Jak vybrat pracovní kufřík?

Pracovní cesta na obzoru a vy ještě nemáte správné zavazadlo? Poradíme, jak vybrat pracovní kufřík alias business kufr, do kterého se vám vejde nejen oblečení, ale také notebook, zápisník a další nezbytnosti. 

Atašé kufr nebo aktovka?

Asi nejčastější volbou je klasický atašé kufr, který nabídne dostatečný objem i organizaci vnitřního prostoru. Jediným pohybem ruky ho otevřete a hned máte před sebou vše, co uvnitř nosíte. Nehrozí žádné složité hledání uvnitř kapes. Vnitřní obsah u naprosté většiny modelů zabezpečíte pomocí číselného kódu na zámku zavazadla. Hlídejte si, aby měl příjemné madlo, které se dobře drží. 

Zatímco atašé kufr je minimalistický, střídmější, kožená aktovka má punc luxusu. S takovou uděláte na svého obchodního partnera skvělý dojem. I kožená aktovka disponuje organizací vnitřního prostoru, takže ve věcech snadno udržíte pořádek. Velkou výhodou je, že většinou disponuje popruhem přes rameno. Nemusíte ji tedy neustále nosit v ruce, což využijete nejen během telefonování. Nebývá však nijak zabezpečená. Při cestování proto zvažte zámek.

Představili jsme si dva hlavní typy pracovních zavazadel, ovšem jak najít takový, který vám bude po všech stránkách vyhovovat? Pojďme se podívat na důležité parametry, které při nákupu nesmíte opomenout. 

kozena-aktovka

Zaměřte se na materiál 

Jak vybrat pracovní kufřík? Začněme u materiálu. 

  • Textilní materiál: Cestovní business tašky vyrobené z textilu patří mezi levnější varianty. Snadno se udržují čisté a patří mezi odolnější. Nemusíte jim věnovat žádnou extra péči. Bohužel se nehodí ke každému outfitu. Pokud jste obchodník, který si zakládá na perfektně sladěném oblečení a doplňcích, zkuste raději jiný materiál.  
  • Umělá kůže: Koženka připomíná pravou kůži. Jestli chcete ušetřit a zároveň pořídit trochu luxusněji vypadající business kufřík, vsaďte na ni. Nevýhodou je, že se po čase začne loupat.
  • Pravá kůže: Pravá kůže je luxusní a odolný materiál – pokud se o něj budete svědomitě starat. Doporučuje se ošetřovat například včelím voskem. Uvidíte, že díky pravidelné péči bude i po letech vypadat k světu. Nevýhodou kožených doplňků je vyšší cena. Ovšem když si uvědomíte, že vám vydrží dlouhá léta, není to vůbec špatná investice. 

Rozměry

Uvažte, co všechno s sebou na business schůzky a pracovní cesty vozíte. Zda si vystačíte s kapsou na notebook a pár dokumentů. Nebo potřebujete objemnější zavazadlo, které pojme například i oblečení, vázanku a další.  

Vnitřní prostor

Vnitřní uspořádání by pro pracovní kufřík mělo být co nejefektivnější. Čím víc přihrádek a oddílů nabídne, tím lépe pro vás. Některé aktovky a kufříky mají i speciální kapsy na vyžehlené košile. Samozřejmostí jsou kapsy na doklady, různé fixační pruhy, uspořádání psacích pomůcek atd. 

Pokud je vnitřní organizace pro vaše potřeby nedostatečná, můžete dokoupit extra organizér. Výhodou je i kapsa na notebook. Před poškozením svého pomocníka však nejlépe ochráníte pomocí klasické tašky na notebook

kufrik-do-prace

Barva

Když vybíráme pracovní kufřík, nesmíme zapomenout na barvu. Je to taková třešnička na dortu, která ale ovlivní to, jak bude váš outfit jako celek vypadat. Zvolte takovou, která jde k vašemu obleku, kabátu či botám. Zkrátka aby vše bylo na jedné vlně. Na druhou stranu nemusíte zůstávat jen u černé. Oblíbená jsou i tmavě modrá, hnědá či šedá zavazadla, která jsou originální a elegantní zároveň. 

Kdy je čas na nové zavazadlo?

Dávejte si pozor na to, v jakém stavu váš pracovní kufřík je. Nebudí dobrý dojem, když na schůzku přijdete s obnošeným zavazadlem, které se páře ve švech a odlupuje se z něj materiál. Jestli jste něco takového na svém současném kufru zpozorovali, je nejvyšší čas pořídit nový.

Nejlepší pracovní kufříky

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace