Létání v těhotenství: Bezpečnost a rady pro těhotné cestující

Cestování letadlem během těhotenství může vyvolávat otázky a následně obavy ohledně bezpečnosti a pohodlí pro budoucí maminky. V tomto článku se podíváme na specifika létání v prvním, druhém, ale i třetím trimestru těhotenství, včetně doporučení pro bezpečné a pohodlné cestování. 

Létání v těhotenství

Těhotenství a létání jsou témata, která vyžadují pečlivé zvážení a plánování, s ohledem na bezpečnost a pohodu budoucí maminky a dítěte.

Cestování letadlem není překážkou, v případě pokud probíhá těhotenství bez komplikací a zdravotních problémů. Odborníci se shodují, že do 28. týdne těhotenství cestování letadlem přináší minimální rizika. V období začínajícího třetího trimestru je však nutné nezapomenout si na palubu letadla přinést těhotenskou průkazku nebo potvrzení o zdravotní způsobilosti k letu od svého ošetřujícího gynekologa.

Podle různých výzkumů se uvádí, že snížení vlhkosti a změny tlaku vzduchu v letadle nemají žádný škodlivý vliv na zdraví matky a jejího plodu. 

Před plánováním letu je vždy nejdůležitější zkontrolovat aktuální podmínky a požadavky každé letecké společnosti, protože se mohou měnit v čase.

V kterém období těhotenství je nejvhodnější cestovat letadlem?

Nejvhodnější období pro cestování letadlem během těhotenství obvykle spadá do druhého trimestru, tedy mezi 14. a 28. týdnem těhotenství. V tomto období jsou mnohé potenciální komplikace prvního trimestru již pryč, a přitom riziko předčasného porodu nebo jiných potíží spojených s koncem těhotenství ještě není tak vysoké jako naopak v třetím trimestru. Nicméně, je vždy nejlepší cestování letadlem konzultovat s lékařem, protože každá žena a těhotenství jsou jedinečné, a mohou existovat individuální zdravotní faktory.

V kterém období těhotenství je zakázáno nebo se nedoporučuje cestovat letadlem?

Naopak, létání letadlem po nástupu na mateřskou dovolenou, tedy 6 týdnů před plánovaným porodem, se považuje za zcela nevhodné a nedoporučuje se! U většiny leteckých společností je cestování letadlem v tomto období zakázáno. V této fázi mohou být zvýšená rizika spojená s potenciálními komplikacemi, jako je předčasný porod, otoky a vysoký krevní tlak. Některé letecké společnosti mohou mít také vlastní pravidla týkající se těhotných cestujících, a proto je vždy vhodné konzultovat plánovanou cestu s lékařem před tím, než se rozhodnete létat v pozdním těhotenství. 

Létání v prvním trimestru

Létání na začátku těhotenství, tedy v prvním trimestru těhotenství je obvykle považováno za bezpečné, pokud neexistují žádné zdravotní komplikace. Nicméně, je vždy dobré konzultovat plánovanou cestu s lékařem, aby se zajistilo, že není žádné riziko. 

V prvním trimestru může žena bohužel zažívat ranní nevolnosti a únavu, což by mohlo ovlivnit pohodlí během letu. V letadle je důležité dodržovat dostatečný pitný režim, a v případě potřeby požádat letušku o pomoc. Během letu by těhotné ženy měly pravidelně stát a protahovat nohy, aby předešly možným otokům nohou.

Létání v druhém trimestru

Létání v druhém trimestru obvykle přináší více energie a také se snižuje riziko ranní nevolnosti, což může cestování udělat podstatně příjemnější. Obecně se uvádí, že ideální časové období pro cestování letadlem je právě v druhém trimestru, tedy 14. až 28. týden těhotenství. 

Nicméně, s postupujícím těhotenstvím může nastat únava a nepohodlí v oblasti zad. Doporučuje se v letadle nosit pohodlné oblečení a sedět na správném místě, aby se minimalizovalo nepohodlí. 

Létání v třetím trimestru

Cestování letadlem v třetím trimestru těhotenství vyžaduje pečlivé zvážení a nutnou konzultaci s lékařem. Po 28. týdnu těhotenství může být ženám doporučeno omezit nebo zcela vynechat cestování letadlem právě z důvodu možného rizika spojeného s pozdním stadiem těhotenství, otoky, únavou nebo výskytem komplikací.

Letecké společnosti mohou kvůli zvýšenému riziku předčasného porodu a potenciálním komplikacím vyžadovat lékařské potvrzení, aby zajistili bezpečnost celého těhotenství.

Jaká jsou doporučení při cestování letadlem? 

Ve zkratce jsou doporučení při cestě letadlem následující:

  • Vhodné období: Těhotné ženy by měly preferovat cestování letadlem mezi 16. a 28. týdnem gravidity, kdy je obvykle těhotenství stabilnější.
  • Ověření týdne těhotenství: Při rezervaci letu požádejte o ověření týdne těhotenství a předložte příslušné doklady, jako je těhotenský průkaz nebo potvrzení od lékaře.
  • Omezení po 28 nebo 34. týdnu: Létání by mělo být omezeno obecně od 34. týdnu těhotenství (po 28. týdnu u vícečetného těhotenství) z důvodů bezpečnosti.
  • Konzultace s ošetřujícím lékařem: V případě zdravotních problémů nebo komplikací během těhotenství by měly být cestovní plány konzultovány vždy s ošetřujícím lékařem.
  • Omezení letů po začátku nástupu mateřské dovolené: Létání je zakázáno během 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu, což koresponduje s obdobím nástupu na mateřskou dovolenou.

Při cestování obecně existuje riziko trombózy, a proto je vhodné volit sedadlo u uličky a pravidelně se protáhnout alespoň jednou za hodinu. Při zapínání bezpečnostního pásu ho umístěte na úroveň pánve a dbejte na dostatečný příjem tekutin, aby se předešlo dehydrataci. 

Nezapomeňte si s sebou vzít těhotenský průkaz (ideálně také v anglickém jazyce) a mít uzavřené cestovní pojištění.

Další tipy pro bezproblémový let: 

  • Let letadlem by měl být krátký, ideálně v rozmezí 2 až 3 hodin. Před odletem si vybírejte jídlo s mírou, abyste neměli přeplněný žaludek, ale ani abyste neletěli s prázdným žaludkem. 
  • Oblečte si pohodlné a volné oblečení a obuv, která nezpůsobuje nepohodlí. 
  • Během letu se pravidelně procházejte v uličce, vyhýbejte se dlouhodobému sezení.
  • Vzhledem k suchému vzduchu v kabině letadle je důležité dostatečně pít, přičemž nejlepší volbou je voda bez bublinek. 

Kdy se nedoporučuje cestovat v těhotenství? 

  • První trimestr: V prvních 12 týdnech těhotenství může existovat zvýšené riziko potratu a dalších komplikací. Některé ženy mohou zažívat častěji nevolnost a únavu, což může být nepříjemné při cestování.
  • Třetí trimestr: V posledních týdnech těhotenství se nedoporučuje cestovat kvůli možnému riziku předčasného porodu. Některé letecké společnosti mohou mít restrikce pro těhotné cestující v pozdějších fázích těhotenství.
  • Komplikace a zdravotní problémy: Pokud těhotná žena trpí nějakým závažným onemocněním, má rizikové těhotenství nebo jiné komplikace, měla by se poradit s ošetřujícím lékařem před plánovaným cestováním.
  • Destinace s vysokým rizikem nemocí: Pokud cestujete do oblastí, kde existuje vysoké riziko infekčních nemocí, je vhodnější vyvarovat se cestování v těhotenství, protože těhotné ženy mohou být náchylnější k některým infekcím.

Přepravní podmínky v těhotenství Wizzair

Těhotné ženy nesmí cestovat letadlem po dosažení 34. týdne těhotenství, v případě očekávání vícerčat je termín 32. týden. Pro cestující v těhotenství, které se nacházejí v období pozdějším než ve 28. týdnu těhotenství, je povoleno létat pouze tehdy, pokud bude předložen vyplněný formulář osvědčení o způsobilosti k letu „Fit to Fly“, který potvrzuje schopnost absolvovat leteckou cestu. Tento formulář musí být vydán nejpozději 6 dní před plánovaným datem letu.

Přepravní podmínky v těhotenství Easyjet

Letecká přepravní společnost Easyjet se k přepravním podmínkám v těhotenství staví následovně: I když těhotenství obecně není považováno za zdravotní komplikaci a cestování je možné až do relativně blízkého termínu porodu, je důležité brát v úvahu následující aspekty. V případě jakýchkoliv komplikací v průběhu těhotenství je vhodné před letem konzultovat situaci s lékařem. V těhotenství s jedním dítětem lze cestovat až do 35. týdne. Naopak v případě očekávání vícerčat je doporučeno omezit cestování do 32. týdne těhotenství.

Přepravní podmínky v těhotenství Ryanair

Cestování letadlem prostřednictvím Ryanair je možné až do 28. týdne těhotenství. Po dosažení tohoto týdne je vyžadován doklad od lékaře nebo porodní asistentky potvrzující způsobilost k letu. Dále je zakázáno cestování letadlem po skončení 36. týdne těhotenství. Pro těhotenství s dvojčaty nebo vícerčaty je nutné předložit potvrzující dokument mezi 28. až 32. týdnem, a cestování letadlem po skončení 32. týdne těhotenství není povoleno. 

Přepravní podmínky v těhotenství Smartwings

Těhotné ženy, které se nacházejí v období po 34. týdnu (u vícečetného těhotenství po 28. týdnu), nebudou přijaty k přepravě za žádných okolností. Ženy v pokročilém stádiu těhotenství, které nejsou schopny prokázat aktuální týden těhotenství pomocí těhotenského průkazu, potvrzení od lékaře nebo podobného dokumentu, rovněž nebudou moci cestovat letadlem.

Přepravní podmínky v těhotenství KLM

Pokud je těhotná žena v 36. týdnu těhotenství není možné létat. Na stránkách letecké společnosti se vždy doporučuje mít se sebou lékařské potvrzení od svého ošetřujícího lékaře

Přepravní podmínky v těhotenství ČSA

Pokud probíhá těhotenství bez jakýchkoliv zdravotních komplikací, umožňují České aerolinie cestování až do konce 34. týdne, v případě vícečetného těhotenství až do konce 28. týdne.

Pro ověření aktuálního týdne těhotenství je nutné předložit těhotenskou průkazku nebo potvrzení od ošetřujícího lékaře na vyžádání pracovníka odbavení. Bez předložení těchto dokumentů si České aerolinie vyhrazují právo odmítnout k přepravě.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace