Jak cestovat autobusem na dovolenou?

Cestování autobusem je pohodlné a zcela bez starostí. Při cestě za mořem po Evropě je to jedna z nejoblíbenějších variant. Na co si dát pozor a jak se zařídit, tak aby vše proběhlo hladce?

Jak převážet kufry a další zavazadla při cestování autobusem na dovolenou

Naprostá většina společností, které provozují dálkové autobusy, nemá tak přísná pravidla jako znáte z letiště. Na své jízdence nebo v rekapitulaci objednávky byste měli najít, zda platí nějaká omezení, co se velikosti zavazadel týče. Ale zatím jsme se nesetkali s tím, že by to někdo opravdu měřil. 

Udělejte to tak, že si velké zavazadlo dáte do zavazadlového prostoru a jeden příruční batoh/tašku si necháte u sebe. Pro cestování na dovolenou se nám nejvíc osvědčily cestovní tašky na kolečkách (či cestovní kufry na kolečkách). Snadno se s nimi manipuluje a jsou k dostání i v dětských velikostech.

Jak převážet kolo? Dopředu si ověřte, že tuto přepravu dopravce umožňuje. Nejlepší je přeprava na nosičích, jenže to není automatické a musí se rezervovat společně s jízdenkou. 

  • Například FlixBus nabízí přepravu až pěti jízdních kol na nosičích
  • RegioJet nic takového nezná, na druhou stranu dovolují kolo uložit do zavazadlového prostoru (pokud je řádně zabalené a splňuje stanovené rozměry). 
  • Přepravu kol v přívěsu nebo ve speciálním prostoru lze zarezervovat u Leo Express.

cestovani-autobusem-na-dovolenou

Jak koupit/rezervovat lístky

  1. Nejpohodlnější je lístky na autobus kupovat online. Po zaplacení přes platební bránu vám přijdou na e-mail v elektronické podobě. Při nastupování se většinou prokážete pouze pomocí QR kódu, který na vstupence je. 
  2. Většina společností už dnes má i vlastní aplikaci, se kterými je vše jednodušší. Do profilu si uložíte platební kartu a v historii budete mít všechny své jízdenky. 
  3. Třetí variantou je koupit lístek na autobus osobně na pobočce dopravce

Lístky pro cestování autobusem na dovolenou kupujte s dostatečným předstihem, ať si můžete vybrat nejlepší místa na sezení. 

Jak ušetřit při cestování autobusem na dovolenou

Sledujte akce na stránkách dopravce a nakupujte akční jízdenky. Běžně v sezóně nabízí hned několik destinací za výhodnější cenu. Další slevy ulovíte, pokud se zaregistrujete do věrnostního systému/klubu atd. Doporučujeme olajkovat stránky na Facebooku, které se zabývají levnými letenkami a jízdenkami, ty na podobné výhody upozorňují. 

cestovani-autobusem

Jak cestovat přes noc

Pokud máte možnost, vybírejte si při cestování autobusem na dovolenou do vzdálenějších destinací linky, které jezdí přes noc. V cizině se často setkáte s tím, že jsou luxusně vybavené a vyspíte se v nich stejně tak dobře, jako v hotelu. Navíc ušetříte za ubytování

Na noční cestování si připravte deku a teplejší oblečení, ať vám není zima. Vyplatí se mít po ruce vlhčené ubrousky a další hygienické potřeby. V případě, že máte problém usnout v cizím prostředí a ruší vás lidé okolo, doporučujeme špunty do uší a masku na oči na spaní.

Jak cestovat autobusem po ČR i do zahraničí

Při cestování autobusem na dovolenou po České republice využijte služby regionálních dopravců. Spoje mezi většími českými městy zajišťují i dopravci, kteří běžně jezdí do ciziny, například RegioJet nebo FlixBus. Cestování s nimi bývá o poznání komfortnější než s menšími regionálními firmami. 

Nejvíce spojů do zahraničí zajišťuje RegioJet, FlixBus a Leo Express. RegioJet a FlixBus mají v portfoliu také nejvíc přímých linek. RegioJet vás doveze ke všem našim sousedům, do Maďarska i na Balkán, dále do zemí Beneluxu, Francie, Itálie či Velké Británie. 

FlixBus má stejnou nabídku. Jedná se o firmy, které si tvrdě konkurují, a proto se vyplatí sledovat kdo má kdy nejvýhodnější nabídku, jaká varianta je s co nejméně přestupy atd. Využijte tento postup třeba při příští cestě do Chorvatska. Leo Express vás doveze do Rakouska nebo pomocí partnerských spojů až do Maďarska.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace