Letiště Amsterdam Airport Schiphol: Praktické informace pro cestující

Letiště Amsterdam Airport Schiphol je největší letiště v Nizozemsku, které se nachází přibližně 17 kilometrů od centra města Amsterdam. Je to jedno z nejfrekventovanějších letišť na světě a má významnou roli jako přestupní bod v Evropě. V následujícím článku se zaměříme na přehled užitečných informací a zajímavostí, které mohou být důležité pro cestovatele, kteří plánují využít letiště při svých dovolených nebo pracovních cestách do zahraničí.

Letiště Amsterdam Airport Schiphol 

Mezinárodní letiště Amsterdam Schiphol Airport je největší letiště v Nizozemsku, které se nachází přibližně 17 kilometrů od centra Amsterdamu. Letiště je zároveň jedním z pěti největších letišť v Evropě a slouží jako důležitý dopravní uzel pro mezinárodní lety do různých částí světa. 

Letiště disponuje jedním velkým terminálem, který je rozdělen do tří odletových hal. První a druhá odletová hala se zaměřuje na lety do Schengenského prostoru, třetí odletová hala je zaměřena na lety mimo Schengenský prostor. 

Toto letiště má kódové označení AMS a jeho mezinárodní kód ICAO je EHAM.

Z letiště odlétají jak prémiové, tak nízkonákladové aerolinky do různých destinací po celém světě. 

V Amsterdamu není žádný časový posun, to znamená, že čas je stejný jako u nás. 

TIP: Oficiální stránky letiště Amsterdam Airport Schiphol: schiphol.nl.

Odlety a přílety

Potřebujete sledovat aktuální informace o příletech a odletech z letiště Amsterdam Airport Schiphol online a v reálném čase? Na oficiálních stránkách letiště najdete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 17 km od centra města Amsterdam. Adresa letiště je Evert van de Beekstraat 202, 1118 CP Schiphol, Nizozemsko.

Autem

Pro nejsnadnější cestování použijte navigaci nebo mobilní aplikace, které vám poskytnou aktuální a přesné pokyny, jak se snadno dostat na letiště.

Autobusem

Cestování autobusem na letiště nebo do centra Amsterdamu zabezpečuje autobusová linka č. 69, kterou se dostanete na zastávku Sloterdijk. 

Vlakem

Z letiště do centra Amsterdamu, a naopak je nejrychlejší způsob dopravy právě vlakem. Vlakové nástupiště se nachází přímo na letišti. Vlaky jezdí 24 hodin denně a s vysokou frekvencí. Jízda vlakem na hlavní nádraží Amsterdam Centraal trvá přibližně 15 minut.

Cestování v noci

V nočních hodinách se dostanete z letiště do centra pouze vlakem. Cestování je také možné taxíkem nebo prostřednictvím Uber

Na letišti naleznete několik mezinárodních autopůjčoven. Auto doporučujeme předem si nechat rezervovat, i proto, že můžete dostat výhodnější cenu.

Parkování na letišti

Na letišti můžete parkovat jak krátkodobě, tak i dlouhodobě. 

Krátkodobé parkování je možné na parkovišti P1, které je asi 10 minut chůze od terminálu. 

Dlouhodobé parkování zajišťují venkovní nebo zastřešené parkoviště. Tyto parkoviště se nachází pouhých 5 minut jízdy místním tranzitním autobusem. Obě parkoviště jsou navíc vybavena kamerovým systémem, což zajišťuje bezpečnost. 

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme si naplánovat dostatečnou rezervu času, abyste měli pohodlně dostatek času na všechny aktivity a abyste se nemuseli stresovat.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně se doporučuje na letiště dostavit alespoň 2 hodiny před plánovaným odletem. V tomto čase se otevírá odbavení a bezpečnostní kontrola, takže si zajistěte dostatek časové rezervy. Check-in obvykle končí 40 minut před plánovaným odletem.

Odbavit se, je možné na přepážkách nebo online. Při nákupu letenky, některé letecké společnosti často poskytují zároveň možnost on-line odbavení. Vždy si však před cestou na letiště ověřte konkrétní možnosti a podmínky poskytované vaší leteckou společností. Odbavení probíhá také na přepážkách v oblasti veřejné části terminálu letiště, které jsou označeny specifickým číslem letu. Standardní odbavení začíná obvykle 2 až 3 hodiny před plánovaným odletem a přepážky se uzavírají 40 minut před odletem. Pozor, tyto časy mohou variabilně záviset na konkrétní destinaci a letecké společnosti.

Pro více informací o odbavení a bezpečnostní kontrole se podívejte na oficiální stránky letiště. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Co letiště Amsterdam nabízí za služby?

Toto letiště nabízí mnoho kvalitních a rozšířených služeb pro své cestující.

Samozřejmostí je Wi-Fi, na kterou je možné se připojit zdarma a po celém areálu letiště. Zásuvky pro nabíjení telefonu nebo jiných chytrých zařízení jsou také k dispozici. 

Najdete zde obchody a minimarkety, které nabízí luxusní zboží, kosmetiku a parfémy, ale také potraviny. Součástí jsou také plnohodnotné restaurace včetně fast-foodů, lékárna a kavárny

Pro nejmenší cestovatele jsou k dispozici dětské kousky, které jsou umístěny na hned na několika místech. 

Bankomaty a směnárny jsou součástí v odletových a příletových halách. 

Dále zde najdete poštovní služby, informační stánky a lékařskou službu.

Nezapomenutelné zážitky v Amsterdamu

Nejlidnatější město Amsterdam je město propletené kanály a tím tvoří síť, která vás zavede na romantickou plavbu městem a umožní vám obdivovat významné památky z vodní hladiny. Amsterdam nabízí různá nezapomenutelná místa, která musíte navštívit. 

  • Tulipánová pole Keukenhof se otevírají každoročně od března do poloviny května. Tulipánová pole návštěvníkům zajistí dlouhé lány plné barev a také aromatických vůní. 
  • Rijksmuseum je největší a nejvýznamnější muzeum Nizozemska. 
  • Muzeum Anny Frankové detailně popisuje příběh mladé dívky a její celé rodiny, která se schovávala minimálně 2 roky v zadní části budovy během okupace. 
  • Čtvrť Jordaan je velmi populární čtvrtí v Amsterdamu. Tato čtvrť je snadno přístupná z centra města a každý den sem přijíždí velké množství turistů, aby mohli vidět jedinečnou atmosféru tohoto místa.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace