Letiště Václava Havla Praha: Praktické informace pro cestující

Letiště Václava Havla, dříve známé jako Ruzyně, představuje hlavní mezinárodní letecký terminál v České republice. Bez ohledu na to, zda jste místním obyvatelem, turistou nebo cestujícím za prací, náš ucelený průvodce vám nabídne komplexní informace o tomto letišti, abyste mohli co nejlépe využít své cestování.

Letiště Václava Havla 

Největší mezinárodní letiště v České republice, Letiště Václava Havla, dříve známé jako Ruzyně, se nachází přibližně 11 kilometrů na západ od centra Prahy. Toto letiště má kódové označení PRG a jeho mezinárodní kód ICAO je LKPR.

Toto letiště bylo po mnoho let pojmenováno Ruzyně, ale od roku 2012 bylo přejmenováno na Letiště Václava Havla, na počest našeho bývalého prezidenta.

Na letišti má základnu až 50 leteckých společností, které spojují Prahu s různými destinacemi po celém světě. Na Letiště Václava Havla přilétají významné letecké společnosti, což vám umožňuje dostat se do více než 125 destinací po celém světě.

Na pražském letišti provozují své lety nejznámější letečtí přepravci:

  • Lufthansa,
  • Eurowings,
  • Wizz Air,
  • Norwegian,
  • EasyJet,
  • SunExpress,
  • Qatar Airways, 
  • Air France,
  • Air Cairo,
  • Scandinavian Airlines System,
  • Ryanair a další.

Praha má pravidelná letecká spojení s více než stovkou měst v Evropě a také provozuje několik dálkových tras do zajímavých destinací, jako jsou New York, Dubaj, Soul a nebo Tchaj-pej.

TIP: Oficiální stránky letiště Václava Havla: prg.aero

Odlety a přílety

Chcete-li zjistit aktuální informace o odletech a příletech z letiště Václava Havla, můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Na stránkách najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Kamera Letiště Praha

Pokud si chcete prohlédnout aktuální pohled na letiště, můžete vyzkoušet vychytávku online kamera letiště Praha.

Doprava na letiště

Pražské letiště se nachází asi 11 kilometrů na západ od centra Prahy. Adresa letiště je K letišti 6/1019, Praha 6, 160 08. 

Autem

Pro cestování na Letiště Praha využijte rychlostní silnici R7 a sledujte dopravní značky směrem k letišti. Při příjezdu k terminálům na letišti budete navigováni buď na vozovce nebo podle barevných značek na cedulích. Modré označení je pro Terminál 1 a červené označení je určeno pro Terminál 2.

Vlakem

S výhodnou jízdenkou Vlak+ letiště můžete pohodlně cestovat vlakem na hlavní pražské nádraží které provozuje společnost České dráhy. Poté stačí přestoupit na autobusovou linku Airport Express, která vás přiveze přímo k Terminálu 1 a Terminálu 2.

Autobusem

K dispozici jsou dálkové autobusové spoje společnosti RegioJet, které vám umožní pohodlnou cestu na letiště Praha a z něj. Doporučujeme zakoupit jízdenky online, abyste měli jistotu rezervovaného místa.

Další možností cestování na letiště je prostřednictvím MHD autobusy. K letišti můžete cestovat následujícími autobusovými linkami: 119, 100, 191, 910, 907. Městská hromadná doprava provozuje spoje s krátkými časovými intervaly a zastávky těchto linek se nacházejí přímo před terminály. Pro nejrychlejší cestu do centra Prahy pomocí městské hromadné dopravy doporučujeme využít autobusovou linku 119.

Více informací o dopravě na letiště a z něj, najdete na oficiálních stránkách pražského letiště Václava Havla: prg.aero.

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na letiště Václava Havla autem, máte několik možností k zaparkování vašeho vozidla. Letiště nabízí parkování na letišti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, a to přímo u terminálů letiště.

Expresní parkování představuje ideální řešení pro ty, kteří chtějí rychle přivézt nebo vyzvednout cestující na letišti bez zdržení. Toto parkoviště je v těsné blízkosti Terminálu 1 a Terminálu 2. Prvních 15 minut parkování je zdarma a může být využito pouze jednou za každých 24 hodin na parkovištích P1 Express a P2 Express. Za parkování od započatých 16 až 30 minut zaplatíte regulační poplatek ve výši 100 Kč. Po první hodině parkování se pak načítá 200 Kč za každých započatých 30 minut. 

Krátkodobé parkování je určeno pro ty, kteří přivážejí své blízké na letiště a chtějí je doprovodit k odletu nebo je přivítat po jejich příletu. Na těchto parkovištích zaplatíte 80 Kč za každou započatou hodinu parkování. Platbu lze provést kartou nebo hotovostí pomocí automatů. Pro toto krátkodobé parkování jsou určeny parkoviště PB Economy a PC Comfort. Obě tato parkoviště jsou situována přímo u terminálů.

Dlouhodobé parkování je určeno pro cestující, kteří plánují dovolenou nebo pracovní cestu na více dní. V široké nabídce najdete možnosti parkování v parkovacích domech. Parkování je možné jak s předchozí online rezervací, tak i bez rezervace. Výhody online rezervace zahrnují výhodnější cenu a zaručenou dostupnost parkovacích míst. Při online rezervaci máte možnost zaparkovat své vozidlo od 890 Kč za 8 dnů, což je výhodná nabídka. Na dlouhodobé stání jsou určena tyto parkoviště: PA Smart, PC Comfort, PD Holiday, PC Premium, PB Economy.

Check-in a bezpečností kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 2 hodiny před plánovaným odletem

Odbavit je možné tradičně nebo online. Další možností je také pomocí samoobslužného odbavovacího automatu

Odbavení online je jednoduchým způsobem, jak se připravit na svůj let. Ověřte si, zdali vaše letecká společnost online odbavení nabízí a za jakých podmínek. Můžete ho provést prostřednictvím mobilní aplikace nebo webových stránek. Navíc některé letecké společnosti nabízejí možnost odbavení také na automatech.

Lety směřující do zemí Schengenského prostoru jsou odbavovány v Terminálu 2, zatímco všechny ostatní lety probíhají v Terminálu 1.

Na oficiální stránkách letiště prg.aero najdete různé možnosti odbavení a také přesný postup.

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. Dodržujte stanovenou přepravu tekutin a dávejte si pozor na větší elektroniku. 

Co letiště Václava Havla Praha nabízí za služby?

Letiště Václava Havla nabízí široké služby a další možnosti, jak si můžete před odletem užít svůj čas pohodově. 

Součástí jsou restaurace, kavárny a také možnosti rychlého občerstvení. 

Najdete zde mnoho různých obchodů s kosmetikou, oblečením, ale také šperky. Počítejte s tím, že ceny jsou někdy v těchto obchodech zbytečně vysoké. 

Co se týká služeb, tak letiště Václava Havla je perfektně připravené. Najdete zde parkování pro vaše vozidlo, autopůjčovny, možnosti ubytování v blízkosti letiště (možnosti najdete např. ZDE), úschovu zavazadel a také cestovní kanceláře. Nechybí ani bankomaty a směnárny. 

V Terminálu 1 se také nachází dětský koutek, ve kterém jsou pro nejmenší pasažéry připraveny velké prolézačky, klouzačky a hračky. 

Nezapomenutelné zážitky v Praze

V těsné blízkosti okolí letiště máte možnost sledovat přílety a odlety letadel z vyhlídkových valů, které se nacházejí v obcích Kněževes a Hostivice. Tyto vyhlídky vám umožní pozorovat veškerou aktivitu na letišti.

Pokud máte více času na přestup nebo jste turista, můžete využít příležitost prozkoumat historické město. Historické památky, jako Pražský hrad, Karlův most a Staroměstské náměstí, jsou jen kousek od centra a nabízí neuvěřitelnou atmosféru, která strhne každého z nás. Při procházce Prahou byste měli také zavítat na Malostranské náměstí a do zahrad Pražského hradu.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace