Potvrzení o lécích do letadla: Vše, co potřebujete vědět

Léky do letadla – stres a obavy? Víme, jak to zvládnout bez komplikací. Společně si posvítíme na to, jaká pravidla je potřeba dodržet a na co si dát pozor. Dozvíte se také, v jakých případech se vyplatí opatřit potvrzení od lékaře a jak zajistit přepravu inzulinu. 

Léky do letadla – jaká jsou pravidla?

Pokud se chystáte na své poprvé v letadle nebo jste od lékaře v nedávné době dostali předepsané nové léky, určitě vás zajímá, zda s nimi můžete vycestovat. 

Léky by se měly podle obecných pravidel přepravovat v podpalubí. Tedy v odbaveném zavazadle. To se ale samozřejmě týká jen těch druhů, které nutně nepotřebujete mít během cesty při sobě.  

Dejme tomu, že máte například kapky proti bolesti. Nebo si musíte pravidelně píchat inzulín. Takže jak v takové situaci postupovat? Určitě jste už slyšeli o omezeních, která se týkají jídla do letadla a tekutin. 

Pro dětskou výživu a léky v letadle naštěstí platí speciální pravidla. Smíte je mít u sebe na palubě v tekutém stavu v nádobkách větších jak 100 ml. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že by vás s nimi z tohoto důvodu nepustili na palubu. S čím vás nepustí do letadla jsme rozebrali v samostatném článku. 

To samé samozřejmě platí i o prášcích, tabletách a kapslích. Co, potřebujete, mějte vždy u sebe. Zbytek dejte do odbaveného zavazadla.

Co z toho plyne? Kapky do očí nebo proti bolestem, astma spreje, roztoky na kontaktní čočky, inzulin a glukózové nápoje pro diabetiky se považují za nezbytné léky. To platí i na všechny další léky, bez kterých se neobejdete, a které jsme v seznamu nevyčetli. Diabetické pomůcky rovněž smíte na palubě přepravovat bez omezení. 

Své léky nezapomeňte dopředu nahlásit pracovníkům bezpečnostní kontroly. Doporučujeme mít při sobě také předpis od lékaře nebo potvrzení od zdravotnického zařízení pro případ, že by ho od vás vyžadovali.

leky-do-letadla

Pozor na inzulin

Výjimku představuje inzulin. Ten se musí přepravovat zásadně v příručním zavazadle, a to kvůli nízkým teplotám, které panují v nákladovém prostoru. Doporučujeme se poradit s vaším diabetologem, jak se během cesty zařídit. 

Jak je to s lékařským potvrzením?

Léky do letadla si vzít smíte, ale jak už jsme zmínili, raději si opatřete potvrzení od lékaře. Ač není pravidlem, že by ho ostraha letiště vyžadovala, kdyby došlo na lámání chleba, je dobré ho mít.   

Týká se to hlavně situací, kdy:

  • berete na palubu větší množství léků v tekutém stavu,
  • přepravujete v příručním nebo odbaveném zavazadle více léků (tablet atd.).

Potvrzení od lékaře doporučujeme opatřit nejen v češtině, ale i v angličtině. To se týká také diabetiků, kteří u sebe musí mít speciální diabetické pomůcky. Příklad potvrzení je ke stažení na stránkách Nemlib.cz (Krajská nemocnice Liberec). 

Obdobné potvrzení vám na požádání vystaví lékař i na další léky do letadla a zdravotnické pomůcky, bez kterých se během cesty neobejdete. 

Jak je to s léky, které nejsou na předpis?

Při balení léků na cestu se zamyslete nad tím, kolik zásob skutečně potřebujete. Celníci mohou zabavit větší množství léků, které nejsou na předpis. Většina volně prodejných léků se dá pořídit i v cílových destinacích nebo prostřednictvím online lékáren

Pokud máte obavy, zkuste si předem zjistit, jaké léky jsou v dané zemi dostupné. Toto opatření má i svou praktickou stránku. Méně zásob vám ušetří místo v zavazadle a sníží riziko jejich ztráty. Zkrátka, neberte si zbytečně velké množství léků a užijte si cestování bez zbytečného stresu.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace