Letiště Heathrow: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Londýn Heathrow je jedno z hlavních a největších letišť ve Velké Británii a také vyskytující se v Evropě. V tomto článku se zaměříme na praktické informace a zajímavosti, které by mohly zaujmout každého, kdo se rozhodne využívat toto letiště ke svému cestování na dovolenou.

Letiště Heathrow

Mezinárodní letiště Heathrow je jedno z největších letišť v Evropě a také ve Velké Británii. Nazývá se také jako London Heathrow nebo Londýn Heathrow. Toto letiště je pro svou hustou síť dálkových spojů známé především jako přestupní bod pro cestující do jiných zemí světa. Letiště je domovskou základnou pro společnosti British Airways a Virgin Atlantic, a také obsluhuje spoje téměř všech významných leteckých společností z celého světa.

Letiště se nachází asi 27 km západně od centra Londýna. Toto letiště má kódové označení LHR a jeho mezinárodní kód ICAO je EGLL.

Letiště má k dispozici celkem 4 terminály, a to terminál 2, 3, 4 a 5. V roce 2015 byl terminál 1 demolicí odstraněn, naopak terminál 2 se dočkal výrazného rozšíření a modernizace.

TIP: Oficiální stránky letiště Heathrow: heathrow.com

Odlety a přílety

Pokud potřebujete zjistit aktuální informace o odletech a příletech z britského letiště, můžete navštívit hlavní stránku letiště. Najdete zde aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 27 km západně od Londýna. Adresa je Heathrow Airport Limited,

The Compass Centre, Nelson Road, Hounslow Middlesex, TW6 2GW.

Autem

Letiště Heathrow nabízí na svých terminálech pobočky autopůjčoven. Obecně se avšak nedoporučuje jezdit autem do centra, nevyplatí se to, protože existuje velmi rozsáhlá síť veřejné dopravy. 

Vlakem

Vlaky Heathrow Express poskytují nejrychlejší spojení s letištěm do centra Londýna. Na hlavní nádraží Paddington trvá cesta pouze 15 minut. V případě zakoupení jízdenky bez předchozí rezervace platí cena až 25 GBP. Zpáteční jízdenka je k dispozici za 37 GBP. Jízdenky, které jsou zakoupeny předem jsou podstatně levnější. Jízdenky lze zakoupit online, prostřednictvím mobilní aplikace, v příletové hale nebo přímo na vlakovém nádraží. 

Všechny vlaky zastavují u terminálů 2, 3 a 5, přičemž terminál 4 není obsluhován vlakem.

Autobusem

Autobusové zastávky jsou umístěny v pěší vzdálenosti od terminálů 2, 3 a 5 (některé linky ojediněle také obsluhují terminál 4).

Cestování autobusem z letiště do centra Londýna je možné prostřednictvím společností Terravision a National Express. Obě společnosti směřují na hlavní autobusové nádraží Victoria, přičemž doba jízdy trvá asi 50 minut. Při cestě vlakem nebo metrem na autobusové nádraží Victoria však budete muset absolvovat přestup. Frekvence spojení autobusů je 1 až 2krát za hodinu.

Jízdenky lze zakoupit online prostřednictvím aplikace nebo na oficiálních stránkách provozovatelů.

Metrem 

Nejekonomičtěji se do centra Londýna dostanete metrem linkou Piccadilly, která obsluhuje terminály 2, 3, 4 a 5. Jízda trvá přibližně 50 minut, a metro je v provozu od 5:00 do 23:30.

Další možností je linka Elizabeth Line, která zajíždí také k terminálu 2, 3, 4 a 5. Tuto linku je možné využít, pokud se chcete dostat do centra města, východního Londýna, Sheffieldu nebo Readingu.

Taxi

Pokud nechce využít veřejnou dopravu, můžete si objednat tradiční taxík. Další alternativou jsou například služby Uber nebo Bolt

Doprava v noci

V noci, v období mezi 23:40 až 5:35 můžete využít autobusovou linku N9, která je v provozu s 30minutovými intervaly. Tato linka směřuje do Aldwych a zastavuje v centru Londýna, což trvá asi hodinu. Pro cestu směrem na Harrow v nočních hodinách můžete zvolit autobusovou linku N140.

Noční metro je k dispozici zejména v pátek a v sobotu v noci, ale nelze se s ním dostat na terminál 4.

Služby taxíků, Uberu či Boltu jsou v noci samozřejmostí. 

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě, ale i dlouhodobě. Doporučuje se online rezervace na oficiálních stránkách letiště, což zajistí i výhodnější nabídku za parkování. 

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka na tomto letišti otevírá asi 3 hodiny před plánovaným odletem. 

Odbavit se je možné se tradičně na přepážce nebo online

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště heathrow.com najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Heathrow nabízí za služby?

Po celém areálu letiště se můžete snadno a zdarma připojit na WI-FI. Zásuvky na nabíjení elektrických chytrých zařízení jsou rozmístěné po celém letišti. 

Všechny terminály letiště jsou vybaveny běžnými supermarkety, kde můžete rychle nakoupit základní potraviny a nápoje. Součástí jsou také obchody s luxusním zbožím, drogerie a lékárny

Restaurace, kavárny a další pohostinství jsou v celém areálu letiště nadosah.

Směnárny jsou samozřejmostí na letišti, avšak je nutné počítat s nevýhodnými kurzy. V tomto případě raději použijte bankomaty

Sprchy jsou k dispozici pouze v prémiových salonech určených pro držitele věrnostních karet aerolinií nebo pro cestující v business a první třídě.

Každý terminál v příletové části má součástí možnost úschovy zavazadel s provozní dobou od 5:00 do 23:00. Cena služby je okolo 15 GBP.

 

Vyhrazená místa pro kuřáky najdete pouze ve venkovních prostorách před terminály letiště. 

 

Nezapomenutelné zážitky Heathrow

Pokud máte čas, doporučujeme vám projít si tyto památky.

  • Město Londýn je světoznámou metropolí, která nabízí nádherné památky a zajímavé zážitky. 
  • London Eye neboli Londýnské oko je největším vyhlídkovým kolem v Evropě. Je vysoké 135 metrů a nabízí nádherné výhledy a krásný zážitek. 
  • Tower of London se považuje za jeden z nejlepších symbolů dlouhé a rozmanité historie Londýna a také domovem slavných korunovačních klenotů Anglie. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v celém Londýně. 
  • Hrad Windsor patří mezi klíčové památky v Londýně a slouží jako oficiální rezidence britského panovníka. S rozsáhlými rozměry a monumentálním vzhledem poskytuje hluboký pohled do bohaté historie Británie, sahající až 1 000 let do minulosti. Tímto zároveň zaujímá pozici druhého největšího obydleného hradního komplexu.

  • Plavba po Temži je dalším zajímavým a nevšedním zážitkem. Odkud si můžete vychutnat pohled na Londýn z úplně nového úhlu a obdivovat nejvýznamnější památky, jako jsou Westminsterský palác, Tate Modern, Tower of London, Tower Bridge a Greenwich.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace