V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Povolené rozměry, hmotnost a poplatky zavazadel

Některé speciální typy zavazadel vám přepraví letecké společnosti zdarma. Pokud cestujete s dítětem, neplatíte za přepravu dětského kočárku. Zdarma je přepraven invalidní vozík nebo jiná nezbytná zdravotní pomůcka. Za lyže nebo golfové vybavení si připlatíte.

Příruční zavazadlo - kabinové zavazadlo

Příruční zavazadlo nebo také kabinové zavazadlo má cestující po celou dobu letu při sobě na palubě letadla. Neodevzdává jej při odbavení, ale ukládá je do přihrádky nad sedačkami, nebo pod sedačku před sebou. Bezplatnou přepravu alespoň jednoho příručního zavazadla dnes nabízí každá letecká společnost  včetně nízkonákladových, tzv. low-cost.

Nejlepší příruční kufry

Maximální hmotnost a rozměr příručního zavazadla

Hmotnost příručního zavazadla může být omezena, u nízkonákladových společností může být i 10 kg. Vždy jsou stanoveny maximální rozměry, často nesmí být větší než 42 x 32 x 25 cm, jinde zase 55 x 40 x 20 cm a nízkonákladové aerolinky jejich překročení často penalizují. Před nástupem do letadla se provádí kontrola rozměrů a kabinové zavazadlo se vkládá do kovového rámu. Pokud jím projde, můžete s ním na palubu, pokud ne, musíte zaplatit poměrně vysoký poplatek a zavazadlo se odbavuje jako zapsané.

Co může být v příručním zavazadle

Objem tekutin v kabinovém zavazadle nesmí překročit 1 litr a v každém jednotlivém obalu nesmí být více než 100 ml tekutiny. Navíc musí být všechny tekutiny zabaleny v jednom neprodyšném, průhledném obalu. Patří sem kosmetické spreje, pěna na holení, deodorant, lak na vlasy, rtěnky a balzámy na rty, krémy, pasty na zuby, šampóny, sprchové gely, parfémy a potraviny jako měkké sýry, paštiky či pasty. V zavazadle můžete mít peníze, cestovní pas a další cennosti. Dále pak fotoaparát, kameru, tablet, notebook a další elektronická zařízení. Přidat můžete jednu vrstvu oblečení pro případ zimy.

Co nesmí být v příručním zavazadle

příručním zavazadle nesmí být střelné zbraně, nůžky a nože. Dále si dejte pozor na tekutiny v objemu nad 1 litr. Dejte si také pozor na makety zbraní, pracovní nářadí nebo vybavení na bojová umění. Doporučujeme přečíst si náš článek Kolik cigaret, alkoholu a hotovosti můžete vzít na cesty?.

Rozměry příručního zavazadla - Ryanair

U letecké společnosti Ryanair mají všichni cestující možnost si vzít jedno malé osobní zavazadlo s sebou na palubu. Je to například kabelka nebo taška na notebook o rozměrech 40×20×25 cm. Toto zavazadlo musí být umístěno pod sedadlem před vámi.

Rozměry příručního zavazadla - Smartwings

Cestující mají možnost si vzít jedno kabinové zavazadlo, které může mít maximální rozměry 55x45x25 cm a hmotnost do 8 kg. Dále to může být hudební nástroj, jehož hmotnost nepřekračuje 8 kg a rozměry 90 cm délky, 35 cm šířky a 20 cm hloubky (uvedené rozměry zahrnují obal). Zavazadlo se musí uložit pod sedadlo před vámi.

Rozměry příručního zavazadla - Wizzair

Každý cestující si smí vzít na palubu letadla pouze jedno příruční zavazadlo o velikosti až 40x30x20 cm, a do maximální hmotnosti 10 kg, za které se neplatí. Toto zavazadlo se musí vejít pod sedadlo před vámi. Může to být například taška na notebook, dámská kabelka nebo malý cestovní batoh.

Rozměry příručního zavazadla - ČSA

Všichni cestující mají povoleno vzít si na palubu letadla pouze jedno příruční zavazadlo, které je zdarma. Kabinové zavazadlo nesmí překročit maximální povolený počet a tyto rozměry 55x45x25 cm s maximální hmotností do 8 kg.

Rozměry příručního zavazadla - Easyjet

Cestující této letecké společnosti mají povolen jeden kus příručního zavazadla zdarma. Kabinové zavazadlo musí mít rozměry do 45x36x20 cm, a musí se vejít pod sedadlo před vámi.

Rozměry příručního zavazadla - Vueling

Na palubu letadla si můžete bezplatně vzít jedno příruční zavazadlo s rozměry 40x30x20 cm a maximální hmotností 10 kg.

Odbavené zavazadlo

Odbavené zavazadlo neboli zapsané zavazadlo se odevzdává při odbavení a je umístěno v zavazadlovém prostoru. Na přepravu odbaveného zavazadla nemusíte mít automatický nárok. Hlavně letenky nízkonákladových aerolinek tuto službu nabízí za příplatek. Přeprava zapsaných zavazadel za poplatek se objevuje i u nejlevnějších letenek zejména na vnitroevropských linkách klasických společností.

Hmotnostní limit u odbavovaných zavazadel se v závislosti na konkrétní společnosti liší.  Obvyklá hodnota hmotnosti je 23 kg. Nejpřísnější letecké společnosti povolují pouze 15 kg a naopak ty nejbenevolentnější 32 kg. Pokud překročíte váhový limit, musíte uhradit poplatek za nadváhu. Stanovuje se za každý kilogram nadváhy, nebo paušálně na zavazadlo. Téměř vždy vám zavazadlo s hmotností nad 32 kg nepřijmou do přepravy.

Co může být v odbaveném zavazadle

V odbaveném zavazadle můžete mít nůžky a nože, tekutiny či lahve s alkoholem.

Co nesmí být v odbaveném zavazadle

V odbaveném zavazadle nikdy nepřepravujte cestovní pas, občanský průkaz a další doklady, dále pak peníze, platební karty, elektroniku jako fotoaparát, kamera, tablet, notebook a další elektronická zařízení. Nepřepravujte v nich ani další cennosti.

Povolené rozměry jednotlivých leteckých společností:

 

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace