Předměty, se kterými vás nepustí do letadla

Při balení zavazadel zvažte, které věci si necháte u sebe a vezmete si je do letadla, a které naopak zabalíte do svého kufru. Na palubu letadla si můžete vzít jen nezbytně nutné věci. Omezení jsou významná, a pokud je porušíte, nedovolený či podezřelý předmět budete muset na letišti vyhodit.

Tekutiny a léky

Běžnou součástí výbavy během cestování jsou nápoje. Na palubu letadla sice tekutiny s sebou mít můžete, ale jejich objem je výrazně omezen. Můžete mít u sebe lahvičku jen do 100 ml a to je velmi málo. Pokud si sebou chcete vzít více tekutin, musíte jednotlivé lahvičky o celkovém objemu do 1 l uložit do sáčku a předložit je k samostatné kontrole. Výjimku tvoří léky a výživa určená pro děti. Do letadla si s sebou nevezmete ani parfém větší než 100 ml, voňavky ve spreji a deodoranty.

Ostré předměty

Zapomeňte na nůž, nůžtičky z manikúry, pilníky, šroubováky či šipky s kovovým hrotem a jiné ostré věci, které na palubu letadla rovněž nepatří. V koších pak na letištích končí mnoho věcí, které si cestující často jen zapomněli předělat do svého zavazadla, nebo je nechat doma. Pokud normálně chodíte s pilníkem v kabelce, do letadla vás s ním určitě nepustí.

Kovové předměty

Problémem mohou být i kovové předměty, jako jsou kostice v podprsence, kovový podpatek, kovové přezky u pásků či kovové knoflíky při průchodu kontrolní branou. Každý kdo uslyší nepříjemné pípání a uvidí varovná světla brány, vám potvrdí, že je to nepříjemný pocit, i když bezpečně víte, že nic nepřevážíte. Následuje pak individuální kontrola, která musí odhalit kovový předmět, na který signalizace upozorňuje. Můžete být vyzváni nejen k zutí bot.

Rozměry zavazadla

Omezen není jen obsah vašeho zavazadla, které si na palubu berete s sebou, ale i jeho rozměry. Zavazadlo by nemělo být větší než 26 x 45 x 25 cm a navíc nesmí vážit více než 23 kg. Omezení však záleží na konkrétních přepravcích a proto je dobré se podívat na konkrétní stránky letecké společnosti. Jak rozměry, tak i váha zavazadla se mohou opravdu od sebe lišit.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace