Letiště Vídeň: Praktický průvodce pro cestující

Vídeň je fascinující evropskou destinací, která láká mnoho turistů a vídeňské letiště je bránou do této malebné metropole. Pokud se chystáte cestovat z tohoto letiště nebo sem přilétáte, je dobré být obeznámen informacemi, které vám pomohou být v obraze.

Letiště Vídeň 

Vienna International Airport neboli Mezinárodní letiště ve Vídni je jedním z největších a také nejvytíženějších ve střední Evropě a nabízí širokou paletu přímých spojení. Díky své blízkosti k hranicím se Slovenskem a Českem je velmi oblíbené zejména obyvateli Bratislavy, okolních oblastí a Moravy. 

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) označuje letiště Vídeň kódem VIE, 4-místný kód ICAO je LOWW. Jeho provozní doba je 24 hodin denně, což umožňuje přečkat noc uvnitř terminálu, když je potřeba.

Do Vídně létají mnohé významné aerolinky z celého světa, takže máte možnost porovnat letenky různých společností na jednom místě. Ať už cestujete za prací, dovolenou nebo na objevování nových koutů světa, rakouské letiště ve Vídni vám nabízí široké možnosti a pohodlnou základnu pro vaše cestování.

Na letišti ve Vídni operují významní letečtí dopravci, jako jsou: 

  • Austrian Airlines (nabízí přímé lety do více než 120 destinací po celém světě),
  • Nízkonákladová společnost Ryanair (nabízí přímé lety do více než 70 destinací v Evropě),
  • Wizz Air (nabízí přímé lety do více než 30 destinací v Evropě a na Blízkém východě),
  • Lufthansa,
  • Niki,
  • Air Berlin

Letiště nabízí kromě mnoha evropských destinací a oblíbených dovolenkových cílů, mimo to také spojení do Asie, Severní Ameriky a Afriky.

Letiště je dobře uzpůsobené pro bezproblémové odbavování, ale také nabízí bezpečné parkování pro vozidla a další možnosti využití jako jsou různé restaurace, obchody a využití pro děti.

TIP: Oficiální stránky letiště Vídeň: viennaairport.com.

letiste-viden

Doprava na letiště

Letiště se nachází u obce Schwechat, asi 18 km jihovýchodně od samotného města Vídeň, do Bratislavy je to pouhých 49 km, do Brna asi 150 km.

Letiště Vídeň je jedním z nejdůležitějších leteckých uzlů ve střední Evropě, a proto má širokou škálu dopravních spojení. 

Autem

Pokud se rozhodnete jet autem, tak cestování do Rakouska je skvělý nápad, protože to není daleko a dostanete se všude, kam se chcete podívat.

Cesta autem z Prahy na Vídeňské letiště trvá asi 4 hodiny, z Brna jsou to pak 2 hodiny a z Ostravy okolo 3 a půl hodiny. Vždy záleží, jaké vás potkají dopravní komplikace na silnicích.

Pokud pojedete ze směru Mikulov, jeďte po dálnici B7 směrem na Vídeň, dále v centru Vídně se dejte na A4 a poté následujte další silniční značení.

Vlakem

Další možností jsou vlaky, cestování je pohodlné a poměrně rychlé. Vlaky společností RegioJet nebo České dráhy jezdí na letiště Vídeň každý den a některé i několikrát za den. Ceny za jednosměrnou jízdenku se pohybují od 300 Kč. Vlaky zajišťují i dopravu zpět z letiště do České republiky. 

Pokud hledáte ještě levnější způsob, jak se dostat na letiště do Vídně, můžete využít spoje směřující do centra Vídně a poté přestoupit na vlak ÖBB, který vás snadno přepraví na samotné letiště. 

Vždy, doporučujeme si jízdenky zakoupit v předstihu, ceny mohou být tím pádem nižší. 

Autobusem

Autobusy RegioJet a Flixbus zajišťují přímou dopravu na vídeňské letiště. 

RegioJet provozuje autobusové linky z Prahy a Brna přímo k terminálu letiště, a to několikrát denně. Z Prahy trvá cesta přibližně 5 hodin, z Brna zhruba 2 hodiny a 30 minut. Jízdenka z Prahy stojí okolo 650 Kč, z Brna vyjde asi na 300 Kč. Doporučujeme však nečekat s rezervací na poslední chvíli, neboť ceny se mohou zvýšit.

Všechny autobusy mají zastávku jak v centru Vídně, tak i na letišti přímo před halou. Autobusy zajišťují i dopravu zpět z letiště do České republiky. 

Jízdné je cenově dostupné, a proto je to vhodná volba pro cestovatele s menším rozpočtem.

Parkování na letišti

Pokud přijíždíte na vídeňské letištěm autem, máte několik možností parkování. Letiště nabízí jak krátkodobé, tak dlouhodobé parkování, a to přímo u terminálu letiště. 

Krátkodobé parkování je vhodné při vyzvedávání a odvážení svých příbuzných a známých z letiště. Ideálně využít rampu k odletové hale, kde je možné parkovat zdarma, maximálně na 10 minut. Pokud budete potřebovat více času, tak zaparkujte přímo před terminály na parkoviště K3, kde parkování stojí asi 5 EUR na hodinu. 

Dlouhodobé parkování je vhodné pro ty, co chtějí parkovat své vozidlo na delší dobu, když budou například na dovolené. Mohou tak využít oficiální parkování na letišti s možností online rezervace. Ostatně se online rezervace předem doporučuje, protože vám to ušetří čas a také peníze, ceny bývají při rezervaci podstatně nižší. Standardní cena za parkování se pohybuje od 80 až do 100 EUR za týden. 

Alternativní možností parkování jsou například záchytná P+R parkoviště nebo další parkoviště v blízkosti letiště. Ceny za parkování většinou bývají nižší, avšak je třeba počítat s tím, že tyto parkoviště nejsou v areálu letiště, a tak je třeba zajistit transfer na letiště a zpět.

Oblíbené destinace, kam letět z Vídně

z-lestite-berlin

Check-in a bezpečnostní kontrola 

Víte, jak dlouho být na letišti před odletem? Doporučujeme mít naplánovanou rezervu, abyste všechno pohodlně stihli a nebyli ve stresu. 

Doba, kdy můžete být odbaveni na letišti, a kdy se odbavení ukončuje, závisí na jednotlivých aeroliniích, a proto je vždy lepší si tyto informace ověřit na webových stránkách. 

Obecně platí, že na letiště Vídeň je doporučeno dorazit nejméně 2 hodiny před plánovaným odletem u kratších letů a 3 hodiny před plánovaným odletem u delších letů. I když jste již provedli online odbavení, stále se doporučuje nechat si dostatečný časový odstup pro předání zavazadel, převzetí palubních lístků a přesun k terminálu.

Letiště Vídeň nabízí moderní a efektivní Check-in proces. Konkrétní letecké společnosti určují, na kterém terminálu se budete muset odbavit. Na tomto letišti jsou tři terminály: Terminál 1, Terminál 1A a Terminál 3. Z terminálu 1 se dostanete k bránám B, C a D a z terminálu 3 k branám F a G.

Letiště Vídeň nabízí také možnost online Check-in. To znamená, že se můžete odbavit rychle a online z domova, až 48 hodin před odletem v závislosti na letecké společnosti. Podrobný návod najdete na oficiálních stránkách letiště. 

Po odbavení následuje bezpečnostní kontrola. Zde je třeba počítat s krátkou čekací dobou. Následujte pokynů ostrahy, aby bezpečnostní kontrola proběhla, co možná nejsnadněji. 

viden-letiste

Co nabízí letiště 

Rakouské letiště Vídeň má mnoho obchodů, restaurací, odpočinkových zón a letištních salónků, kde si můžete před odletem užít pohodlný čas. 

Na vídeňském letišti najdete mnoho různých obchodů s kosmetikou, oblečením, ale také šperky. Počítejte s tím, že ceny jsou někdy až moc přemrštěné.

Letištní salónky nabízí odpočinkovou zónu a neomezený výběr jídla a pití. 

Bezplatná WiFi je samozřejmostí po celém areálu letiště, tak jako dostatek zásuvek, kde je možné si dobít svůj telefon či jiné elektronické zařízení.

Na vídeňském letišti najdete také celou řadu restaurací, kaváren a také místa rychlého občerstvení. Výběr je obrovský, tudíž si vybere každý cestující.

Letiště ve Vídni je připraveno také na děti. Konkrétně na terminálu 3 u odletového GATE F najdete speciální zónu vyhrazenou právě pro ně. Tato zóna je vybavena klouzačkami, lezeckou stěnou a dalšími zábavnými prvky, aby si děti mohly užít čas před odletem nebo během čekání.

TIP: Pokud chcete být v obraze, tak letiště Vídeň nabízí bezplatnou aplikaci viennaairport.com, kde najdete mnoho užitečných a aktuálních informací. 

Nezapomenutelné zážitky v rakouské metropoli

Po příletu do Vídně se turistům otevírá celá řada aktivit a zajímavých příležitostí, které doporučujeme navštívit.

  • Kulturní památky: Vídeň je bohatá na kulturní dědictví, jako je honosný Schönbrunnský palác, hradní komplex Hofburg, katedrála sv. Štěpána nebo Habsburská hrobka a mnoho dalších. Pro milovníky umění jsou tu světoznámá muzea, včetně Uměleckohistorického muzea a Galerie Albertina.
  • Místní kuchyně: Nezapomeňte ochutnat tradiční vídeňskou kávu a Sachertorte, slavný vídeňský dort. Prozkoumejte místní restaurace a ochutnejte speciality jako Wiener Schnitzel a Tafelspitz.
  • Příroda: Pokud máte rádi přírodu, navštivte Práterský park nebo se vydejte na výlet na Dunajský ostrov Donauinsel, kde můžete relaxovat a užívat si krásné okolí.

viden

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace