Jak to chodí na letišti a v letadle?

Je vaše dovolená už na spadnutí a vy se obáváte svého prvního letu letadlem? Slyšeli jste o mnoha příhodách, které ve vás vyvolávají maximálně nepokoje? A taky jste si už poslechli mnoho rad a doporučení, například že máte být na letišti dvě hodiny před odletem, ale nejste si jistí tím, co je a co není pravda? Je načase si v tom udělat pořádek a říct si, jak to chodí na letišti.

Odbavení jako krok číslo jedna

Pokud bychom začínali od začátku, řekli bychom, že prvním krokem je zorientování se na letišti. Přece jenom je to budova obrovská, která se skládá z několika částí a najít odletovou část není někdy tak snadné. Je to však velmi individuální a liší se to na základě každého letiště. Vždy by však takové letiště mělo být co nejvíce uživatelsky přívětivé a ukazatel s odlety by se vám měl nabídnout na první dobrou.

Prvním krokem na letišti proto spíše je odbavení. Pokud jste vkročili vstupními dveřmi do odletové haly, žeňte se k odbavovací přepážce. Menší, zpravidla příruční zavazadla je možné mít odbavení online, ale u větších je to zapotřebí. 

U přepážky se možná budou stát fronty, tak nebuďte překvapení. S klidem předložte cestovní doklad, na základě kterého vám bude vystaven palubní lístek.

Další informace načerpáte v těchto nápomocných článcích:

kufr-na-letisti

Vzhůru ke kontrole

S palubním lístkem se už skutečně budete moct dostat přes přepážku „odlety”. Přiložíte palubní lístek, oskenujete také velmi často pas a ženete se rovnou k bezpečnostní a pásové kontrole. Z ní mají lidé největší strach, protože nikdy neví, co se v jejich batozích a kufrech objeví. Pokud si však pohlídáte množství tekutin a skutečně všechny odstraníte ze zavazadla včetně elektroniky, pak by měla kontrola proběhnout velmi snadno a rychle. 

Samozřejmě bezpečnostní a pásová kontrola se může trochu lišit tím, jestli cestujete do nebo mimo Schengenský prostor. Pokud jste občanem České republiky, vaše kroky budou směřovat k přepážkám označeným EU citizens.

Další podstatné rady a tipy se dozvíte v těchto článcích:

check-in-na-letisti

Nastupte do letadla, prosím

Pakliže projdete bezpečnostní a pásovou kontrolou a vše je v pořádku, dostanete se do před-odletové haly. Zde se na vás bude usmívat řada skvělých obchodů, zpravidla s předraženým zbožím, ale stejně si zde něco zakoupíte. Protože času budete mít skutečně na rozdávání, pakliže skutečně přijedete na letiště dostatečně zavčasu. 

To, kdy vám to letí nebo z jakého „gatu” neboli odletové brány uvidíte na palubním lístku. Naštěstí na každém letišti jsou k dispozici informační tabule, které vás nasměrují a díky kterým se na letišti opravdu neztratíte. Ve chvíli, kdy se gate otevře, vám letuška zkontroluje pas a budete nasměrováno do letadla, v letadle pak ke svému místu.

prirucni-zavazadlo-do-letadla

Jak probíhá let?

Pokud jste v letadle zatím nikdy neseděli, možná se obáváte, jestli najdete sedadlo nebo jak to bude při letu probíhat. Z toho také nemusíte mít hrůzu – je to podobné jako například ve vlaku. Místo najdete velmi snadno, při vzletu a také při přistávání budete muset mít zapnutý pás. O všem vás však informují kontrolky nebo samy letušky, které jsou vám během letu kdykoliv k dispozici. 

Co vás jako jediné může překvapit je měnící se tlak a samozřejmě tolik obávaná turbulence. Aby vám tlak neudělal v uších neplechu, je dobré mít v puse žvýkačku, které při změně tlaku zabraňují zaléhání uší.

Doporučujeme si přečíst rovněž tyto články:

letadlova-taska

Co se děje po přistání

Hurá, dorazili jste do cílové destinace! To můžete zvolat, pakliže se kola letadla opřou o asfaltovou dráhu a letadlo začíná zpomalovat. V tomto případě si jen vezměte své příruční zavazadlo a namiřte si to do letištní haly, kde jen vyčkáte na příjezd vašeho zavazadla. Zde budete mít dostatek času, a to i v případě, že vám po letadlovém přistání navazuje autobusová nebo jiná doprava. Ta obvykle jezdí v půlhodinových intervalech.

Výběr vhodného kufru na cesty

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace