Letiště Frankfurt: Praktické informace pro cestující

Letiště Frankfurt nad Mohanem (IATA: FRA) je největší německé a 3. největší letiště v Evropě vůbec. Co všechno se vám před cestou bude hodit? Jak se na letiště dopravit, jak zde probíhá check-in? A co dělat v okolí?

Jak už název napovídá, letiště najdete na území města Frankfurt nad Mohanem. Základnu zde mají společnosti Lufthansa, Ryanair, Condor nebo AeroLogic. Nejčastěji odsud lidé létají do destinací po Evropě a při cestování po Německu, ovšem z Frankfurtu se pohodlně dostanete do celého světa. 

Jelikož se jedná o velké letiště, vyrazte na něj s dostatečným předstihem, alespoň 2,5 hodiny. V případě, že byste se chtěli zorientovat dopředu, podívejte se na oficiální stránky letiště Frankfurt Airport. Najdete zde nejen mapky, ale i seznam obchodů, restaurací, jízdní řády hromadné dopravy a další užitečné tipy. Materiály ke stažení najdete přímo v Download Center (doprava, informace k check-inu, přepravě zvířat, služby na letišti a další). 

frankfurt-letiste

Doprava na letiště

  • Autem: na letiště se z ČR jezdí přes Rozvadov na Norimberk a potom směrem na Würzburg. Pokračujte směrem na Frankfurt a následně odbočte na letiště. U letiště lze využít dlouhodobé parkování. Místo si raději zarezervujte předem přes stránky letiště. Holiday Parking vyjde na 66 EUR za 7 dní. Více informací zjistíte v našem článku Parkování na letišti.
  • Vlakem: na letišti jsou rovnou 2 nádraží, kam přijíždí regionální a místní vlaky.
  • Autobusem: u terminálu 1 a 2 stojí autobusové nádraží. Jezdí sem např. společnost FlixBus nebo regionální autobusové linky. 
  • Tramvají: z letiště se dostanete až do města také tramvají. Odjíždí zhruba 4krát do hodiny. 
  • Letištní autobusy: staví před terminálem 1 u příjezdové haly B. Cestující rozveze např. až do Heidelbergu nebo Štrasburku. 

Check-in na letišti Frankfurt

Jak dlouho být na letišti před odletem? Jelikož se jedná o velký komplex, nechte si raději větší rezervu. Jestli nemáte hotový online check-in a musíte odbavit zavazadla, doporučujeme alespoň 2,5 hodiny předem. 

Některé aerolinky šetří cestujícím čas a nabízí check-in u automatů – nemusíte tedy stát frontu. Do zařízení zadáte své údaje, oskenujete cestovní doklad a vytisknete si cedulku na odbavené zavazadlo. To potom už jen odevzdáte na příslušném místě a můžete pokračovat na bezpečnostní kontrolu. 

Mez společnosti, které automatický check-in umožňují, patří: Air Dolomiti, Australian Airlines, Brussels Airlines, Croatia Airlines, Egypt Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines a SWISS. Jestli se na to necítíte, automatický check-in není povinný. Vše vyřídite i na přepážkách.

U ostatních aerolinek musíte proces odbavení absolvovat výhradně na přepážce, kde se o vás postará přímo zaměstnanec společnosti.

Tak jako na všech ostatních letištích, i zde po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Následujte pokynů ostrahy a za chvilku ji budete mít za sebou. Po kontrole se ocitnete v duty free zóně. Vyhledejte gate, odkud odlétáte.

Oblíbené destinace, kam letět z Frankfurtu

kam-letet-z-frankfurtu

Co podniknout v okolí?

  • Historické centrum Altstadt, náměstí Römerberg a radnice Römer.
  • Pokud tu budete v době svátku, zajděte na adventní nebo velikonoční trhy.
  • Kostel sv. Mikuláše, kostel sv. Pavla a katedrála sv. Bartoloměje.
  • Za nákupy zamiřte do ulic Goethestrasse a Zeil.

Zajímavosti o letišti Frankfurt

  • V provozu jsou tu dva velké terminály a jeden menší VIP, který využívá pouze Lufthansa. Terminály spojuje nadzemní visutá dráha SkyLine, po které pravidelně jezdí vlak.
  • Jedná se o první z letišť s plně automatickým odbavováním zavazadel.
  • Ročně se zde odbaví okolo 70 milionů cestujících. 
  • Letiště bylo otevřeno roku 1936, tehdy jako základna vzducholodí Graf Zeppelin a Hidenburg. 
  • Během druhé světové války odsud vzlétaly jednotky Luftwaffe.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace