Seznam věcí na dovolenou k moři: Co si vzít a nezapomenout?

Chystáte se na dovolenou k moři a chcete se vyhnout stresu kvůli balení? Přinášíme vám checklist nejdůležitějších věcí pro dospělé i děti. Společně se také podíváme na to, jaké zavazadlo vybrat, jak správně zavazadlo zabalit, ale také jak ho správně zabezpečit proti zlodějům.

Jak si připravit seznam věcí na dovolenou?

Příprava seznamu věcí na dovolenou je klíčová pro dospělé i děti, bez ohledu na to, kam cestujete - jestli na dovolenou k moři nebo na aktivní turistickou dovolenou do hor. Začněte tím, že si představíte typ vaší dovolené a prostudujete aktivity, které plánujete podniknout. Zaměřte se na základní kategorie jako oblečení, obuv, hygienické potřeby, léky a osobní předměty

Pokud cestujete s dětmi, je důležité brát v úvahu jejich věk a potřeby. Například batolata budou vyžadovat jiné věci než předškoláci nebo teenagery. 

Nezapomeňte také zohlednit podmínky na vaší cílové destinaci a potřebné vybavení pro dané prostředí. Sestavením detailního seznamu si zajistíte, že nezapomenete na důležité věci a že budete dobře připraveni na každou situaci během vaší dovolené.

Nejlepší cestovní kufry

 

Připravte si seznam věcí na dovolenou

Než začnete balit, vytvořte si čas a sestavte podle našeho průvodce seznam věcí, které byste si chtěli s sebou vzít. Předem vytvořený seznam vám umožní přemýšlet racionálně a bez stresu o tom, co skutečně potřebujete, a zabrání tak tomu, abyste se nechali unést a vzali si všechno oblečení ze skříně. Díky tomu získáte lépe organizované a lehčí zavazadlo. A pokud cestujete letadlem, efektivním balením můžete ušetřit na poplatcích za přepravu zavazadel.

TIP: Podívejte se, s jakými předměty vás do letadla nepustí!

Do čeho se zabalit a jaké zavazadlo zvolit?

Ještě, než se začneme zabývat seznamem věcí, pojďme se zamyslet nad tím, jaké zavazadlo zvolit. Pokud plánujete jet s malými dětmi, vyplatí se vzít co největší zavazadlo. Naopak když vyrážíte sami jako baťůžkáři nebo jen nalehko s partnerem, vystačíte si s minimem věcí, a tedy i s menším kufrem, případně jen s kabinovým batohem.

Proto je důležité věnovat pozornost výběru zavazadla nejen podle vašich potřeb, ale také s ohledem na způsob cestování – ať už letíte letadlem nebo cestujete autem. Pokud letíte, dbejte na rozměry a hmotnost zavazadla, aby vyhovovaly požadavkům letecké společnosti, a zvažte použití pevných kufrů pro ochranu vašich věcí. Naopak při cestování autem máte větší volnost ve velikosti a tvaru zavazadel, ale myslete na organizaci prostoru a snadný přístup k důležitým věcem během cesty. Můžete zvolit jak cestovní kufry, tak i například praktické cestovní tašky a podobně.

TIP: Zabezpečení zavazadel proti zlodějům je klíčové v obou případech – investujte do kvalitních zámků a využijte bezpečnostní obaly, které ochrání vaše věci před krádeží a poškozením.

Jaké zavazadlo je na dovolenou nejvhodnější? 

Kufry na kolečkách jsou k moři nejlepší volbou z několika důvodů. Především se s nimi velmi snadno manipuluje, což oceníte při přesunech na letišti, na nádraží nebo při cestě do hotelu. Díky kolečkům nemusíte zavazadla nosit, což snižuje fyzickou námahu a umožňuje pohodlnější cestování.

Kufry na kolečkách jsou dostupné v různých velikostech, takže si můžete vybrat podle svých potřeb. Menší, kabinové kufry jsou ideální pro krátké pobyty nebo jako příruční zavazadla, která si můžete vzít na palubu letadla. Větší kufry pak pojmou vše, co potřebujete na delší dovolenou, včetně oblečení, kosmetiky a dalších nezbytností.

Dostupné jsou dokonce i kufry na kolečkách pro děti. Tyto dětské kufry jsou menší a lehčí, často mají veselý design a motivy oblíbených postaviček, což může cestování dětem zpříjemnit. Díky vlastnímu zavazadlu se děti cítí důležitě a zodpovědně, což může být výborným způsobem, jak je zapojit do přípravy na cestu a učit je k samostatnosti.

Zabezpečení zavazadel: Ochrana proti zlodějům a poškození

Nezapomeňte na dovolenou k moři své zavazadlo zajistit pomocí TSA zámku.  Tento typ zámku má několik výhod. Jednak ochrání vaše zavazadlo proti zlodějům, a za druhé nedojde v případě namátkové bezpečnostní kontroly na letišti k jeho poškození. TSA zámky jsou navrženy tak, aby je mohli agenti TSA (Transportation Security Administration) v USA otevřít speciálním klíčem. Pokud byste použili běžný zámek, mohli by bezpečnostní pracovníci být nuceni jej při kontrole poškodit. TSA zámky tedy nejen zvyšují bezpečnost vašeho zavazadla, ale také chrání samotný kufr před zbytečným poškozením.

Jaké jsou jiné další způsoby, jak zabezpečit své zavazadlo?

Kromě použití TSA zámků existuje několik dalších způsobů, jak můžete zvýšit bezpečnost svých zavazadel během cestování. Můžete vyzkoušet různé jiné zámky na kufry a zavazadla (kombinační známky nebo klasické zámky s klíčem), vyzkoušejte bezpečnostní pásy nebo obaly, které obepínají kufr a zajišťují tak, že se kufr neotevře během dopravy. Můžete zvážit balení zavazadel do folie, což chrání zavazadlo před poškozením a znesnadňuje neoprávněný přístup. Další chytrou možností jsou GPS sledovací zařízení neboli trackery, které pomocí mobilní aplikace sleduje polohu svého zavazadla v reálném čase.

TIP: Dále nezapomeňte na personalizaci vašich zavazadel. Používejte jmenovky nebo mějte unikátní design na kufru. Ujistěte se, že máte na kufru viditelnou jmenovku s vašimi kontaktními údaji. To může pomoci při identifikaci zavazadla v případě ztráty. Můžete také použít nálepky, pásky nebo jiné personalizované prvky, aby vaše zavazadlo bylo snadno rozpoznatelné a méně atraktivní pro zloděje.

TIP: Víte, jak nejlépe ochránit váš kufr při přepravě letadlem?

Potřebujete k moři nadrozměrné zavazadlo?

Má cenu připlácet za nadrozměrné zavazadlo? Pokud se chystáte sportovat, berete si vybavení s sebou, nebo máte děti, tak rozhodně ano. To samé platí o kočárcích nebo hudebních nástrojích. Raději se podívejte, jak je na tom vaše letecká aerolinie. Pravidla se společnost od společnosti mohou lišit.

Kdy je nadrozměrné zavazadlo vhodné

  • Rodinná dovolená: Pokud cestujete s dětmi, může být užitečné mít větší zavazadlo na všechny nezbytnosti, včetně hraček a dětských potřeb.
  • Sportovní vybavení: Pro milovníky vodních sportů (např. šnorchlování, potápění) může být potřeba nadrozměrné zavazadlo na vybavení.
  • Dlouhodobý pobyt: Při delší dovolené (více než 2 týdny) nebo pokud plánujete různé aktivity, se vyplatí vzít větší zavazadlo.

Kdy se nadrozměrnému zavazadlu vyhnout

  • Krátký pobyt: Na víkendový nebo krátký týdenní výlet k moři postačí menší zavazadlo.
  • Cestování hromadnou dopravou: Pokud budete často přecházet mezi různými dopravními prostředky, menší zavazadlo bude praktičtější a snadněji přenosné.
  • Omezení leteckých společností: Mnohé letecké společnosti mají přísná pravidla pro velikost a váhu zavazadel, což může znamenat dodatečné poplatky za nadrozměrné zavazadlo.

Praktické tipy pro balení a úsporu místa v kufru

Přinášíme vám praktické tipy pro balení a úsporu místa v kufru, které vám pomohou efektivně zabalit vaše věci a maximalizovat prostor pro pohodlné a bezstarostné cestování.

  1. Vakuové sáčky

Vakuové sáčky jsou skvělým způsobem, jak ušetřit místo a ochránit vaše oblečení. Pomocí vysavače nebo ruční pumpy můžete vysát vzduch, což výrazně zmenší objem vašeho oblečení. Jsou ideální pro objemné předměty, jako jsou bundy, svetry a ručníky.

  1. Organizéry

Použití organizérů vám pomůže udržet věci přehledně uspořádané. Existují různé typy, jako jsou kostky na oblečení, obaly na boty a tašky na kosmetiku. Pomocí organizérů snadno najdete to, co potřebujete, a zároveň zabráníte tomu, aby se věci v kufru promíchaly.

  1. Minimalizace

Balte jen to nejnutnější. Před balením se zamyslete, co opravdu potřebujete, a pokuste se omezit množství oblečení a dalších věcí. Využijte oblečení, které lze kombinovat a nosit opakovaně. Před cestou si připravte seznam věcí, které plánujete vzít, a pokuste se ho co nejvíce zkrátit.

  1. Rolování oblečení

Místo skládání oblečení zkuste oblečení rolovat. Rolované oblečení zabírá méně místa a méně se mačká. Tento způsob je ideální pro trička, kalhoty a další lehké oblečení.

  1. Použití bot jako úložného prostoru

Využijte prostor uvnitř bot na menší předměty, jako jsou ponožky, spodní prádlo nebo nabíječky. Takto efektivně využijete každý centimetr místa ve vašem kufru.

  1. Cestovní verze kosmetiky

Použijte malé lahvičky a kontejnery pro vaši kosmetiku a hygienické potřeby. Mnoho značek nabízí cestovní verze svých výrobků, které jsou menší a lehčí.

  1. Víceúčelové předměty

Vyberte si předměty, které mají více funkcí. Například šátek může sloužit jako pareo, deka, polštář, nebo ochrana před sluncem. Multifunkční předměty vám pomohou ušetřit místo a snížit počet věcí, které potřebujete zabalit.

  1. Strategické umístění

Při balení myslete chytře. Umístěte těžší předměty, jako jsou boty, na dno kufru. Lehčí a křehčí věci dejte navrch. Toto uspořádání zajistí, že se vaše věci nepomačkají a kufr bude stabilnější.

  1. Elektronické zařízení a kabely

Použijte malé tašky nebo pouzdra na uložení kabelů, nabíječek a dalších elektronických zařízení. Zabráníte tak zamotání kabelů a snadno najdete to, co potřebujete.

  1. Předbalení na zkoušku

Několik dní před odjezdem si zkuste zkušebně zabalit kufr. Tento krok vám pomůže zjistit, zda se vše vejde, a umožní vám případně upravit seznam věcí. Navíc budete mít čas přehodnotit, zda je opravdu všechno nutné vzít s sebou.

Co si s sebou vzít na dovolenou k moři? 

Náš seznam obsahuje doporučené položky, avšak je nutné si jej upravit podle vašich specifických potřeb a preferencí.

Základní dokumenty a finance

Pas a osobní doklady

  • Pas: Ujistěte se, že je platný minimálně 6 měsíců po plánovaném návratu.
  • Občanský průkaz: Pokud cestujete v rámci EU, většinou postačí občanský průkaz.
  • Řidičský průkaz: Pokud si plánujete půjčit si auto, v některých zemích je nutný i mezinárodní řidičský průkaz.

Finanční záležitosti

  • Hotovost: Měna destinace v dostatečném množství pro začátek pobytu.
  • Platební karty: Kreditní i debetní.

Cestovní pojištění

  • Pojištění: S krytím pro zdravotní péči, ztrátu zavazadel, a storno poplatky.
  • Evropská kartička cestovního pojištění: S kontaktními údaji na asistenci v zahraničí.
  • Cestovní smlouva, letenka a podobně
  • Visačka na kufr, zámek od kufru a klíče

Oblečení

Plážové oblečení

  • Plavky: Minimálně dva páry.
  • Pareo: Šátek okolo pasu
  • Plážové ručníky: Ideálně rychleschnoucí.
  • Plážová osuška: Pro přikrytí na pláži.
  • Plážová taška
  • Deka na pláž

Denní oblečení

  • Lehké oblečení: Trička, tílka, šortky, sukně, letní košile a lehké kalhoty.
  • Letní šaty: Pohodlné a vzdušné.
  • Sluneční brýle: S UV ochranou.
  • Dioptrické brýle případně náhradní nebo kontaktní čočky včetně roztoku na čočky
  • Klobouk, šátek nebo kšiltovka: Na ochranu před sluncem.
  • Obuv: Sandály, žabky, lehké tenisky.
  • Pyžamo
  • Obuv na pláž, ale i běžné nošení 

Nezapomeňte si přibalit také něco teplejšího:

  • Mikina
  • Kalhoty
  • Bunda 

Večerní oblečení

  • Elegantní oblečení: Šaty, košile, lehké sako.
  • Boty na večer

Spodní prádlo a ponožky

  • Spodní prádlo: Přizpůsobené délce pobytu.
  • Ponožky: Pokud plánujete turistiku nebo pro chladnější večery.

Potřeby na pláž a na koupání

  • Plážové boty
  • Plavecké brýle
  • Slunečník
  • Plážový stan
  • Deka
  • Nafukovací lehátko
  • Nafukovací míč, létající talíř, další plážové hry

Hygiena a kosmetika

Základní hygienické potřeby

  • Zubní kartáček a pasta
  • Mýdlo nebo sprchový gel
  • Šampon a kondicionér
  • Deodorant, antiperspirant
  • Holicí potřeby
  • Hřeben nebo kartáč na vlasy
  • Manikúra
  • Papírové kapesníky
  • Tyčinky do uší
  • Malý prášek na praní pro drobné nehody

Péče o pleť a tělo

  • Opalovací krém: S vysokým ochranným faktorem
  • Krém po opalování: Pro případ spálení
  • Hydratační krém: Pro obličej a tělo
  • Balzám na rty: S SPF ochranou

Dámská hygiena

  • Dámské potřeby
  • Make-up, odličovací potřeby a další kosmetické přípravky na pleť
  • Gumičky a sponky do vlasů

Lékárnička

  • Léky: Pravidelně užívané a základní léky (proti bolesti, průjmu, zácpě, alergiím)
  • Náplasti a obvazy
  • Antiseptický sprej
  • Repelent proti hmyzu
  • Krém na štípance a popáleniny

TIP: Od léků si vezměte příbalové letáky a originální krabičku, abyste mohli prokázat, že nepřevážíte nic nelegálního.

Občerstvení

  • Slivovice
  • Žvýkačky, bonbony
  • Krekry a další svačiny pro děti
  • Káva, čaj, cukr

Technika a elektronika

Komunikace a zábava

  • Mobilní telefon a nabíječka
  • Powerbanka pro nabíjení na cestách
  • Notebook nebo tablet: Pokud plánujete pracovat nebo sledovat filmy
  • Fotoaparát s nabíječkou a paměťovou kartou
  • Čtečka knih: Pro milovníky literatury

Sluchátka

  • Sluchátka: Ideálně s aktivním potlačením hluku

Aktivity a zábava

Knihy a časopisy

  • Knihy: Pro čtení na pláži
  • Časopisy: Pro relaxaci a zábavu

Sportovní vybavení

  • Šnorchlovací set: Pokud rádi objevujete podmořský svět
  • Ploutve a maska
  • Rakety a míčky: Na plážový tenis.
  • Plážový míč nebo frisbee.

Hry a zábava

  • Karty: Pro večerní zábavu
  • Společenské hry: Kompaktní a snadno přenosné
  • Puzzle: Malé sady pro klidné večery
  • Míče

Speciální potřeby

  • Pokud jste nemocní nebo máte speciální dietu
  • Léky na předpis
  • Speciální potraviny: Bezlepkové, veganské apod.
  • Lékařské dokumenty: Pro případ nouze

Pro zvířata

  • Jídlo pro zvířata
  • Vodítko a obojek
  • Cestovní box
  • Doklady o očkování

TIP: Cestování letadlem s domácím mazlíčkem je nutné promyslet a nezapomenout vzít nejdůležitější věci. Nevíte si rady? Podívejte se na našeho průvodce: 10 tipů pro cestování se psem nebo kočkou letadlem.  

Další užitečné věci, které se vám mohou hodit

  • Nafukovací polštářek
  • Deka
  • Bloček, propiska
  • Šitíčko
  • Čelovka
  • Kolíčky na prádlo a šnůra
  • Špunty do uší
  • Láhev na pití
  • Drobné svačinky do zásoby

TIP: Jste kuřáci nebo si s sebou chcete vzít i nějaký ten alkohol? Podívejte se, kolik cigaret, alkoholu a hotovosti si na cesty můžete vzít. Předejdete tak případným nedorozuměním na letišti. 

Seznam věcí na dovolenou u moře s dětmi

Každý rodič ví, že sbalit děti není jen tak. Tím spíš, když míříte do zahraničí. Na co nesmíte zapomenout?

    • Zařiďte dětem cestovní doklad. Spousta rodičů neví, že i malinké děti potřebují vlastní cestovní doklad. Na výběr máte buď mezi klasickým pasem nebo dětským občanským průkazem. Dávejte si pozor na to, aby fotografie na dokladu byla aktuální a dítě si bylo podobné. Jinak se můžete dostat do potíží. 
    • Myslete na volný čas. Nechte děti, ať si zabalí své oblíbené plyšové kamarády, které chtějí vzít na výlet. Přibalte i hračky, se kterými si mohou hrát přímo na pláži. A samozřejmě nějaké společenské hry a další rezervy pro případ, že venku bude špatné počasí.
    • Opalovací krém s vysokým faktorem. Dětská pokožka je citlivá, mažte ji proto krémem s faktorem 50. 
    • Čepička proti slunci a botičky do vody, sluneční brýle.
    • Oblečení na teplé dny i do deště a chladu. Kromě kraťasů, šatiček a tílek vezměte i svetřík, mikinu a teplejší kalhoty a triko. Doporučujeme sbalit také větrovku na výlety a pevnou obuv.
    • Léky a dětské hygienické potřeby.
    • Pyžamo.
    • Plavky, případně UV obleček a plavecké pomůcky. Dětem vezměte alespoň dvoje plavky, je lepší je po koupání převléct do suchého, aby se nenachladili. 
    • Boty na každodenní nošení - na pláž žabky nebo pantofle, do města vycházkovou větrající obuv (zkuste třeba stále více populární barefoot boty) a pokud plánujete i turistiku, přibalte boty, které vám zpevní kotník.
    • Spodní prádlo, ponožky.
    • Dětská výbava - pleny, vlhčené ubrousky, dětské mléko, lahvičky, dudlíky, a podobně.

TIP: Dětem pobyt na pláži zpříjemníte například plážovým stanem. Sluníčko je pro ně někdy až příliš úmorné. Na dovolenou k moři se vyplatí zabalit i oblíbené pamlsky na pláž.

      Potřebujete více informací? V našem kompletní průvodci: Seznam věcí na dovolenou s dětmi jsme se již podrobně věnovali všem důležitým věcem. Nechte se inspirovat. 

      Pečlivá příprava před cestou k moři vám zajistí klidnou a bezstarostnou dovolenou. Tento seznam by měl pokrýt všechny vaše potřeby a vašich dětí a pomoci vám užít si každý okamžik vaší dovolené bez zbytečných starostí. Ujistěte se, že máte vše připraveno včas, a nezapomeňte se těšit na zasloužený odpočinek na slunečných plážích. Šťastnou cestu a užijte si krásnou dovolenou!

      (infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

      Kontakty
      | Registrace