Jak cestovat karavanem? Na tyhle pravidla pozor!

Láká vás představa cestování karavanem? Aby také ne – máte naprostou svobodu. Vše si plánujete tak, jak zrovna zatoužíte. S karavanem navíc můžete bez obav vyjet i s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Poradíme, jak to všechno zorganizovat a přidáme tipy, kam se vydat.

Pravidla pro cestování karavanem

Parkování. Ať už parkujete v kempu, stellplatzu nebo u soukromé osoby na jejím pozemku, vždy respektujte pravidla. Chovejte se tak, abyste nerušili ostatní. Uklízejte si po sobě. Odpadky vyhazujte na určená místa. A parkujte tak, abyste nepřekáželi. Neblokujte únikové cesty. Jestli máte s sebou domácího mazlíčka, hlídejte si ho a nenechávejte ho bez dozoru pobíhat v okolí. 

Kempování na divoko. Jak cestovat na dovolenou co nejlevněji? Vyzkoušejte kempování na divoko. Dbejte na svou bezpečnost a nezastavujte tam, kde se to nedoporučuje. Dávejte si pozor, abyste s karavanem nezapadli a nerozdělávejte oheň mimo vyznačená ohniště. Nikdy po sobě v přírodě nenechávejte odpadky a nevyndávejte pytle s odpadky mimo vozidlo. Mohli byste přilákat zvěř. 

Výlev vody a WC. Vylévejte v kempu, stellplatzu nebo na servisním místě do kanálů a na místech k tomu určených. Nikdy nevyprazdňujte do řeky, potoka, rybníka atd. Pokud to jinak nejde, na vyprázdnění WC vykopejte díru, obsah vylijte od ní a zase jí zakopejte a zakryjte drny. 

Elektrocentrálu nepoužívejte v noci. Jen během dne a v případu nouze.

Při cestování s dětmi myslete na dostatečně časté přestávky a vymyslete jim nějakou zábavu, aby se cestou tolik nenudily. Je důležité, aby měl vůz všechno potřebné vybavení a vy jste se mohli o děti plnohodnotně postarat.

cestovani-karavanem

Kam se vydat s karavanem

Jestli je to vaše první dovolená s karavanem, co si takhle nejprve vyjet po Česku a všechno si pěkně ozkoušet? Základem je vybrat spolehlivý kemp s dobrým zázemím a pěkným okolím. Vyzkoušejte třeba tyto:

  • Stellplatz Sněžník – skvělé místo v areálu Děčínského sněžníku. Solidní zázemí, přijatelné ceny, a hlavně úchvatné okolí. Kousek máte národní park České Švýcarsko a Německo.
  • kempy u vodní nádrže Nové Mlýny – vodní nádrže pod Pálavou mají na svém břehu hned několik kempů, které stojí za to navštívit. Kousek to máte do CHKO Pálava, navíc se můžete v oblasti vydovádět i na vodě (windsurfing, lodičky, kousek je i aqua park).
  • Safari kemp – rodinám s dětmi doporučujeme vyjet do Safari kempu v areálu zoo ve Dvoře Králové. Nocovat budete v africké savaně, máte navíc možnost zapojit se do různých zábavných programů pro nejmenší.

Jestli vás to víc táhne do ciziny, vyzkoušejte například Německo nebo Rakousko. Najdete tu zajímavé kulturní památky i pěknou přírodu. Navíc to není daleko. Mezi další oblíbené destinace patří Chorvatsko, Slovinsko, Španělsko, Řecko nebo Itálie. Podívejte se na náš článek Nejlepší destinace pro letní dovolenou a vyberte si.

cestovani-karavavenm

Jak se sbalit do karavanu

Základem je obstarat věci na vaření a hygienu. To znamená plynovou lahev (nebo dvě), vařič, rychlovarnou konvici, chemii do WC, toaletní papír do chemického WC, mýdlo, dezinfekční prostředky, věci na umývání a základní úklid. Další nezbytností jsou doklady. To znamená odpovídající řidičské oprávněné, zelenou kartu, doklad o zápůjčce.

Není od věci vzít s sebou nějaké drobné nářadí (nejlépe sadu nářadí) pro případ, že by se něco pokazilo. Lékárnička je samozřejmostí. Dále kabel na navijáku pro připojení v kempu a rezervní hadici pro doplnění vody. Potom už záleží jen na vás, co všechno potřebujete s sebou, například židličky, předstan, kempingový gril atd. Podívejte se na náš seznam věcí na dovolenou k moři a inspirujte se.

v-karavanu

Myslete na bezpečnost

  • Vždy mějte po ruce hasící přístroj.
  • Vezměte s sebou klíny na kola – povrch nebývá vždy perfektně rovný, tak ať vám karavan nezačne sjíždět směrem dolů. 
  • Nejezděte bez mapy. Sice dnes všichni máme mobil s GPS, ale pro případy nouze je dobré mít ji po ruce.
  • Na kola si obstarejte nosič kol a elektrokol na karavan.

Vyberte si vhodný cestovní kufr

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace