Jak cestovat s dětmi letadlem

Cestování letadlem s dětmi, a to i na dlouhé vzdálenosti, je v současné době stále častější. Přesto má tento zážitek svá specifika a výzvy, které je důležité zvážit. Přestože nelze předvídat všechny možné situace, pečlivá příprava a správné informace mohou značně usnadnit celý proces.

Rozdíly v cestování podle věku dítěte

Určitě je velký rozdíl, když cestujete s batoletem, nebo s dítětem od 2 do 12 let. Podmínky pro cestování se totiž dost výrazně liší. Letecké společnosti jsou na cestující s dětmi připraveny a nabízejí speciální tarify a také služby podle věku dítěte.

Děti do 2 let věku nemají nárok na vlastní sedadlo a obvykle cestují na klíně rodiče, opatrovníka, další možností je pak v autosedačce. Mnoho leteckých společností nabízí speciální ceny pro děti do 2 let, často fixní poplatek pohybující se okolo 20 až 25 EUR. I když dítě nemá vlastní sedadlo, většina společností umožňuje odbavit skládací kočárek a další potřebné vybavení bez dodatečných poplatků. Na palubě můžete požádat o možnost ohřátí dětské stravy a většina společností poskytne základní dětské vybavení, jako jsou například přebalovací podložky.

Děti ve věku 2 až 12 let mají své vlastní sedadlo a platí za letenku, přičemž mnohé letecké společnosti nabízejí dětské tarify s různými slevami. Děti v tomto věku obvykle dostanou na palubě stejné jídlo jako dospělí, ale můžete si objednat speciální dětské menu při rezervaci letenky. Důležité je také mít příruční zavazadlo vybavené teplejším oblečením kvůli klimatizaci v letadle.

Děti od 12 do 17 let mohou cestovat samostatně, ale některé letecké společnosti nabízejí možnost zakoupit asistenci letištního personálu i pro tuto věkovou kategorii, pokud rodiče chtějí mít jistotu, že je o dítě dobře postaráno. V této věkové skupině děti často mají stejné nároky na přepravu zavazadel jako dospělí.

Cesta letadlem s dítětem do 2 let

Cestování s malými dětmi může přinést řadu otázek a výzev, protože pravidla se liší podle věku dítěte. Dítě do dvou let je často označováno jako kojenec nebo infant a má specifická pravidla týkající se letenek, sedadel a zavazadel.

Kojenci mohou obvykle cestovat už od 8 dnů života, i když některé letecké společnosti umožňují cestování až od 14 dnů. Ve velmi vzácných a výjimečných případech můžete vzít dítě na palubu už druhý den po porodu. Vždy je však nutné si tuto skutečnost ověřit u vybrané letecké společnosti, jestli je to možné a také za jakých podmínek.

Počet kojenců, které může jeden dospělý vzít na palubu, se liší. Například Ryanair povoluje pouze jedno dítě do dvou let na jednoho dospělého. U jiných společností můžete vzít dvě děti do dvou let na jednoho dospělého, ale v takovém případě bude nutné zakoupit další sedadlo pro jedno z těchto dětí. 

Jak dospělí, tak i dítě do 2 let musí mít vlastní občanský průkaz nebo pas. Pokud plánujete cestu s více než jedním dítětem, ověřte si pravidla letecké společnosti, protože některé mohou mít omezený počet dětí, které mohou cestovat na jednu rezervaci.

Letenky pro dítě do 2 let zpravidla nejsou zdarma. Za takto malé děti je nutné počítat s různými poplatky. Většinou jsou fixní poplatky ve výši 20 až 25 EUR za jednu cestu

Dítě do 2 let nemá nárok na sedadlo v letadle. Při rezervaci letenky je nutné dítě zahrnout do letenky. Během letu může dítě sedět na vašem klíně nebo mít vlastní sedadlo, avšak je nutné jej dopředu zakoupit. Pokud cestuje na klíně, většina leteckých společností neúčtuje další poplatky, ale například ČSA si účtuje pouze 10 % z tarifu za dítě na klíně. Pokud si dítě rezervuje vlastní sedadlo, může být nutné zaplatit 67 % tarifu, pokud to podmínky letecké společnosti umožňují. 

Během vzletu, přistání a když se rozsvítí signál „Připoutejte se“, musí být dítě buď na vašem klíně a připoutané bezpečnostním pásem, nebo umístěné v autosedačce schválené pro leteckou dopravu. Autosedačka musí mít certifikaci ECE R44/03 nebo označení „This restraint is certified for use in motor and aircraft“. Je důležité, aby autosedačka měla šířku do 42 cm a hloubku do 41 cm. Některé letecké společnosti umožňují zdarma zapůjčení autosedačky.

Dítě do 2 let nemá nárok na zavazadlo. Ovšem většina leteckých společností toleruje malou přebalovací tašku ve velikosti příručního zavazadla. 

Pokud vaše dítě do 2 let cestuje letadlem, nemusíte se obávat přísných limitů na tekutiny a potraviny. Můžete vzít kojeneckou výživu, přesnídávky a podobně, ale připravte se na to, že při odbavení budete muset nechat dítě ochutnat některé potraviny kvůli bezpečnostním pravidlům.

Některé letecké společnosti mají k dispozici závěsné postýlky pro kojence, které jsou určeny pro děti do 11 kg. Tyto postýlky jsou však malé a například roční dítě se do nich již nevejde. Při rezervaci letenky můžete také objednat dětské menu, které je třeba zařídit při rezervaci. V letadle je rovněž možné ohřát vlastní stravu v kojenecké láhvi.

TIP: Víte, jak je to s kočárkem? V našem článku s názvem S kočárkem do letadla, se podívejte, jak to celé funguje. 

Cesta letadlem s dítětem od 2 do 12 let

Cestování s dětmi mezi 2 a 12 lety je už podstatně jednodušší. Dítě od dvou let má své vlastní sedadlo a platí za letenku, přičemž mnohé letecké společnosti nabízejí speciální dětské tarify, které mohou zahrnovat slevy až 25 % z běžného jízdného. Doporučujeme zakoupit letenky pro dítě i doprovázejícího dospělého současně, aby bylo vše hladce naplánováno.

Mnohé letecké společnosti mají pro děti v této věkové kategorii připravené speciální služby. Letušky často přichystají drobné dárky a snaží se děti během letu zabavit. Na palubě obvykle dostanou stejné jídlo jako dospělí, ale můžete si objednat speciální dětské menu, tzv. children meal, při rezervaci letenky.

Příruční zavazadlo by mělo obsahovat i teplejší oblečení kvůli klimatizaci v letadle. Kromě toho nezapomeňte na oblíbenou knížku nebo malou hru – i když se letušky snaží o zábavu, vlastnoručně přinesené zábavné pomůcky mohou být skvělým doplňkem. Dítě sedí vždycky vedle rodičů, což přispívá k pocitu bezpečí a pohodlí během celé cesty.

TIP: Cestovní zavazadla pro děti jsou vždy odbavována běžným způsobem jako pro dospělé.

Praktické rady a tipy pro cestování s dětmi

Při cestování s malými dětmi je důležité dodržovat bezpečnostní pravidla týkající se přepravy dětské stravy. Při odbavení na letišti budete muset ochutnat stravu pro dítě, aby bylo potvrzeno, že neobsahuje žádné zakázané ingredience. V letadle vám mohou ohřát vlastní stravu v kojenecké lahvi, což vám usnadní krmení vašeho dítěte během letu.

  • Pokud je to možné, zvolte noční let, protože to zvyšuje pravděpodobnost, že vaše dítě usne během cesty. Noční lety často znamenají, že se dítě může lépe přizpůsobit spánkovému režimu, což usnadní celou cestu.
  • Do tašky si připravte bonbony a žvýkačky, které pomohou dětem lépe snášet změny tlaku v uších při vzletu a přistání. Pomáhá to nejen dospělým, ale i dětem, které mohou mít potíže s tlakem v uších.
  • Pokud cestujete s novorozencem nebo batoletem, nezapomeňte si vzít dudlík. Tento jednoduchý předmět může dítěti poskytnout útěchu a pomoci mu zůstat klidné během letu.
  • Pro klidnější let se snažte zahrát dítěti různé hry, jako je slovní fotbal, nebo mu poskytněte hračky pro děti, které ho zabaví a udrží v klidu.
  • Cestování s dítětem oznamte cestovní kanceláři již při rezervaci letenek. Tím zajistíte, že budou vzaty v úvahu vaše speciální požadavky a že budete mít k dispozici vše, co potřebujete.
  • Zvolte si místa v první řadě, kde budete mít více prostoru pro věci potřebné při péči o dítě. U sedadel u okna se může dítě dívat ven, což může být pro něj zajímavé a uklidňující.
  • Mějte na paměti, že dítě potřebuje vlastní pas, i když jde o novorozence
  • Děti do 5 let musí vždy cestovat v doprovodu dospělého, takže se ujistěte, že máte všechny potřebné dokumenty.
  • Pro dítě do 2 let můžete odbavit skládací kočárek a jedno cestovní zavazadlo bez dodatečných nákladů. Ujistěte se, že všechny vaše věci jsou dobře zabaleno a připraveno na cestu.

Cestování letadlem pro nedoprovázené děti

Cestování letadlem bez rodičů aneb jak děti létají sami bez rodičů? Cestování dětí bez rodičů může být pro dítě velkým dobrodružstvím, ale vyžaduje pečlivou přípravu a specializovanou službu. Tento typ cesty, kdy dítě cestuje samo, je označován jako služba pro nedoprovázené děti (Unaccompanied Minor, UMNR) a každá letecká společnost má specifická pravidla a postupy, jak zajistit jejich bezpečnost a pohodlí.

Letecké společnosti mají obecně tyto pasažéry rozděleny do několika věkových kategorií. 

  • Děti do 5 let: Tyto malé cestovatele není možné nechat cestovat bez doprovodu dospělého. Musí mít vždy někoho s sebou.
  • Děti od 5 do 11 let: Mohou létat samostatně, ale pouze s povinnou asistencí letištního personálu. Tato služba zahrnuje doprovod od odbavení až po předání na cílovém letišti.
  • Děti od 12 do 17 let: Mladí cestovatelé v této věkové skupině mohou cestovat zcela sami. Pokud však rodiče nebo zákonní zástupci chtějí mít jistotu, že je o dítě postaráno, mohou i pro tuto věkovou skupinu zakoupit asistenci letištního personálu.

Před odletem je nezbytné mít všechny potřebné dokumenty v pořádku. To zahrnuje platný pas nebo občanský průkaz, víza (pokud jsou vyžadována) a zdravotní průkaz. Je také důležité mít připravené specifické formuláře nebo žádosti, které letecká společnost vyžaduje pro nedoprovázené děti. Službu pro nedoprovázené děti je třeba objednat při koupi letenky, ideálně alespoň 48 hodin před odletem, aby personál letiště měl dostatek času se na tuto situaci připravit.

Poplatek za tuto službu se liší mezi jednotlivými leteckými společnostmi a trasy. Například letecká společnost ČSA si účtuje 60 EUR za každý úsek cesty do nebo z evropských destinací a 75 EUR za každý úsek do nebo z ostatních destinací. Tento poplatek zahrnuje občerstvení na palubě, dětské jídlo a nápoje dle přání dítěte.

Jak služba pro nedoprovázené děti funguje? Při odbavení dítěte na letišti zkontroluje personál všechny potřebné dokumenty a ujistí se, že dítě je správně zaregistrováno pro službu UM. Dítě dostane speciální kartičku „Unaccompanied Minor“ (UM), kterou nosí na krku. Tato kartička obsahuje klíčové informace, jako je číslo letu, jméno dítěte, jeho věk a jazyky, kterými personál může s dítětem komunikovat.

Při cestování nedoprovázeného dítěte je důležité mít na paměti, že každá letecká společnost může mít svá specifická pravidla a požadavky. Proto je vždy dobré se podívat na webové stránky letecké společnosti nebo se obrátit na jejich zákaznický servis, abyste získali, co nejaktuálnější informace.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace