Jídlo do letadla: Co je možné vzít na palubu?

Na kratších letech se dnes už jídlo v ceně letenky neservíruje. Museli byste si ho dokoupit, a ne zrovna za málo peněz. Čtyřčlenné rodině se takové drobné občerstvení může pěkně prodražit! Tak proč si nezabalit něco na zub doma? Poradíme, jaké jídlo do letadla připravit a čemu se raději vyhnout.

Kapaliny jen v nádobkách do 100 ml

Poprvé v letadle? Než začnete balit jídlo do letadla, musíme zmínit důležité pravidlo. Na palubu vám nedovolí vzít nádobku s kapalinou, která obsahuje víc než 100 ml. A v celkovém součtu v těchto nádobkách nesmíte mít víc jak 1 litr. Počítá se do toho jak pití, tak drogerie. Více tipů najdete v článku Jak si sbalit do příručního zavazadla

Jaké jídlo do letadla zvolit?

Pokud jste si chtěli vzít například jogurtový nápoj nebo smoothie, pravděpodobně vám ho ostraha vyhodí. Tedy pokud nenarazíte na mini balení, které je do 100 ml. Když už si nějakou takovou nádobku berete, je dobré, když je označená od výrobce. Pracovník ostrahy díky tomu snadno pozná, že má skutečně objem do 100 ml. 

Pokud jste etiketu sundali, je možné, že vám tekutinu do letadla vzít nepovolí. Pracovník ostrahy nemá čas odhadovat, zda je uvnitř skutečně maximum 100 ml, nebo 120 ml. 

K tomu se pojí naše další doporučení – berte si s sebou potraviny v originálním balení od výrobce. Některé letecké společnosti totiž nemusí povolit čerstvé výrobky či podomácku vyrobené svačiny na palubě. Týká se to hlavně letů na delší trasy. Při letech po Evropě s tím ale nebývá problém.

Pokud jste se přesto rozhodli si jídlo na palubu připravit doma – s potravinami jako je pečivo, ovoce, zelenina, tvrdé sýry, cereální tyčinky, ořechy či sušenky neuděláte chybu. Výbornou volbou mohou být třeba tyto sušené meruňky. 

TIP: S čím vás nepustí do letadla? Podívejte se na samostatný článek. 

Jestli chcete ušetřit, připravte si obložený chléb či wrap se sýrem a šunkou, pomazánkou nebo zeleninou. Někdo si dokonce do krabiček připravuje těstovinové či zeleninové saláty.

Jídlo do letadla se vždy hodí. Vzhledem k tomu, že nákup menšího oběda pro celou rodinu na palubě vyjde pěkně draho, vyplatí se vám připravit se předem.

jidlo-do-letadla

Jak je to s jídlem do letadla pro děti a miminka

Jídlo pro nemluvňata, které potřebují pro trvání letu, si vezměte bez obav s sebou. Na palubu si ho vzít smíte, a to bez omezení v nádobkách větších než 100 ml. Jedná se totiž o položky, bez kterých se dítě neobejde a regule na letišti na to berou ohled. 

V příručním zavazadle je tedy možné přepravovat kojeneckou výživu, mateřské mléko, nápoje pro batolata a také pyré pro nejmenší. S sebou si smíte vzít i příslušenství pro chlazení mateřského mléka a umělé výživy, termo nádoby a další.

Pokud s sebou berete tekutiny (=výživu) pro vaše děti v nádobkách větších než 100 ml, informujte o tom pracovníka ostrahy. Vyjmou je ze zavazadla, které jde na rentgen, a zkontrolovat je odděleně. Ostraha může přistoupit k testům na přítomnost výbušnin a dalších zakázaných předmětů. Pro usnadnění kontroly se doporučuje převážet dětskou výživu v průsvitných lahvích. 

Nebojte se. Rentgen jako takový mléku a další dětské výživě neškodí. Můžete však požádat o to, aby tyto předměty rentgenované nebyly. V takovém případě následuje jiná, odpovídající kontrola. Počítejte tedy s odpovídajícím zdržením. 

Kojeneckou výživu si také můžete odsypat do sáčku nebo do lahvičky a na palubě požádat letušku o teplou vodu. Miminko bude mít teplé, čerstvé mléko a se vyhnete stresu během kontroly na rentgenu.

let-s-miminkem

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace