Strach z létání - Jak se ho zbavit?

Pohyb ve výšce deseti kilometrů je možná na první pohled nebezpečný, ale ve skutečnosti je létání nejbezpečnější formou dopravy. Podle statistik je mnohem pravděpodobnější nehoda v autě, autobuse i ve vlaku. Nebezpečnější je i chodit pěšky. Pokud strach z létání překonáte, místo trmácení autem či autobusem si můžete sbalit cestovní kufr a konečně nasednout do letadla.

Informujte se o bezpečí cestování letadlem

Podívejte se, kolik peněz se ročně investuje do létání a kolik do přepravy autobusem. Velký podíl horentní sumy v letectví jde na bezpečnost. Stát se pilotem je mnohem těžší než se stát řidičem autobusu. Do kokpitu usedají opravdoví profesionálové. U řidičů autobusu na důkladné proškolování není mnohdy čas. Po každé letecké havárii se dělá maximum, aby k něčemu podobnému už nikdy nedošlo.

strach-z-letani

Jak se zbavit strachu z létání? Odveďte od něj pozornost

Pokud člověk při létání prožívá velice nepříjemné pocity, říká se tomu aviofobie. Jak minimalizovat tyto pocity? Během letu se zabavte a nenuďte se. Jakmile usednete do letadla, vezměte si noviny, knihu, křížovky, hudbu nebo audioknihu do sluchátek. Přestanete vnímat hučení motoru, výšku a turbulence. Let vám mnohem rychleji uteče. Pokud je to možné, v letadle se během letu několikrát projděte. Zajděte si třeba na záchod a protáhněte si tělo. Zvyknete si na prostor letadla, prohodíte pár slov s letuškou či stevardem a ti vás ujistí, že už mnoho let létají zcela bez potíží.

Co dalšího vám může pomoct?

  • myslete na něco přijemného
  • cumlejte bonbóny nebo žvýkejte žvýkačku
  • proveďte pár hlubokých nádechů a výdechů

Soustřeďte se na dobré zprávy

Pokud máte strach z létání, máte asi i ve zvyku sledovat filmy a dokumenty o leteckých haváriích. Vynecháváte ty, které dopadly dobře. Z pilota se stal hrdina, který zachránil cestující. Vyhledávejte tyto zprávy. Třeba tu, jak v roce 2009 pilot airbusu zcela zázračně přistál v New Yorku na řece Hudson.

Exkurze a odborníci

Pražské ruzyňské letiště pravidelně pořádá exkurze v areálu. Dozvíte se, jak letový provoz funguje, jak fungují samotná letadla a jak se o ně místní zaměstnanci starají před každým startem. Když do toho proniknete, začnete letadlům více důvěřovat. Můžete navštívit i trenažer, na kterém si vyzkoušíte, jaké je to létat a řídit letadlo. Vždy můžete zajít za odborníkem, vyhledat psychologa, nebo navštívit speciální kurzy, které vás strachu z létání prostě zbaví. Nebudete také se svým strachem v kurzu sami.

Případně se před letem můžeze obrátit na letištního kaplana. S tímto člověkem si můžete popovídat, svěřit se s vašimi pocity nebo se pomodlit. Po této zkušenosti se vám určitě uleví a následný let pro vás bude jednodušším. Setkat se s kaplanem můžete i na pražském letišti, které tuto službu pro cestující zavedlo od roku 2015. Na světových letištích je tohle již zažitý standard.

 Nejbezpečnější místa v letadle

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace