnou jízdenku. Bohužel menší děti cesty autobusem ne vždy snášejí dobře. Nevýhodou je i to, že se nemáte jak protáhnout nebo že si nemůžete udělat přestávku, kdy chcete vy.

Jak cestovat do Itálie vlakem

Cestování na dovolenou, které příjemně uteče, to je jízda vlakem. V lůžkové části se prospíte a pokud má vlak i jídelní část, můžete se pohodlně najíst. Do Itálie vás vlakem doveze společnost Railjet nebo Regiojet. Spoje jsou dostupné například do Říma, Benátek, Florencie, Verony, Milána a dalších destinací. Je nutné alespoň jednou přestoupit, většinou ve Vídni. Cena jednosměrné jízdenky stojí zhruba 2000 Kč, cesta trvá okolo 20 hodin.

Informace pro cestovatele

italie-co-videt

Zabalte si s předstihem a s rozvahou

Ať už se chystáte relaxovat k moři, za památkami nebo na horskou turistiku, je potřeba se na výlet připravit a zabalit vše, co potřebujete. Podívejte se na náš seznam věcí na dovolenou k moři a načerpejte inspiraci. 

Dospělým, dětem i domácím mazlíčkům nezapomeňte opatřit cestovní doklady. Děti musí mít vlastní pas/občanský průkaz s fotografií, která odpovídá současné podobě. 

Před cestou si také raději zkontrolujte, zda nepotřebujete ještě něco jiného – v současnosti by měl být vstup do Itálie možný bez certifikátu o očkování nebo prodělání Covid-19, a ani si nemusíte dělat test. 

Pokud se chystáte na cestu letadlem, informujte se u dané společnosti ohledně velikosti a váhy zavazadel kabinových a odbavených. Ať potom na letišti nemusíte doplácet za kila nebo centimetry navíc. Obzvlášť u těch nízkonákladových se totiž může prodražit.

Výběr správného kufru

Další užitečné tipy, jak se připravit na dovolenou

Opatřete svá zavazadla jmenovkami. A to nejen v případě, že se chystáte do Itálie letecky. Jmenovka se jménem, adresou a telefonním číslem zvýší šance, že se vám vaše zavazadlo v případě ztráty rychle vrátí. Skončit na dovolené bez osobních věcí totiž není nic příjemného.

Není od věci pořídit také TSA zámek. Ten jednak zabezpečí vaše zavazadlo a odradí nejednoho zloděje, navíc zajistí, že vám přepravní kontrola zámek nebo zip nepoškodí. K TSA zámkům totiž existuje univerzální klíč, který vlastní pouze pracovníci bezpečnosti na letišti. Další šikovnou vychytávkou je obal na kufr. Ochrání kufr před poškozením a kdyby vám náhodou někdo s vaším zavazadlem, byť omylem, ujížděl, hned si toho všimnete.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace