Na dovolenou rychle a pohodlně: Podívejte se na seznam letišť v ČR a okolí

Plánujete odcestovat za hranice, ale nejste si jistí tím, z jakého letiště ideálně odletět? Nejen Česká republika, ale také okolní státy umožňují rovnou několik způsobů, jak se dostat do vysněné destinace. Pojďme se seznámit s těmi nejznámějšími a prozradit si o nich něco víc.

Letiště Václava Havla Praha

Dnes Letiště Václava Havla Praha, dříve Ruzyně – pravděpodobně nejoblíbenější mezinárodní letiště u nás leží na okraji hlavního města. Nabízí nejen vnitrostátní, ale také mezinárodní letecké spoje, ke kterým dochází na pravidelné, ale i na nepravidelné bázi. Celkově se zde nachází rovnou tři vzletové a přistávací dráhy, kdy jedna je pro tento účel trvale uzavřena. Součástí letiště jsou rovnou tři terminály, které jsou rozdělené dle typu dopravy.

letiste-v-ceske-republice

Letiště Brno Tuřany

Mezinárodní letiště najdeme také v okolí Brna. Ve zdejších Tuřanech má letiště rovnou dvě vzletové a přistávací dráhy, k tomu jeden terminál pro příjem cestujících. Spojů odtud neodlétá tolik jako z Prahy, využívané je však zejména místními nebo těmi, kteří to mají do hlavního města příliš daleko.

Letiště Vídeň

Mezi nejvyužívanější (i Čechy hojně navštěvované) je vídeňské letiště, které velmi často nabízí i cenově výhodnější letenky. V porovnání s cenami českých letišť jsou mnohdy i o několik desítek procent levnější. I díky své geografické poloze je vídeňské letiště známé pro své velké množství spojů i do destinací, kam se napřímo z Česka nelétá, což je další důvod, proč je námi Čechy tak hojně využívané.

Letiště Frankfurt nad Mohanem

Mezi největší letiště v Evropě (dle počtu odbavených cestujících) se v posledních letech zařadilo frankfurtské letiště sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem. Mluvíme o největším německém letišti a celkově se zde ročně odbaví i 60 milionů cestujících. Jen málokdo ví, že bylo otevřeno už v roce 1936 a že už od roku 1951 nabízí i osobní dopravu. Pomyslné stáří tohoto letiště bychom při první návštěvě neodhadovali. Je zde rovnou několik ranvejí, navíc jedna určená pouze pro vzlety. Mimochodem, věděli jste, že toto letiště dříve sloužilo jako základna vzducholodí?

letiste-frankfurt

Letiště Mnichov

V Německu ještě zůstaneme. Ani Letiště Mnichov totiž za tím frankfurtským nezaostává. I zde se každoročně odbaví desítky milionů cestujících, konkrétně 41 milionů. Leží necelých 30 kilometrů od Mnichova a ukrývá 2 terminály, také dvě ranveje. Dostat se sem (nebo odtud) není nijak složité, doprava je totiž zajištěná jak autobusy, tak vlakovou linkou a spojů je víc než dost. 

Letiště Krakow

Pojďme se však přesunout do Polska, kde taktéž v hojném množství navštěvujeme letiště. Například druhé největší polské letiště nacházející se kousek od města Krakow nabízí řadu letových spojů, jež míří do mnoha zahraničních destinací. Pro začínající cestovatele je toto letiště praktické, jelikož se zde nenachází mnoho hal, nýbrž veškeré odbavení i přílety jsou situovány do jedné jediné haly. A ta je samozřejmě (jako celé letiště Krakow) otevřené 24 hodin denně. 

Letiště Varšava

Pokud ještě zůstaneme v Polsku, zmínit musíme také Letiště Varšava. Pojmenované je po hudebním skladateli Chopinovi, což jen málokdo tuší. Řada cestovatelů si vybírá varšavské letiště pro přestupové lety, protože právě pro přestupy je toto letiště jako dělané. Dochází k nim v jedné velké, dlouhé hale (respektive v rámci jednoho terminálu) čili je to velmi praktické a bloudění není na programu dne. 

letiste-varsava

Letiště Salzburg

Za druhé největší rakouské letiště je označováno to salcburské. Nachází se zde rovnou dva terminály, ale jeden z nich je v provozu pouze během zimních provozních špiček. Na letiště se dá dostat velmi pohodlně, protože sem míří rovnou několik linek autobusové dopravy a i z centra se sem dá dostat poměrně rychle. Dokonce i z Česka jezdí několik vlakových spojů přímo na letiště čili pokud se rozhodnete odjet na dovolenou odtud, doprava k letadlu nebude problémová.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace