Jak vybrat ledvinku?

Slavné a nestárnoucí ledvinky se staly významným módním doplňkem, který byl v průběhu 80. a 90. let 20. století, kdy si ledvinky získaly obrovskou popularitu po celém světě. Později však tento módní doplněk na nějakou dobu přišel o popularitu a byl stažen do ústraní. Oblíbenost ledvinek se znovu začala postupně k nám vracet a nyní se ledvinky dostali opět na vrchol módní scény. Pokud se chystáte pořídit si novou ledvinku, v našem článku vám představíme některé důležité informace, které vám mohou pomoci při rozhodování.

Praktické ledvinky: Proč byste si ji měli pořídit právě vy?

Ledvinky, v anglických zemí nazývané také jako bum bag, belt bag nebo fanny pack, jsou praktickým a módním doplňkem, který vám umožní nosit denní nezbytnosti stále při ruce. Variabilita ledvinek je dalším velkým plusem, protože díky nastavitelnému popruhu si ji pohodlně připnete, jak vy budete potřebovat. Nejčastěji se nosí přes rameno nebo na zádech, tradičně kolem pasu, nebo na prsou. Všechno potřebné máte jednoduše po ruce, a navíc minimalizujete riziko krádeže, zvláště pokud ji nosíte vpředu.

Původně byla ledvinka určena především pro praktické nošení věcí, jako je peněženka, klíče, mobilní telefon nebo jiné drobnosti. Nicméně v posledních letech se ledvinky vrátily na výsluní módy a staly se opět trendy. Díky různým materiálům a stylům nabízí ledvinky dnes širokou škálu vzhledů, a tak si každý může vybrat takovou, která odpovídá jeho osobnímu vkusu a potřebám. 

Ledvinka se stane vaším skvělým společníkem v těch chvílích, kdy oceníte volné ruce. Ať už půjdete běhat, pojedete na kole, půjdete na menší procházku, nebo vás čeká dlouhé cestování autem, ledvinka se pro tyto případy hodí. Ledvinku také můžete s sebou vzít na procházku do města, na pochůzky nebo když půjdete s přáteli na skleničku vína. 

ledvinka

Jak vybrat ledvinku podle typu?

Existuje několik typů ledvinek, a každý z nich má své výhody a určení. 

Typy ledvinek podle pohlaví a určení

  • Dámské ledvinky bývají více zdobené, barevnější a také výraznější. 
  • Pánské ledvinky jsou menší a slouží k uložení těch nejdůležitějších věcí. 
  • Dětské ledvinky jsou malé, barevné a líbivé.

Typy ledvinek podle způsobu použití

  • Ledvinky na běžné nošení jsou ty tradiční, které známe a oceníte je při každodenním nošení. Takováto ledvinka může být plnohodnotnou náhradou za klasickou kabelku či menší batůžek.
  • Klasické ledvinky mají standardní velikost a mají jednu velkou kapsu, která umožní dostatečný prostor k uložení věcí.
  • Ledvinky s více kapsami jsou určené pro ty, co milují organizaci, a chtějí mít pořádek ve svých věcech.
  • Elegantní ledvinky jsou vhodné pro večerní párty nebo na jinou formální příležitost. 
  • Ledvinky na cestování jsou vhodné při cestování autobusem, tramvají, metrem nebo letadlem. Své osobní věci máte bezpečně u sebe a máte tak dostatečnou kontrolu. 

Jak vybrat ledvinku podle materiálu?

Při výběru se nezapomeňte zaměřit také na materiál, z kterého je ledvinka vyrobena. 

Materiál ledvinky je klíčovým faktorem ovlivňující její vzhled, trvanlivost a odolnost. 

Syntetické materiály 

Ledvinky jsou nejčastěji vyrobeny ze syntetických materiálů jako jsou nylon, polyester nebo polyuretan a podobně. Některé ledvinky z těchto materiálů mají speciální povrchovou úpravu, které je dělá voděodolnými. Tyto ledvinky jsou odolné, lehké a ideální pro každodenní nošení nebo pro outdoorové aktivity. Syntetické materiály se velmi snadno a dobře udržují, což je další velká výhoda. 

Přírodní kůže

Ledvinky, které jsou vyrobeny z kůže mají většinou klasický nebo elegantní vzhled. Nabízí také vynikající odolnost, avšak vyžadují poté také speciální péči o ně.

Přírodní materiály

Přírodní materiály jsou bavlna, džínovina, len a podobně. Ledvinky z těchto materiálů mají různé vzory, barvy a některé z nich jsou udržitelné a nezatěžují tolik naši přírodu.

Jak vybrat ledvinku podle velikosti?

Správná velikost ledvinky je základem pohodlného nošení. Ujistěte se, že vybraný model vám poskytne dostatek prostoru pro uložení vašich věcí, aniž by byl příliš objemný. Zamyslete se nad tím, zda potřebujete větší ledvinku pro cestování nebo menší pro běžné denní nošení.

Aktuálně jsou trendem ledvinky menších rozměrů a také nižší hmotnosti. Většina ledvinek má hmotnost okolo 100 g, některé mohou mít i vyšší váhu, což může pak být při delších cestách fyzicky náročnější. Pokud byste chtěli ledvinku využívat na nějaký větší výlet, doporučujeme na výlet jít ideálně s batohem na turistiku, který je pro tyto případy hodí více.

Jak vybrat ledvinku podle barvy?

Barva ledvinky hraje významnou roli ve vašem celkovém vzhledu. Zvažte, jaká barva se bude nejlépe hodit k vašemu šatníku a zároveň bude praktická pro různé příležitosti. Neutrální barvy, jako je černá, hnědá, bílá nebo šedá, jsou obvykle univerzálnější, zatímco výraznější barvy jako modrá, zelená, červená a žlutá mohou přidat do vašeho outfitu zajímavý doplněk. Ledvinky, co mají vzory se pak ideálně hodí k jednoduchým outfitům, aby dodaly stylový vzhled. 

Co dalšího zvážit při výběru ledvinky?

Kromě parametrů výše je dobré zvážit i několik dalších faktorů při výběru ledvinky.

  • Hmotnost - obecně čím nižší váha ledvinky, tím není velkou zátěží a nosí se pohodlně.
  • Kapsy - určete si, zdali vám stačí jedna velká kapsa nebo potřebujete spoustu menších. 
  • Úložný prostor - má ledvinka dostatečný úložný prostor?
  • Nastavitelný popruh - pásek ledvinky by měl být nastavitelný, aby se dal snadno přizpůsobit vaší postavě. Ledvinka musí pohodlně a pevně sedět, aby se nepohybovala a nepadala dolů.
  • Bezpečnostní prvky na ledvince - jako jsou kvalitní zipy a kapsy. Tím se může minimalizovat riziko odcizení vašich cenných věcí a také odolnost ledvinky.
  • Kvalita zpracování - ledvinka musí mít pečlivě zpracované švy a musí být vyrobena z kvalitního materiálu, tím bude zaručena dlouhá životnost a odolnost. 

Vybrat si ideální ledvinku může být v závislosti na vašich potřebách a preferencích poměrně náročný úkol, avšak doufáme, že jsme vám v našem průvodci poskytly maximum informací k dobrému výběru. Nezapomeňte vždy vybírat takovou ledvinku, která vám nejen dobře slouží, ale také se vám líbí a hodí se k vašemu osobnímu stylu.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace