Jak cestovat do Chorvatska levně a komfortně?

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější destinace většiny Čechů. Víte, jak se do této balkánské země dostat co nejrychleji a zároveň pohodlně? Poradíme, jak na to. A přidáme i pár tipů ohledně balení a organizace. 

Jak cestovat do Chorvatska letadlem

Nejrychlejší a nejkomfortnější způsob cestování na dovolenou. V současné době je možné do Chorvatska letět bez prokazování bezinfekčnosti. Na letišti vás proto nečekají žádné kontroly ohledně COVID-19. Mezinárodní letiště jsou strategicky rozmístěná jak podél pobřeží, tak ve vnitrozemí. 

  • Letiště u pobřeží: Split, Dubrovník, Zadar, Pula, Rijeka.
  • Ve vnitrozemí: Záhřeb a Osijek.
  • Letiště na ostrovech: Brač, Mal Lošinj

Do Chorvatska létá Croatia Airlines a několik nízkonákladových společností, např. SmartWings. K dispozici jsou linky s přestupem i bez. Doba letu se z Prahy pohybuje okolo 90 minut, často narazíte na výhodnější lety z Německa nebo Rakouska. V sezóně stojí letenka okolo 3000 Kč. 

Jak cestovat do Chorvatska vlakem

Se společností RegioJet se dostanete až k Jaderskému moři. V sezóně (květen až září) vypravují vlaky přímo do nejoblíbenějších letovisek z Prahy, Brna a Bratislavy. Jede se přes noc. Jízdenka v klasickém vagóně vás vyjde na nějakých 600 Kč, připlaťte si cca 300 Kč a získáte místo v lůžkovém kupé.V tomto ohledu je cesta vlakem do Chorvatska výrazně levnější, než jakýmkoliv jiným způsobem. Vlak končí v těsné blízkosti pobřeží, na místo ubytování vás rozvezou navazující autobusy. 

Jak cestovat do Chorvatska autobusem

Jednosměrná jízdenka v sezóně vyjde na cca 2000 Kč. Záleží ale na tom, do jaké destinace míříte. Doporučujeme kupovat jízdenku s větším předstihem. Například u Umbrella Holidays (o něco dražší), JadranExpress, Flixbus nebo RegioJet. Cesta autobusem do Chorvatska bývá o chlup rychlejší než vlakem, na druhou stranu nemáte takový komfort.  

Jak cestovat do Chorvatska autem

Cesta do Chorvatskem autem je pohodlná a zcela ve vaší vlastní režii. Můžete si dělat přestávky, kdy se vám zachce a vzít si s sebou vše, co potřebujete. Zhruba za 11 hodin jízdy budete na místě, ovšem v sezóně počítejte s tím, že se možná zdržíte v kolonách. Jaké jsou nejčastější trasy autem do Chorvatska?

  • Přes Rakousko a Slovinsko,
  • přes Brno do Splitu,
  • přes Znojmo do Splitu,
  • přes České Budějovice do Splitu,
  • přes České Budějovice na Istrii,
  • přes Slovensko a Maďarsko. 

Myslete na dálniční poplatky, které na vás po cestě čekají. Někde se řeší formou mýtného, jinde je potřeba opatřit dálniční známku (lze i elektronicky). Podívejte se také na ceny benzínu – v Chorvatsku většinou bývá dražší, tak se vyplatí dostatečně natankovat u nás nebo v Rakousku. Vzhledem k aktuálně vysokým cenám pohonných hmot se vám možní vyplatí spíš cesta vlakem nebo akční letenka. 

Informace pro cestovatele

co-videt-v-chorvatsku

Další tipy

vyber-destinace-v-chorvatsku

Nezanedbejte balení a přípravy na dovolenou

Jak si co nejefektivněji zabalit a nic důležitého nezapomenout doma? Podívejte se na náš seznam věcí na dovolenou k moři, určitě vám přijde vhod. Věci si připravte podle toho, co všechno se na místě chystáte dělat (např. turistika, sjíždění vody atd.), ale i jak se na místo dopravíte. Jak víte, v letadle panují různá omezení ohledně toho, co si s sebou smíte vzít.

Doporučujeme s sebou vzít bytelné zavazadlo na kolečkách. Jak vybrat cestovní kufr vám poradíme u nás na blogu. Měl by být dostatečně prostorný a z kvalitních materiálů. Zabezpečíte ho například pomocí obalu na kufr, TSA zámku a visačky s jmenovkou. 

Co dalšího podniknout, aby vaše dovolená proběhla hladce a všichni jste si ji užili?

  • Naplánujte si program. Podívejte se na TripAdvisor nebo Google Mapy a vyhledejte si, co všechno se dá v oblasti podnikat. Případně jaké výlety do okolí stojí za to. Chorvatské pobřeží je plné starých pevností, nebo se vydejte na plavbu lodí. 
  • Jestli chcete zažít trochu adrenalinu, zaplaťte si sjezd na řece (v Chorvatsku je ve většině případů možné uskutečnit jen s průvodcem), wakeboard nebo si pronajměte jízdu na paddleboardu.
  • Při výběru ubytování i restaurací čtěte recenze od předchozích zákazníků a dávejte si pozor na to, jak daleko je od pláže/centra města.
  • Myslete na cestovní pojištění. Na aktivity jako je potápění atd. je většinou nutné připlatit za rozšířenou verzi.

Námi doporučené cestovní kufry

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace