Doklady a cestování s dětmi: Na co vše myslet a nezapomenout doma?

Cestování s dětmi je vzrušující dobrodružství, ale vyžaduje také pečlivou přípravu, zejména pokud jde o cestovní dokumenty. Správná organizace a uložení důležitých dokumentů vám může ušetřit spoustu stresu během vaší rodinné dovolené. Zde je několik praktických rad, jak si zorganizovat cestovní dokumenty a zajistit hladké cestování.

cestovani-s-detmi

Cestovní doklady pro děti, které nesmíte zapomenout

Ať už vás čeká cestování s dětmi do Chorvatska nebo do jiné exotické destinace je nezbytné zajistit platné cestovní dokumenty pro děti. Pokud se chystáte cestovat do zahraničí, platí pravidlo, že každý občan České republiky, včetně nezletilých dětí a novorozenců, musí mít při cestování do zahraničí s sebou svůj vlastní platný cestovní doklad. Tímto dokladem může být buď cestovní pas nebo občanský průkaz. Je důležité si uvědomit, že rodný list dítěte v tomto případě neslouží jako platný cestovní dokument.

Vyřízení občanského průkazu pro děti stojí 50 Kč, za pas zaplatíte 100 Kč. Doba platnosti obou průkazů je 5 let. To znamená, že před plánovanou cestou je nutné zkontrolovat platnost a také, zdali se dítě na cestovním pasu nebo občanském průkazu samo sobě podobá. Pokud by byla změna vzhledu výrazná je nutné nechat vystavit doklad nový.

Občanský průkaz platí v rámci zemí Evropské unie, a také na Islandu, v Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Albánii, Makedonii, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a Srbsku. Cestovní pas platí univerzálně kdekoliv po světě.

Před odjezdem zkontrolujte platnost občanských průkazů nebo pasů pro všechny členy rodiny. Ujistěte se, že jsou všechny doklady platné po celou dobu vaší cesty. Pokud cestujete do zahraničí, některé země vyžadují, aby platnost pasu byla ještě minimálně 6 měsíců po plánovaném návratu.

Zjistěte se, zdali vaše cílová destinace nevyžaduje víza nebo jiné speciální povolení. Některé země mohou mít specifické požadavky pro rodiny s dětmi, například prokázání souhlasu druhého rodiče či osoby, která se o dítě stará.

Další důležité doklady pro děti, které nesmíte zapomenout nebo se mohou při cestování hodit

Seznam věcí na dovolenou k moři je poměrně dost obsáhlí, avšak nesmíte zapomenout na nejdůležitější a tím jsou cestovní doklady a další doklady, které jsou pro děti nutností k vycestování do zahraničí. 

Kromě cestovních dokladů nezapomeňte na průkaz pojištěnce, pro děti, ale i pro ostatní členy posádky.

Dalšími důležitými dokumenty by měla být zdravotní dokumentace. Ideálně když u sebe budete mít lékařské záznamy a očkovací průkazy pro každé dítě. To je zvláště důležité, pokud cestujete do exotických nebo vzdálených destinací, kde by mohlo být obtížné získat lékařskou péči nebo kde jsou vyžadovány určitá povinná očkování.

Dále nezapomeňte na cestovní pojištění. Vždy si před cestou sjednejte komplexní cestovní pojištění pro celou rodinu. Pojištění by mělo zahrnovat lékařské náklady, odpovědnost vůči třetím osobám a pojištění zavazadel. V některých zemích může být dokonce i povinné.

Pokud cestujete s dětmi a nejste jejich biologickými rodiči nebo pokud cestuje pouze jeden z rodičů, může být užitečné mít notářsky ověřené souhlasné prohlášení druhého rodiče, které potvrzuje, že máte oprávnění cestovat s dítětem.

Některé exotické destinace požadují při návštěvě speciální předpisy a požadavky. A proto před cestou se detailně informujte o cílové destinaci. Některé země mohou mít specifické požadavky na přenášení osobních léků, elektroniky nebo potravin. Ujistěte se, že splňujete všechny tyto požadavky.

TIP: Víte, jak vybrat dětský kufr na kolečkách? V našem nákupním rádci se dozvíte, jak na to.

Jak na cestování dětí bez rodičů do zahraničí?

Pokud vaše dítě cestuje s jedním rodičem, jehož příjmení se neshoduje, nebo pokud vaše dítě cestuje s prarodiči nebo jinou blízkou osobou do zahraničí, je nutné, aby mělo s sebou dokument nazvaný Souhlas rodičů k výjezdu dítěte do zahraničí

Tento dokument je určený pro děti nebo osoby mladší 18 let. Jeho účelem je potvrdit, že vaše dítě cestuje do zahraničí bez rodičů, avšak s jejich dobrovolným souhlasem. Může se totiž stát, že pokud by souhlas nebyl součástí, předpokládá se, že se jedná o únos dítěte. 

U velmi malých dětí se ještě doporučuje společně s cestovními doklady a platným souhlasem mít fotokopii rodného listu dítěte.

Většinou cestování v rámci Evropské unie není tento souhlas potřebný, protože jiné země EU obvykle tento souhlas nevyžadují. Nicméně Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje, aby každé dítě vždy mělo tento dokument s sebou při každé cestě do zahraničí.

Dokument s názvem Souhlas rodičů k výjezdu dítěte do zahraničí nemá nijak stanovenou strukturu ani formu. Avšak by měl tento souhlas obsahovat důležité informace o dítěti, informace o cestě a identifikaci doprovázejících osob. Dále je nutné nezapomenout, nechat si tento dokument notářsky ověřit.

Jak dokumenty bezpečně uložit a mít je stále po ruce?

Bezpečné uchovávání cestovních dokumentů je důležité pro pohodlnou a bezproblémovou cestu. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci být bez zbytečného stresu.

Použijte kvalitní cestovní obal, ledvinku nebo peněženku s popruhem, kterou můžete nosit kolem krku nebo pod oblečením. Tyto obaly mají speciální kapsy na pasy, karty a další důležité dokumenty.

Jako žádoucí je nutné si připravit kopie všech důležitých dokumentů, včetně pasu, víza, jízdenek a cestovního pojištění. Ponechte jednu sadu u sebe a druhou mějte odděleně ve svém dalším zavazadle. 

I digitální kopie jsou další vhodnou možností. Oskenujte si všechny důležité dokumenty a uložte je na bezpečné cloudové úložiště. Tak budou k dispozici kdykoli a odkudkoli.

TIP: Pokud cestujete s dalšími lidmi, rozdělte kopie dokumentů mezi členy skupiny. To znamená, že i když jeden člověk ztratí dokumenty, stále budou ostatní mít jeho kopie.

Při přestupech na letišti a hotelu, můžete využít i hotelové trezory, které jsou ideální pro uchování cestovních dokumentů a dalších cenností.

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace