Letiště Řím Fiumicino: Praktické informace pro cestující

Mezinárodní letiště Řím Fiumicino patří mezi hlavní a největší letecká uzlová místa v Itálii a je také významným bodem pro cestování nejen po Evropě, ale i do dalších destinací po celém světě. V tomto článku se podíváme na praktické informace, které vám pomohou lépe se orientovat a plánovat vaši cestu.

Letiště Řím Fiumicino

Mezinárodní letiště Řím Fiumicino, známé též jako Leonardo da Vinci International Airport, patří mezi další hlavní letiště v Evropě a v Itálii. Slouží jako klíčový přestupní bod pro cestující letící do různých částí světa. 

Domácí základnou jsou zde aerolinky ITA Airway. Letiště obsluhuje spoje téměř všech významných leteckých společností, jako jsou Wizz Air, Ryanair, Eurowings, Vueling a mnoho dalších. 

Letiště Řím zajišťuje různé destinace po Evropě, ale také je přestupním bodem pro lety z Evropy do Severní a Jižní Ameriky, Afriky, ale také do Asie.

Letiště se nachází přibližně 30 km západně od centra Říma. ICAO 4-místný kód je LIRF a označení IATA je FCO.

Letiště disponuje celkem 2 terminály, a to terminál 1 a terminál 3. Ty jsou vzájemně propojeny, a proto přesun z jednoho do druhého terminálu je jednoduchý a vcelku rychlý. 

TIP: Oficiální webové stránky letiště Řím Fiumicino: adr.it

Odlety a přílety

Pro aktuální informace o odletech a příletech z letiště Řím Fiumicino můžete navštívit oficiální webové stránky letiště. Zde naleznete aktuální rozpis letů, informace o terminálech a další užitečné informace.

Doprava na letiště

Letiště se nachází asi 30 km od centra Říma na adrese: Aeroporto di Roma Fiumicino, ia dell'Aeroporto, di, 00054 Fiumicino RM, Itálie.

Autem

Na letišti Řím Fiumicino jsou k dispozici pobočky autopůjčoven. Avšak se obvykle doporučuje využívat veřejnou dopravu, která je dobře propojená.

Vlakem

Vlaky Leonardo Express nabízí nejrychlejší spojení s centrem Říma. Cesta na hlavní nádraží Termini trvá přibližně 30 minut a vlaky jezdí každých 15 až 30 minut. Jízdenky lze zakoupit online, v automatu nebo na letišti. Vlaky jezdí každý den od 6:00 do 23:23 hodin. 

Další alternativou jsou vlaky Regionale, které jsou pomalejší. Doba jízdy je okolo 50 minut. Vlaky jezdí v rozmezí asi každých 15 až 20 minut. 

Autobusem

Linky Terravision, Atral-Schiaffini, T.A.M. a Sit Bus Shuttle nabízejí dobré spojení do centra města a do okolí. Ceny jízdenek se pohybují v rozmezí od 5 do 10 EUR. Zastávka autobusů se na letišti nachází po pravé straně terminálu číslo 3. Autobusy pravidelně jezdí od 4:30 do 00:30 hodin a frekvence spojů se pohybuje okolo 45 až 60 minut.

Autobusy společnosti Cotral patří mezi ty nejlevnější varianty, jízdenky stojí okolo 3,50 EUR. Tyto autobusy jezdí jen jednou za hodinu v čase od 5:30 do 21:00 hodin. 

Taxi

Taxi jsou dostupné před každým terminálem. Využít můžete také služeb Uber nebo Bolt. Z letiště do centra průměrně cesta stojí okolo 50 až 70 EUR.

Doprava v noci

V noci jsou k dispozici autobusy a taxi pro cestující, kteří přilétají či odlétají mimo běžné hodiny. 

Parkování na letišti

Parkování na tomto letišti je možné krátkodobě, ale i dlouhodobě. Pro cestující s vlastním vozem je možnost parkování na letišti, a je vhodné rezervovat si místo předem online pro výhodnější tarify.

Parkování na letišti a také online rezervaci najdete na tomto odkaze

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou časovou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu.

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách konkrétních leteckých společností. 

Obecně platí, že se odbavovací přepážka otevírá 3 hodiny před plánovaným odletem. Odbavit se je možné tradičně na přepážce nebo online

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je potřeba počítat s delší čekací dobou. Při bezpečnostní kontrole následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

Na oficiální stránkách letiště adr.it najdete důležité informace jako jsou možnosti odbavení, příprava na bezpečnostní kontrolu a podobně. 

Co letiště Řím Fiumicino nabízí za služby?

Letiště Řím Fiumicino nabízí širokou škálu služeb pro cestující:

Wi-Fi a nabíjecí stanice: Bezplatná Wi-Fi je dostupná po celém letišti a nabíjecí stanice jsou rozmístěny pro pohodlné dobíjení elektronických zařízení.

Obchody, restaurace a rychlé občerstvení: Letiště je plné obchodů, od suvenýrů po luxusní zboží. Restaurace nabízejí široký výběr italských i mezinárodních pokrmů. Samozřejmostí jsou také lékárny a další atypické prodejny.

Směnárny a bankomaty: Směnárny jsou k dispozici, ale doporučuje se používat bankomaty pro výhodnější směnu měny.

Úschova zavazadel: V příletové části každého terminálu je možnost úschovy zavazadel.

Součástí je také školka, dětský koutek a také kočárky pro kojence

Nezapomenutelné zážitky v Římě

Řím, hlavní město Itálie, je plné historie, kultury a nádherné architektury. Zde je seznam míst, které byste měli při návštěvě Říma určitě navštívit.

  • Koloseum: Symbol Říma a jedno z nejslavnějších antických divadel na světě. Prozkoumejte historii gladiátorů a diváckých her v tomto impozantním amfiteátru.
  • Fórum Romanum: Rozlehlé archeologické naleziště, kde najdete ruiny starověkých římských staveb a chrámů. Procházka touto historickou oblastí vám umožní nahlédnout do života v antickém Římě.
  • Pantheon: Unikátní chrám postavený jako chrám všech bohů. Jeho kupa s otvorem na vrcholu dodává zážitek z osvětlení interiéru sluncem, což je jedinečný zážitek.
  • Vatikán a Bazilika svatého Petra: Navštivte Vatikánská muzea, Sixtinskou kapli a procházejte se náměstím sv. Petra. Bazilika svatého Petra je jedním z nejvýznamnějších křesťanských chrámů na světě.
  • Fontána di Trevi: Nádherná fontána s mnoha legionářskými sochami. Legendární je tradice hodit minci přes rameno do fontány, což má zaručit návrat do Říma. 
  • Španělské schody: Symbol elegance a módy v Římě. Vystoupání na vrchol vás odmění pohledem na krásný pohled na město.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace