Poprvé v letadle: Co musíte vědět před prvním letem?

Výběr správného zavazadla do podpalubí i na palubu. Jak se ochránit před krádeží nebo ztrátou kufru. Či strach z létání? Vše, co vás ohledně vašeho poprvé v letadle zajímá, najdete v následujícím článku. 

Vsaďte na správný kufr

Nenechávejte výběr kufru na kolečkách náhodě. Proč právě na kolečkách? S takovým se vám totiž bude nejlépe manipulovat. Nejen na letišti, ale i při cestě na ubytování. Nejdůležitější je vybrat správnou velikost. Nezapomeňte dodržet váhový limit, který najdete na letence. Většinou je to okolo 23 kg.

Pokud cestujete nalehko, vystačíte si jen s palubní variantou, kterou nemusíte odbavovat. Větší a těžší kufr už je ale potřeba odevzdat při check-inu pracovníkům letiště. Cestovní zavazadla jsou k dostání v různých materiálech a barevných provedeních. Udělejte si radost!

Svá zavazadla zabezpečte

Když svůj kufr řádně označíte a třeba i vizuálně odlišíte od ostatních, minimalizujete riziko, že vám s ním někdo omylem odejde a už se vám nevrátí. V případě ztráty vás pracovníci letiště snadněji vyhledají. A spolehlivý zámek zase odradí zloděje. Jak označit kufr do letadla jsme probrali v samostatném článku. 

Připravte si příruční zavazadlo 

Příruční zavazadlo je takové, které vám zůstane po celou dobu na palubě. Bývá to menší batůžek, kabelka či taška. Dejte si do něj vše, co potřebujete mít při ruce. Peněženku, doklady, telefon, možná i svetr pro případ, že by vám bylo chladno. Příruční zavazadlo je limitované rozměry. Každá společnost to má trochu jinak, na letence v e-mailu najdete detailnější pokyny. 

Kdy vyrazit na letiště

Na letiště se dostavte zhruba 2,5 až 3 hodiny před odletem. Až se s létáním trochu seznámíte, uvidíte, že se to dá zvládnout i s menší rezervou. Ale poprvé vyrazte dřív, ať máte na všechno dost času a nejste ve stresu. Nakonec, člověk nikdy neví, co se může po cestě nebo na letišti přihodit. 

Jak to chodí na letišti?

Co všechno vás čeká na letišti? Pokud se chystáte na své poprvé v letadle, vyplatí se následující body v rychlosti projít, ať víte, na co se připravit.

Odbavení na přepážce

Na letišti vaše kroky zamíří k přepážce letecké společnosti, u které jste kupovali letenky. Pracovníkovi předložíte cestovní doklad a on vám vystaví palubní vstupenku. Zároveň vám zkontrolují a odbaví zavazadlo, pokud nějaké větší máte. Kdyby bylo těžší, než je váhový limit stanovený aerolinkou, budete muset doplatit. 

Bezpečnostní kontrola

Následuje bezpečnostní kontrola. Tu provádí ostraha letiště. Zkontrolují vás, zda u sebe nemáte nic, co na palubu letadla nesmí. Vaše zavazadlo projde rentgenem. Věci jako mobil, peněženka či kovové předměty (pásek, sponky atd.) odložíte na pás a sami projdete pod kontrolním rámem. Někdy následuje kontrola příručním detektorem a kontroluje se i obuv. 

Jakmile budete zkontrolovaní, ocitnete se v tranzitní zóně. Zde jsou oblíbené duty free obchody, restaurace, toalety – zkrátka vše, co potřebujete ke zkrácení času při čekání na odlet.

nastup-letiste

Správný gate a nástup do letadla

Potom už vám zbývá najít jen správný gate, ze kterého se budete naloďovat na letadlo. Informace o vašem letu poskytují informační tabule, takže podle nich se orientujte. Zaměstnanci aerolinky vám dají vědět, že už je čas k nástupu do letadla a zkontrolují vám palubní vstupenky. Vy pokračujete do letadla, případně nastoupíte na autobus, který vás k letadlu přiblíží. 

Po vstupu na palubu zaujměte své místo a příruční zavazadlo odložte do prostoru nad vaší hlavou, případně pod sedadlem. Letušky vás poučí, jak se během letu chovat. Pokud byste při cestě dostali hlad nebo žízeň, využijte občerstvení, které vám budou nabízet. 

Při startu se připravte na to, že vám možná zalehnou uši. To kvůli atmosférickému tlaku. Jakmile ale letadlo vystoupá dostatečně vysoko, přestanete to pociťovat. Po vystoupání si můžete rozepnout pásy. Pokud máte obavy, přečtěte si náš článek Jak se zbavit strachu z létání.

prirucni-zavazadlo-do-letadla

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace