Jak vybrat batoh pro prvňáčka? Nenachytejte se!

V obchodech je spousta krásných batohů a aktovek s akčními hrdiny, zvířaty a princeznami. Jenže pěkné pozlátko nezaručí, že i samotný batoh bude kvalitní. Nekvalitní kousek přitom může dítěti hned z několika důvodů uškodit. Poradíme, na co si dát pozor a podle čeho poznat správného parťáka na první školní léta. 

Proč je důležité vybrat správný batoh a jak ho poznat

Váš budoucí prvňáček by si určitě rád vybral školní batoh podle toho, jestli ho zdobí oblíbený hrdina nebo zvířátko. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. A u výbavy pro děti to platí dvojnásob. Víc než pěkný potisk, barva či vzor vás bude zajímat, zda má školní aktovka správnou konstrukci.

Proč je důležité vybrat správný batoh? 

  • Podporuje dítě ve zdravém držení těla a vývoji.
  • Je pohodlný.
  • Usnadňuje nošení břemene.

Pokud chcete batoh pro prvňáčka nebo aktovku, která podpoří správný postoj, poohlédněte se po kousku s anatomickým tvarováním zad. To poznáte podle toho, že je zadní část v oblasti beder vyklenutá, v oblasti hrudníku zase prohloubená. Součástí je také polstrování.  

Strategicky umístěné polštářky s polstrováním a pevnější konstrukce zajistí, že se vaše ratolest nebude hrbit a neosvojí si špatné návyky, co se držení těla týče. 

Aktovky mají obecně robustnější a stabilnější konstrukci. Ale není to pravidlem. Najdete samozřejmě i kvalitně provedené batohy. Školní batohy hlavně bývají o něco větší. A proto pokud je vaše dítě menšího vzrůstu, raději sáhněte po aktovce. Pro vyšší prvňáčky jsou však školní batohy s ergonomickými zády naprosto vyhovující. 

Na trhu najdete také varianty, které jsou někde na pomezí mezi aktovkou a batohem. Například batohy se zpevněným dnem atd.  

Vhodný batoh či aktovka by měla být pohodlná a usnadňovat nošení břemene. Jen si vzpomeňte, kolik jste v první třídě nosili sešitů a učebnic. Široké, polstrované popruhy pomohou. Důležitá je i pevná a lehká konstrukce, ať aktovka zbytečně dítě nezatěžuje. Hmotnost v prázdném stavu by měla být okolo 1,2 kg.

batoh-pro-skolaka

Správná velikost a stabilita

  • Stabilní batoh se po nasazení nepohybuje ze strany na stranu. Pokud ano, zkuste přitáhnout popruhy. V tomto ohledu je hodně šikovný i bederní pás
  • Spodní část batohu pro prvňáčka nesmí přesahovat vrchol křížové kosti. Dítě po nasazení může volně pohybovat krkem. 

Dobře organizovaný vnitřní prostor

Při nákupu se nezapomeňte podívat i dovnitř batohu. Zkontrolujte, že je vnitřní prostor dobře organizovaný. Hlavní kapsa ať je oddělená přepážkou na dvě menší části – ideální na desky s učebnicemi a sešity. 

Je důležité, aby si mohli vaši nejmenší vnitřní prostor dobře zorganizovat. V případě, že v aktovce zavládne chaos, dítě to bude těžko snášet – jakmile nemůže něco najít, propadá panice a je nervózní. Notýsek zůstane pohřbený hluboko na dně a objeví se třeba až druhý den. Přitom stačí málo.

Nesmíme zapomenout na dostatek kapes. Pro box svačinu, na klíče, na lahev na pití. Takovým příjemným bonusem je, když je kapsa na svačinu tepelně izolovaná. 

A když už kontrolujeme prostor uvnitř, ověřte si, že jsou stěny a dno aktovky zpevněné, případně i voděodolné. Jednak bude dobře stát i bez opory, za druhé se vnitřek nenamočí, když ho malý položí do vlhka. Batohy ne vždy tuto vlastnost mají, najdete ji hlavně u zmíněných hybridů mezi batohy a aktovkami. A samozřejmě u aktovek. 

skolni-batoh

Reflexní prvky a materiály zajistí bezpečnost 

Reflexní prvky a materiály se postarají o to, že si vaší ratolesti všimnou všichni v okolí i za špatného počasí a za šera. Reflexní prvky se dají na batoh pro prvňáčka dokoupit extra – různé přívěsky, pásky či potahy. 

Také vodoodpudivý povrch je obzvlášť užitečný. Pokud ho však batoh nemá, nezoufejte. Dají se dokoupit speciální pláštěnky přímo na batohy nebo aktovky. V případě deště nebo sněhu je stačí navléknout a je to – učení zůstane v suchu.

Námi doporučené školní batohy

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace