Jak cestovat na dovolenou?

Blíží se vám dovolená a vy stále nejste rozhodnutí, jaký zvolit druh dopravy? Poradíme, jak cestu zvládnout s úsměvem na rtech a který dopravní prostředek zvolit. Přidáme také několik doporučení jak se dopravit do nejoblíbenějších destinací. 

Tipy, jak přežít cestu bez úhony

Kdo by to neznal. Nervozita pracuje, nevíme, kam dřív skočit. Tento stav nakonec často vyústí v to, že zapomeneme něco důležitého. Proto si zabalte s dostatečným předstihem. Koukněte na našeho velkého rádce Seznam věcí na dovolenou a ujistěte se, že vám nic nechybí.

Pro cestu si připravte nějaký menší batoh, ledvinku nebo kabelku, kterou budete mít neustále u sebe. Takový ekvivalent příručního zavazadla do letadla, jenže ho využijete i v autě a kdekoliv jinde. Dovnitř si dejte vše, co nezbytně potřebujete:

  • doklady a peníze,
  • bundu nebo mikinu, kdyby se při cestě ochladilo,
  • telefon, powerbanku, nabíječku,
  • kosmetika nebo léky, bez kterých se neobejdete,
  • talisman pro cestovatele.

Jestli se vám při cestě dělá špatně, vezměte si s sebou léky na nevolnost (např. kinedryl, který je vhodný i pro děti od 2 let). Nepříjemný tlak v uších v letadle zase zaženete cucáním bonbonů nebo žvýkačkou

Myslete i na to, že během cesty možná budete mít dlouhou chvíli. Proto se vyplatí pořídit knihu, časopis nebo si nabít tablet s filmy. Filmy nebo pohádky spolehlivě zabaví i dětskou posádku, protože není nic nepříjemnějšího než znuděné dítě. 

Do příručního zavazadla si zabalte i pití a nějakou svačinku. Nejlépe něco, co se nerozmačká a vydrží hrubší zacházení. Třeba raw sušenky, sušené ovoce, mandarinky, jablko nebo oříšky. Pamatujte, že na palubu letadla se nesmí s tekutinami, které jsou v nádobce větší než 100 ml. To se vztahuje i na potraviny (třeba i na jogurt, cottage atd.).

cestovni-tipy

Jak cestovat letadlem

Letadlo je nejrychlejší a často jediná možnost, jak se dostat do cílové destinace. Dávejte si pozor na rozměry a váhové limity bagáže. Jestli chystáte převážet kočárek nebo sportovní vybavení, informujte se, jak přepravit nadrozměrná zavazadla. Na letiště se dostavte alespoň s dvouhodinovým předstihem (jestli máte zavazadlo k odbavení). Check-in se dá udělat i předem online – ušetříte si čas.

Jak cestovat vlakem 

Jízdenky na vlak raději kupujte s předstihem společně s místenkami. Budete tak mít jistotu, že se dovnitř vejdete, a hlavně, že si sednete. U některých spojů to ani jinak nejde. Spousta vlaků má dokonce speciální sekci pro rodiče s dětmi. Vlakem pohodlně přepravíte nejen svá zavazadla, ale i kola a další sportovní náčiní a vybavení na kempování. Více se dozvíte v tomto průvodci, jak cestovat vlakem

Jak cestovat autem

Cestování autem je pohodlné v tom, že si vše naplánujete podle sebe a nemusíte sdílet osobní prostor s cizími lidmi. Na druhou stranu se během jízdy neprotáhnete ani neprojdete, jako ve vlaku. Co se bagáže týče, tak je to bez starostí. Pozor na pravidelné přestávky a dostupnost čerpacích stanic. Při cestě mimo EU si zařiďte mezinárodní řidičský průkaz. 

Jak cestovat autobusem

Autobus je jedním z nejoblíbenějších dopravních prostředků při cestě za mořem po Evropě. V Evropě i mimo ni často narazíte také na noční autobusy, tedy autobusy, ve kterých se dá pohodlně přenocovat. Zarezervujte si včas lístky a ohlídejte si případné přestupy. Raději se informujte i ohledně toho, jestli je u daného spoje nějaký limit na zavazadla.

Jak cestovat karavanem

Před cestou karavanem se ujistěte, že máte správné řidičské oprávnění na danou váhu. Také se podívejte na to, kde všude se s ním dá zastavit a kempovat. Některé země „kempování na divoko“ zakázaly. S karavanem máte sice větší svobodu, ale zase potřebujete všechnu výbavu od vaření po hygienu s sebou. Takže se ujistěte, že vám nic nechybí.

cesta-karavanem

Jaká doprava je do TOP destinací nejlepší?

Jak cestovat na Slovensko

Letecky se na Slovensko dostanete nejrychleji přímým letem z Prahy do Bratislavy. Pokud máte namířeno do odlehlejších končin, využijte autobusové spojení nebo vlak. Spousta lidí volí také cestu autem, přeci jen to není tak daleko. Ubytování na Slovensku si můžete najít např. na portále MegaUbytovanie.sk.

Jak cestovat do Rakouska 

Cesta do Rakouska je zejména autobusem nebo vlakem rychlá a komfortní. Mezinárodní letiště, kam létají přímé lety z Prahy, je ve Vídni. Do dalších měst jako je Linz nebo Salzburg je nejlepší právě vlak. Při cestě autem si dávejte pozor na předpisy, rakouští policisté jsou přísní. Odstavit karavan lze pouze v kempech nebo stellplatzech. 

Jak cestovat do Chorvatska

Do Chorvatska se nejčastěji cestuje autobusem nebo autem. Jestli se chcete vyhnout kolonám, zauvažujte nad cestou vlakem. Přímé linky vyjíždí do nejpopulárnějších chorvatských letovisek, případně přestoupíte na místní autobus. Nejvýhodnější lety jsou do Záhřebu, Zadaru, Dubrovníku nebo na Split. S karavanem je potřeba zastavit v kempu. Poohlédněte se po menších rodinných kempech, ušetříte.

Jak cestovat do Itálie 

Obdobně jako v případě Chorvatska, i do Itálie se nejčastěji cestuje autobusem nebo autem. Dávejte si pozor na mýtné. Do italských měst jeďte s přestupem ve Vídni, tam nasednete na noční vlak, kde si komfortně odpočinete. Nebo zvolte letadlo. To vás dopraví i na Sicílii. Volné kempování je v Itálii povoleno s písemným souhlasem obce. Jinak využijte klasické kempy nebo stellplatzy. Další informace naleznete v průvodci, jak cestovat do Itálie.

Jak cestovat do Německa

K našim sousedům se dostanete pohodlně jakýmkoliv prostředkem. Rozhodujte se podle toho, na jakou vzdálenost budete cestovat. Někdy je pohodlnější letět, protože Německo je rozlehlá země. Přímé lety létají z Prahy do všech velkých německých měst. A vlakem jste na místě během pár hodin. Rovněž dálkové autobusy do Německa vyjíždí několikrát za den.

Jak cestovat do Polska

Do Polska se k moři dostanete nejpohodlněji autem, vlakem nebo letecky. Stejně jako Německo, i Polsko má velkou rozlohu. A tak vybírejte druh dopravy podle vzdálenosti cílové destinace. Letecky se bez problémů dopravíte do každého většího města. V Polsku sice kempování mimo kempy povoleno není, ale je tolerované. Podívejte se na detailní průvodce zde.

Vyberte si vhodný cestovní kufr

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace