Letiště Manchester: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Manchester známé také pod jménem "letiště Ringway" je asi třetí nejrušnější letiště ve Spojeném království. V tomto článku se zaměříme na praktické informace a zajímavosti, které by mohly zaujmout každého cestovatele, který se rozhodně využívat toto letiště ke svému cestování na dovolenou nebo pracovně do zahraničí.

Letiště Manchester

Letiště Manchester je mezinárodní letiště ve Spojeném království. Letiště propojuje Manchester s různými destinacemi v Evropě i po celém světě. Toto letiště má kódové označení MAN a jeho mezinárodní kód ICAO je EGCC.

Letiště Manchester, umístěné asi 14 kilometrů od středu města, se řadí mezi tři nejfrekventovanější letiště v Anglii. Z tohoto letiště operují lety nejen do různých evropských destinací, ale také do Ameriky a Asie. Několik leteckých společností má zde své základny, jedná se například o Ryanair, Flybe, Jet2 a EasyJet a podobně.

Letiště Manchester je rozsáhlé a skládá se ze 3 terminálů. Ty jsou fyzicky propojeny do jednoho komplexu, což usnadňuje přesun mezi nimi. Terminály 1 a 3 jsou spojeny do jedné budovy, umožňující přesun mezi nimi jak v rámci tranzitní zóny, tak i ve veřejné části. Terminál 2 je samostatná budova, která stojí v blízkosti ostatních terminálů. Pro přístup z terminálu 2 k terminálům 1 a 3 je k dispozici pěší pohyblivý chodník označený jako "Skylink".

TIP: Oficiální stránky letiště Manchester: manchesterairport.co.uk.

Odlety a přílety

Pokud potřebujete zjistit aktuální informace o odletech a příletech z britského letiště, můžete navštívit hlavní stránku letiště. Najdete zde aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště Manchester se nachází asi 14 km od centra města. Adresa letiště je: Palma Avenue 1, M90 4ZY Ringway, district Manchester, region Greater Manchester, United Kingdom.

Autem

Letiště Manchester má k dispozici autopůjčovny. Doporučujeme si auto rezervovat předem, dostanete výhodnější nabídku. 

Vlakem

Cestování vlakem je pohodlné a jedná se o nejfrekventovanější a nejlevnější formu cestování. Vlaky jezdí z letiště na zastávku Manchester Piccadilly přímo bez přestupu, s 10 minutovými intervaly každý den. Cestování trvá asi 20 minut. Jízdenku je možné koupit online, přes aplikaci, v automatu či ve stánku na letišti. Vlaky jezdí od cca 4 hodin ráno do 1 hodiny v noci. 

Autobusem

Další alternativní možností jsou místní autobusy veřejné dopravy. Cestování autobusem je spíše vhodné pro přesun do okrajových čtvrtí města, zejména vzhledem k délce celkové jízdní doby, která přesahuje někdy až 70 minut. Ceny jízdenek jsou téměř identické s cenami tramvajových jízdenek. 

Na letiště jezdí různé autobusové linky, a to 18, 43, 103, 130, 199, 288, 313 a 368. Zastávky jsou v dosahu pěšky od všech terminálů. 

Tramvají

Zastávka tramvaje se nachází na letišti. Pro rychlý přesun do blízkého okolí i centra města můžete využít tramvajovou linku "Navy". Při plánování více jízd tramvají nebo autobusem v den odletu nebo příletu je výhodné zvolit tramvajovou cestu, protože například celodenní lístek neplatí pro vlaky. Tramvaj vás z letiště doveze do centra města, kde jen pak přestoupíte na další tramvaj směrem do své cílové destinace. Tramvaje jezdí od 5:50 do 23:14 každý den, v neděli až od 6:50 do 23:02. Cesta z letiště vám zabere asi 45 minut. 

Taxi

Pokud nechce využít hromadnou dopravu, můžete si objednat tradiční taxík. Ceny se liší v denní době od 6:00 do 22:00 a pak noční době od 22:00 do 6:00, která je výrazně dražší.

Doprava v noci

Autobusy jsou jedinou možností dopravy v noci. V noci jezdí pouze autobusová linka č. 43. Dále pak je možné využít služeb taxi. 

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě, ale i dlouhodobě. Doporučuje se online rezervace na oficiálních stránkách, což zajistí i výhodnější nabídku za parkování. 

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 3 hodiny před plánovaným odletem

Odbavit se je možné tradičně nebo online

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s dlouhou čekací dobou. Uvádí se, že v odletové špičce je situace nejhorší, a může trvat až 45 minut. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště manchesterairport.co.uk najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Manchester nabízí za služby?

Na celém areálu letiště máte snadný a bezplatný přístup k Wi-Fi. Zásuvky pro nabíjení jsou také samozřejmostí. 

Všechny terminály letiště jsou vybaveny běžnými obchody s potravinami, kde můžete rychle a za dobrou cenu nakoupit základní potraviny a nápoje. Najdete zde také restaurace a kavárny. Součástí jsou drogerie, lékárny a také obchody s luxusním zbožím, elektronikou nebo cestovatelskými potřebami.  

Na letišti jsou běžné směnárny, avšak je důležité vzít v úvahu, že nabízejí méně výhodné směnné kurzy. V tomto případě je vhodnější využít bankomaty.

Sprchy pro veřejnost nejsou aktuálně přístupné.

Úschovna zavazadel se nachází v odletových částí terminálů 1, 2 a 3. Cena služby na jeden den stojí okolo 10 GBP.

Nezapomenutelné zážitky v Manchesteru

Chcete nějaký čas strávit v Manchesteru? Doporučujeme vám projít si minimálně tyto památky.

 

  • Castlefield je historická čtvrť, kde najdete mnoho historických budov a památek. Toto místo bylo v minulosti důležitým centrem s mnoha kanály a sklady, které sloužily pro přepravu zboží do celé Velké Británie. 
  • Manchester Cathedral je katedrála svatého Jana Křtitele. Je to gotická stavba postavená již v roce 1421. V katedrále můžete vidět mnoho krásných soch, náhrobků a oltářů, které tzv. dokumentují a popisují historii tohoto města. 
  • Market Street je jednou z nejvýznamnějších, nejznámějších a také nejrušnějších nákupních ulic v centru města. Najdete zde kavárny, restaurace, klasické britské řetězce s oblečením, ale také mezinárodní významné značky. 
  • Piccadilly Gardens je často vyhledávané místo v centru města. Je to místo, kde se setkávají místní lidé a také turisté. Je to obrovský park s několika sochami, fontánami a také květinovou výzdobou. Konají se zde kulturní akce, jako jsou festivaly, koncerty, ale také různé trhy. 
  • The National Football Museum je muzeum, které se věnuje fotbalu. Najdete zde fotografie, popis historie fotbalu, ale také interaktivní zážitky.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace