V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Jak označit kufr do letadla?

Na letištích jsou k vidění dva typy lidí. Jedni svůj kufr nijak neoznačují a nezabývají se tím, co by se mohlo stát. Druhá skupina lidí si na svoje zavazadla dává lepší pozor, protože ví, že přijít o věci není nic příjemného. Pokud si nechcete kazit dovolenou nebo pracovní cestu, zjistěte, jak označit kufr do letadla.

Vyplňte si visačku

Pokud letíte poprvé letadlem, určitě se vám bude hodit informace, jak označit kufr do letadla. Je to jednoduché. Vsaďte na visačku! Je to jeden z nejjistějších způsobů, jak poznat vlastní kufr. Můžete si ji buď sami vyrobit, nebo si ji koupit v obchodě. Barevné visačky jsou dobré poznávací znamení. 

Proč si s tím dávat práci? Díky tomuto opatření vás snadno dohledá případný nálezce kufr. A také si díky ní snadno poznáte vlastní zavazadlo. Visačku na kufru si vyplňte v českém i anglickém jazyce. Jestli na to není prostor, vsaďte raději jen na angličtinu. Napište na ní následující údaje:

  • jméno a příjmení,
  • telefonní číslo s předvolbou,
  • adresu,
  • e-mail.

Někdo na visačky dává také číslo letu a názvy letišť (odkud kam). V takovém případě je potřeba štítek pro každou cestu obnovit. Natiskněte si štítky pro svou cestu s předstihem, ušetříte si tak starosti.

oznaceni-kufru

Nezapomeňte na jmenovku, umístěte ji dovnitř

Jelikož může během cesty dojít ke zničení nebo stržení visačky, doporučujeme se pojistit ještě jedním způsobem. Vytvořte si jmenovku (nebo ji vyplňte, některé kufry je uvnitř mají) a umístěte ji dovnitř zavazadla. 

Jmenovka je další spolehlivý způsob, jak označit kufr do letadla. Napište na ni všechny důležité údaje, které jsme probrali v minulé kapitole. Kdyby se vám náhodou zavazadlo ztratilo, je to dobré poznávací znamení.

TSA zámek – pojistka i ochrana

Nezapomeňte si na svůj kufr nebo tašku na kolečkách pořídit zámek. Ač tento bezpečnostní prvek spousta cestovatelů zanedbává, neberte ho na lehkou váhu. Zámek odradí nejednoho zloděje při čekání v odletové hale nebo při cestování hromadnou dopravou. 

TSA zámek je speciální vychytávka, která plní nejen bezpečnostní funkci. Zároveň slouží jako taková pojistka. Pracovníci letiště, a to hlavně při letech do zámoří, totiž namátkově kontrolují zavazadla. K TSA zámku existuje univerzální klíč, kterým si ho odemknou. Nehrozí tak, že by vám při procházení zavazadel zničili váš současný zámek, nebo hůř, rovnou kufr.  

tsa-zamek

Chraňte svůj kufr, předejdete jeho zničení

Kromě štítků a jmenovek svá zavazadla můžete zabezpečit i jinak. Víte, jak ochránit kufr při přepravě letadlem? Existuje hned několik opatření, které zabrání tomu, aby se zničil. Šikovné jsou zejména popruhy a obaly na kufr.  

Na popruhy můžete umístit i zmíněný TSA zámek. Nejde jen o ochranu před poškozením. Například takový obal na kufr je dobrým poznávacím znamením. Vybírejte ho s ohledem na rozměry zavazadel.  

Co se může stát, když zavazadla neoznačíte

Označený kufr nezabrání ztrátě na letišti. K té bohužel může dojít, i když bude mít vaše zavazadlo visačku a další výbavu. Ovšem zvýšíte tak své šance, že se vám bezpečně a brzy vrátí. 

Někdy totiž může během přepravy dojít k poničení mezinárodního štítku s číslem letu a čárovým kódem, který vám na tašku přidělali při odbavení. V takový moment pracovníci letiště nemají na základě čeho identifikovat, že skutečně patří vám. Zaevidují ho jako ztracený. 

A proto je dobré mít své jméno napsané přímo na zavazadle. Také doporučujeme kufr před odletem vyfotografovat. Budete tak mít další důkaz k dobru, že jde skutečně o vaše zavazadlo.

S označeným kufrem do letadla máte větší jistotu, že vám ho po příletu nikdo, byť omylem, neodcizí. Čas od času se stává, že člověk na páse se zavazadly omylem sáhne po podobné tašce a už s ní odchází pryč.

Díky jmenovce vás snadno zpětně dohledá. Zároveň toto opatření slouží i pro vás jako kontrola. Výraznou jmenovku poznáte i z dálky, a tak hned budete vědět, že cizí člověk sahá po vašem zavazadle a že se nepletete.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace