Letiště Milán Malpensa: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Milán Malpensa patří mezi další významné letiště a důležitá místa v Itálii.  Letiště je významným bodem pro cestování nejen po Evropě, ale i do dalších destinací po celém světě. V tomto článku se podíváme na praktické informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaši cestu.

Letiště Milán Malpensa

Mezinárodní letiště Milán Malpensa, italsky Aeroporto di Milano-Malpensa patří mezi největší letiště v severní Itálii a je tak dalším klíčovým bodem pro cestování nejen po Evropě, ale i do destinací po celém světě. 

Domácí základnou jsou zde aerolinky ITA Airway a EasyJet a letiště obsluhuje spoje téměř všech významných leteckých společností, včetně Wizz Air, Ryanair, Eurowings, Emirates, Qatar, Vueling a mnohých dalších.

Letiště zajišťuje lety do různých destinací po Evropě a také slouží jako přestupní bod pro lety do Ameriky, Afriky a Asie

Nachází se přibližně 50 km od centra Milána. Letiště Milán Malpensa má kód IATA: MXP a ICAO: LIMC.

Letiště disponuje dvěma terminály, to Terminál 1 a Terminál 2. Tyto terminály jsou od sebe vzdáleny asi 1,5 km. Každý z terminálů se nachází v jiné části areálu letiště. 

TIP: Oficiální webové stránky letiště Milán Malpensa: milanomalpensa-airport.com.

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Milán Malpensa můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 50 km od centra Milána a asi 30 km od města Varese. Letiště je na adrese: Aeroporto di Milano-Malpensa, Aeroporto Città di Busto Arsizio, Ferno, 21010, Provincie Varese, Itálie.

Autem

Na letišti jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Avšak se doporučuje využívat veřejnou dopravu, která je dobře propojená.

Vlakem

Vlaky Malpensa Express nabízí nejrychlejší možné spojení s centrem Milána. Doba jízdy vlakem do centra je přibližně 40 až 50 minut. Jízdenky lze zakoupit online, v automatu nebo na letišti. Vlaky jsou k dispozici každý den. Cena jízdenky se pohybuje okolo 12 až 15 EUR, zpáteční jízdenka stojí asi 20 EUR. Vlakové nádraží se nachází v suterénu obou terminálech. 

Autobusem

Autobusové spoje propojují letiště s různými částmi Milána. Ceny jízdenek se pohybují v rozmezí od 5 do 10 EUR, zpáteční je okolo 16 až 20 EUR. Autobusy jsou k dispozici od brzkého rána do pozdních večerních hodin. Autobusová doprava je nejlevnější a máte na výběr z mnoha různých linek: Malpensa Shuttle, Malpensa Airport Bus Express, Terravision, Caronte. Jízdenky je možné zakoupit na stránkách jednotlivých autobusových společností nebo přímo na letišti. 

Taxi

Taxi jsou dostupné před každým terminálem. Využít také můžete Uber nebo Bolt. Cesta do centra města stojí průměrně kolem 80 až 110 EUR.

Doprava v noci

Z letiště na nádraží Milano Cadorna se dostanete nočním autobusem. Další možností je například taxi.

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě i dlouhodobě. Pro cestující s vlastním vozem je vhodné rezervovat si místo předem online pro výhodnější tarify.

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště milanomalpensa-airport.com najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Miláno Malpensa nabízí za služby?

Letiště Milán Malpensa nabízí širokou škálu služeb pro cestující:

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Bezplatná Wi-Fi je dostupná po celém letišti a nabíjecí stanice jsou rozmístěny pro pohodlné dobíjení elektronických chytrých zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Letiště je plné obchodů, od suvenýrů po luxusní zboží. Restaurace a také možnost rychlého občerstvení nabízejí široký výběr italských i mezinárodních pokrmů. Samozřejmostí jsou také lékárny a další prodejny.

Směnárny, bankomaty: Směnárny jsou k dispozici, ale doporučuje se používat bankomaty pro výhodnější směnu měny.

Pitná voda: Po celém letišti najdete dostatek pitné vody. 

Úschova zavazadel: V příletové části terminálu 1 je možnost úschovy zavazadel. Provozní doba je od 6:00 do 22:00 hodin a cena se pohybuje od 7 EUR.

Nezapomenutelné zážitky v Miláno

Milán, hlavní město Lombardie v severní Itálii, je známé svým uměním, kulturou, módou a architekturou. Zde je seznam míst, která stojí za návštěvu.

  • Vítězný oblouk: Vítězný oblouk Arco della Pace je z 19. století a nachází se na místě, kde byla dříve starověká vstupná brána Porta Sempione. 
  • Mrakodrap Torre Velasca: Tato budova byla postavena v roce 1956 a byla tak prvním mrakodrapem v Itálii. Budova má velmi originální tvar a vypadá jako houba. 
  • Vodní kanály Naviglio: Vodní kanály vytváří zajímavou a romantickou atmosféru. Vodní kanály se nachází v blízkosti restaurací, kaváren a také obchodů. 
  • Zábavní park Europark Idroscalo Milano: Tento zábavní park je nejlepší místo pro děti. Najdete zde různé atrakce a zajímavé projekty, nechybí ruské kolo ani zrcadlový dům. 
  • Katedrála Duomo: Katedrála je jednou z největších památek a dominant Milána. Nachází se v centru města a je nejznámější gotickou památkou.
  • Nákupní čtvrť Quadrilatero della Moda: Nákupní čtvrť, známá pod českým názvem Zlatý čtyřúhelník má součástí obchody se světoznámými značkami, jako je Armani, Bulgari, Chanel nebo Prada.  

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace