Letiště Brno Tuřany: Praktické informace pro cestující

Letiště Brno Tuřany je druhým největším letištěm v České republice a je důležitým dopravním uzlem. Toto letiště, nacházející se jen několik kilometrů od centra Brna, nabízí různé služby, které zajistí pohodlné cestování. V našem článku najdete souhrnné informace k letišti, jak se na letiště dostat nebo kde nejlépe zaparkovat. 

Letiště Brno Tuřany

Druhé největší letiště v České republice se nachází v brněnské čtvrti Tuřany, a je především využíváno pro charterové (nepravidelné letecké spoje) a nízkonákladové lety. Od centra Brna je vzdáleno přibližně 10 kilometrů. Letiště má kódové označení BRQ, 4-místný kód ICAO je LKTB. 

Letiště Brno Tuřany disponuje jedním malým terminálem, který je rozdělen na odletovou a příletovou část. Odbavení a bezpečnostní kontroly probíhají hladce, a tak cestující mohou přijít i na některé lety pouhých 60 minut před odletem. Letiště je otevřeno 24 hodin denně, což zajišťuje pohodlnost cestování v různých časech.

V létě na tomto letišti panuje značný letecký provoz, zejména díky mnoha turistickým linkám směřujícím do oblasti Středozemního moře. Naopak v zimních měsících letiště zaznamenává o hodně menší leteckou aktivitu, protože zde probíhají pouze 1 až 2 lety denně prostřednictvím společnosti Ryanair.

TIP: Oficiální stránky letiště Brno Tuřany: brno-airport.cz

Odlety a přílety

Chcete-li zjistit aktuální informace o odletech a příletech z letiště Brno Tuřany, můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálu, možnosti odbavení a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Brněnské letiště představuje veřejné mezinárodní letiště, které se nachází asi 10 kilometrů na jihovýchod od centra Brna, v těsné blízkosti historického bojiště u Slavkova. Adresa letiště je: Letiště Brno-Tuřany 904/1, 627 00 Brno.

Autem

Letiště je umístěno v blízkosti dálnice D1. Letiště leží asi 2 km od sjezdu číslo 201 z dálnice D1, sjezd vedoucí na Slatinu. V případě, že se blížíte z dálnice D2 ve směru od Bratislavy, budete se muset nejprve na konci dálnice přepojit na D1 směrem k Olomouci. 

Vlakem

Z různé části České republiky je možné cestovat vlakem na hlavní brněnské nádraží. Poté stačí přestoupit na některou autobusovou linku, která vás přiveze přímo k letišti Brno.

Autobusem

Z centra Brna je možné se na brněnské letiště dostat pomocí městské hromadné dopravy přes celý den i v noci. Na letiště se můžete dostat autobusovými linkami E76 a N89

Parkování na letišti

Letiště nabízí jak krátkodobé, tak i dlouhodobé parkování na letišti, a to přímo u terminálu letiště.

Parkoviště, které je vybaveno moderním parkovacím systémem se nachází bezprostředně u odletového terminálu. Parkoviště je k dispozici 24 hodin denně a je pravidelně monitorováno prostřednictvím kamerového systému. 

Parkovací místo je možné si předem rezervovat zde, ovšem kapacita parkoviště je dostatečná. 

Krátkodobé parkování nabízí volný výjezd 1krát denně do 20 minut na vjezdový parkovací lístek. Každá započatá hodina pak stojí 60 Kč. 

Dlouhodobé parkování je určeno pro ty, kteří plánují dovolenou nebo pracovní cestu na více dní. Cena parkování na 1 den vyjde na 200 Kč, na 2 dny 400 Kč, 7 dní stojí 1 000 Kč, a za 14 dní zaplatíte 1 800 Kč. 

Check-in a bezpečností kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách. 

Odbavování na letišti obvykle začíná přibližně 2 hodiny před plánovaným odletem a uzavírá se zpravidla 30 až 40 minut před stanoveným časem odletu. Nicméně, důrazně doporučujeme prověřit si časový rámec pro odbavení podle pokynů vaší letecké společnosti, neboť mohou existovat různé odlišnosti.

Pozor, nízkonákladové letecké společnosti mohou mít striktní pravidla a postupy pro odbavení. V případě cestování charterovým letem na dovolenou, může být vyžadováno, abyste se před odbavením zastavili na přepážce cestovní kanceláře. Vždy se řiďte pokyny a doporučeními vaší cestovní kanceláře, abyste zajistili plynulý průběh odbavení a cestování.

Letiště Brno nabízí standardní odbavení nebo online. Některé letecké společnosti nabízí online odbavení z pohodlí domova, ovšem pouze za určitých podmínek a pravidel.

Po úspěšném odbavení následuje bezpečnostní kontrola, na kterou se obvykle nečeká příliš dlouho. Je důležité pozorně naslouchat pokynům bezpečnostního personálu, abyste zajistili hladký průběh kontroly. Dbejte na předepsaná pravidla týkající se přepravy tekutin a zvláště si dejte pozor na větší elektronické zařízení, které může vyžadovat specifické postupy během kontroly. Je také důležité si ověřit u vaší letecké společnosti, kolik příručních zavazadel smíte přinést s sebou na palubu letadla, a zvláště dbát na dodržení stanovených pravidel ohledně váhy a rozměrů těchto zavazadel.

Co letiště Brno Tuřany nabízí za služby?

Brněnské letiště nabízí služby a další možnosti, jak před odletem trávit svůj volný čas. 

Během vašeho pobytu na letišti si můžete užít příjemné chvíle návštěvou baru, rychlého občerstvení nebo restaurace, která vám nabídne výhled na letištní plochu.

Na letišti nechybí různé obchody s parfémy, kosmetikou, alkoholickými nápoji a také cukrovinkami.

Co se týká dalších služeb, brněnské letiště nabízí bankomat, autopůjčovnu a možnosti zajištění ubytování v blízkosti letiště

V odletové hale se nachází dětský koutek pro děti

TIP: Letíte z Prahy? Podívejte se na našeho průvodce.

Nezapomenutelné zážitky v Brně

Pokud máte čas a zájem prozkoumat město Brno, máte mnoho možností:

  • Hrad Špilberk: Historický hrad nabízí krásný výhled na město a zajímavou historii.
  • Vila Tugendhat: UNESCO památka, modernistická vila navržená Ludwigem Miesem van der Rohe.
  • Sklepní komplex pod Novou radnicí neboli Mincmistrovský sklep.
  • Vyhlídková plavba lodí po Brněnské přehradě.
  • Pavilon Anthropos a prohlídka technického muzea.

Staré Brno: Prozkoumejte historické centrum města, kde najdete náměstí, katedrálu a další památky.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace