S kočárkem do letadla: Vše, co potřebujete vědět

Čeká vás cesta do zahraničí s malými dětmi? Není se čeho obávat! Poradíme, jak připravit kočárek do letadla a co všechno vás čeká. Mají rozměry vliv a jaký kočárek je na cestování ten nejlepší? 

Poprvé v letadle? S námi to zvládnete. V dnešním článku se podíváme na to, jak připravit kočárek do letadla a co všechno vás čeká. Sami uvidíte, že se nejedná o nic, co byste nezvládli.

Jak to bude probíhat?

  1. V cizině kočárek při odbavování zavazadel nahlaste slůvkem buggy. Personál ho označí páskou. Bude je zajímat, zda je kočárek jednodílný, nebo dvoudílný. Na základě toho přes něj dostanete jednu nebo dvě pásky. 
  2. Kočárek můžete buď rovnou odevzdat do zavazadlového prostoru, nebo si ho nechat u sebe. V tom případě ho odevzdáte až při nástupu do letadla.
  3. U gatu vám pracovníci letiště kočárek odeberou a uloží na vyhrazené místo. Tato služba bývá zdarma. Některé low-costové aerolinky ovšem mohou požadovat poplatek.
  4. Pokud máte let s přestupy, připravte se na to, že vám kočárek zatím ještě nevydají. Poslouží nosítko či šátek. 
  5. Kočárek se vám vrátí po přistání v cílové destinaci na páse společně s odbavenými zavazadly. Některá letiště pro kočárky používají speciální pásy.

Kočárek do letadla většinou není potřeba odbavovat při vyzvednutí palubních vstupenek. Pouze ho odevzdáte pracovníkům letiště u brány (gate) při nástupu do letadla. Personál handlingové společnosti ho zajistí do vyhrazeného prostoru letadla, případně ho odevzdá do prostoru zavazadlového. To se rozhodne podle vytíženosti konkrétního letu. 

Zde bychom rádi upozornili, že záleží na konkrétní společnosti a jejích pravidlech ohledně povolených rozměrů zavazadel. Někdy nemusíte kočárek odevzdávat do zavazadlového prostoru vůbec. 

Proto před letem doporučujeme ověřit, jak na tom vaše společnost je. Zda budete muset kočárek odbavit, či nikoliv. Tak jako tak musí kočárek projít bezpečnostní kontrolou. Nemějte v něm proto uložené nic, co není povoleno. Více se dozvíte v článku Předměty, se kterými vás nepustí do letadla.

kufr-na-letisti

Kočárek odbavte a půjčte si náhradní

Většina letišť nabízí zapůjčení kočárků rodičům, kteří ten svůj museli odbavit u přepážky. Abyste své dítko nenosili celou dobu na rukou, půjčíte si letištní alternativu. Bývají k dispozici za pasovou či bezpečnostní kontrolou. 

Se zapůjčeným kočárkem se můžete volně pohybovat po letišti a odevzdáte ho až při příchodu k bráně. Opět neuškodí se dopředu informovat o tom, jak to na konkrétním letišti funguje. Více tipů ohledně cestování s dětmi letadlem najdete na našem blogu. 

Velké kufry pro kočárky

Jaký kočárek si vzít do letadla

To je zcela na vás, rozhodně by ale měl být skládací. V případě, že se o svůj majetek bojíte, vezměte si do letadla kočárek, u kterého vám nevadí, že ho odevzdáte do zavazadlového prostoru. 

Na trhu jsou k dostání i ochranné obaly na kočárky určené přímo pro létání. Vyrábí se ve více velikostech a pořídíte je již okolo 500 Kč. Tento obal kočárek ochrání před nejhorším, navíc se s ním díky němu snadněji manipuluje. 

Nejjednodušší je si do letadla vzít skládací golfový kočárek, který po složení zabere jen minimum místa. Je dobré, když se vejde do rentgenového rámu. V opačném případě by ho musel pracovník ostrahy zkontrolovat ručním skenerem.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace