V pátek 29.03 a pondělí 01.04.2024 ZAVŘENO

Jak vybrat aktovku pro školáka?

Aktovka by měla v první řadě hlavně dobře sedět a být dítěti pohodlná. Proto je dobré, když má možnost si ji vyzkoušet. Pokud ji však plánujete jako velké překvapení, nevadí. Poradíme, na co se při výběru zaměřit.

Anatomické tvarování zad

Jak vybrat aktovku? Nejdůležitější je anatomické tvarování. To u školní aktovky pomáhá dítěti držet správný postoj těla. Brání tomu, aby se hrbilo a zvykalo si na další nešvary. Myslete na to, že jsou vaši nejmenší ve vývoji, a pokud by si osvojili nesprávný postoj těla, budou s tím mít problémy i v dospělosti.

TIP: Velkou pomoc se správným držením těla má také výběr kvalitní matrace včetně židle k psacímu stolu.

Je důležité, aby byla oblast zad kvalitně provedená. Jinak může způsobit otlaky a nutit dítě do nepřirozené polohy. Takže by ve finále prokázala skutečně medvědí službu. Musí být měkká, pohodlná, ale zároveň dostatečně pevná. 

Anatomické tvarování kopíruje přirozené křivky páteře a poskytuje oporu a stabilitu. Jak ho poznat? V oblasti beder budou záda aktovky vyklenutá. V oblasti hrudníku zase prohloubená. No a tam, kde jsou lopatky, nesmí chybět polstrování.  

Všechno toto vycpávání a prohlubně se řeší jako jedna celistvá vložka, nebo jako více všitých prvků na potřebných místech. Setkáte se s obojím a obojí je správně. Je dobré, když jsou polstrované i ramenní popruhy. Ty totiž dovedou usnadnit nošení a postarají se o přenos váhy.

aktovka-pro-skolaka

Rozdíl mezi batohem a aktovkou je právě stabilita

V předchozí kapitole jsme se podívali na to, jaká je nejdůležitější úloha aktovky a jak poznat, že ji dokáže splnit. Zde je také hlavní rozdíl mezi batohem a aktovkou. Aktovka má oblast zad pevnější a poskytuje větší stabilitu, batoh v tomto trochu pokulhává. I když už dnes najdete i školní batohy s anatomicky tvarovanými zády. 

Pro nejmenší děti je vhodnější pořídit právě aktovku. Školní batoh má sice určitou podporu a anatomické tvarování, a třeba i zpevněné dno, ale jelikož je v tomto ohledu kapku slabší, je vhodný hlavně pro starší děti.

TIP: Podívejte se, jak vybrat batoh pro prvňáčka.

Hrudní pás a další užitečná výbava

  • Hrudní pás: zamezuje tomu, aby se aktovka nekontrolovatelně hýbala do stran, takže celková stabilita je zase o kus lepší.
  • Pevné stěny a dno aktovky: díky této výbavě bude dobře stát i bez opory. Batohy toto postrádají. 
  • Dostatek kapes: oddělená kapsa na svačinu je standardem. Výhodou je, když je tepelně izolovaná. 
  • Přepážka ve vnitřním prostoru: rozděluje hlavní kapsu na dvě menší části. Vnitřní prostor musí být dobře organizovaný, aby dítě snadno našlo vše, co potřebuje. 
  • Místo na lahev na pití: může být buď uvnitř nebo zvenku. 
  • Reflexní prvky, reflexní materiály: zajistí to, že dítě bude dobře vidět i ve špatném počasí. 

Na co si dávat pozor

Při výběru aktovky sledujte hmotnost. V prázdném stavu má mít aktovka podle norem maximálně 1200 g. V naplněném stavu by pro prvňáčka zase neměla přesáhnout 3 kg. Trochu problematické je, že právě nejmenší děti mají učebnice a pracovní sešity nejtěžší. Snažte se proto koupit co nejlehčí aktovku, která ale zároveň splňuje nároky na stabilitu a oporu zad. 

To, že jste koupili správnou aktovku, ještě neznamená, že máte vyhráno. Hlídejte, aby dítě mělo správně nastavené popruhy. To poznáte tak, že celou plochou leží na ramenou a nikde neodstávají. Klíční kost protínají v polovině. Je nutné, aby dítě mohlo volně pohybovat krkem. Ve spodní oblasti by aktovka neměla přesahovat vrchol křížové kosti. 

Podívejte se, jak aktovka vypadá, když se dítě pohybuje. Pokud se posouvá ze strany na stranu, je nestabilní. Zkuste popruhy lehce přitáhnout. A ještě malá ráda nakonec – vysvětlete ratolestem, ať aktovku nosí pěkně na obou ramenou a na zádech. Nikoliv jenom na jednom rameni, jak se často stává. I tato drobná „frajeřinka“ má na záda špatný vliv a v budoucnu pak může pokazit nejeden školní rok

Udržujte ji čistou a v dobrém stavu

Proti dešti a vlhku ochrání aktovku speciální pláštěnka. Je dobré koupit takovou aktovku, která má vodoodpudivý a omyvatelný povrch v případě, že by přeci jen došlo k ušpinění. Co se údržby týče, řiďte se pokyny výrobce, jelikož každý produkt to bude mít trochu jinak.

Nejlepší aktovky pro školáky

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace