Tipy a rady pro cestování s dětmi do Chorvatska

Čeká vás cesta do Chorvatska s celou rodinou? Poradíme, jaký typ dopravy zvolit a jak se na celý výlet připravit. Co nenechat doma či jaká letoviska stojí za to? Užijte si dovolenou na 100 %! 

Jak se na místo dopravit?

  • Cestování autem na dovolenou vám zajistí svobodu a flexibilitu. A nejde jenom o přestávky na cestě. Můžete si s sebou vzít také víc věcí. A třeba i komfortně procestovat blízké okolí.
  • Jestli nechcete řídit a potrpíte si na komfort, doporučujeme cestu vlakem – v sezóně často narazíte na výhodné akce. Kdykoliv si můžete protáhnout ztuhlé nohy a dojít si na toaletu. Lůžkové vlaky zajistí místo k přespání.
  • Cesta letadlem se nemusí vždy vyplatit, záleží na tom, kam se jedete slunit. Sledujte akční letenky a možná se vám podaří narazit na výhodný spoj. Tak jako tak ale budete muset z letiště využít nějakou formu hromadné dopravy (vlak, autobus). Výhodou je, že jste v Chorvatsku během chvíle.
  • Autobusy pro nejmenší děti moc nedoporučujeme. Nedostatek pohodlí, a ne vždy dobrý vzduch uvnitř rozruší nejednoho malého cestovatele. Na druhou stranu, jízdenky v akci jsou velkým lákadlem. Pro starší děti je tato varianta vhodnější. 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dopravní prostředek, ani malý cestovatelé se neobejdou bez vlastního zavazadla. Třeba na plyšáky, knížku nebo oblečení. Jak vybrat dětský kufr se dozvíte na našem blogu. 

Vyberte vhodnou destinaci

Jak si cestování s dětmi do Chorvatska užít na maximum? Vyberte destinaci, která nabízí prostředí a aktivity vhodné pro rodiny. 

Chorvatsko se pyšní mnoha krásnými městy a letovisky, jako jsou Split, Zadar, Makarská, Dubrovník nebo Omiš. Všechny mají rodinné hotely, pláže s pozvolným vstupem do moře a atrakce pro děti. Doporučujeme vybrat ubytování s kuchyňkou, kde připravíte jídlo pro své malé dobrodruhy. U ubytování v hotelu vás bude jistě zajímat, co znamenají hotelové hvězdy?

do-chorvatska-s-detmi

Radovánky na pláži

Také už se nemůžete dočkat nádherných pláží a tyrkysového moře? Většina pláží nabízí atrakce pro děti, jako jsou skluzavky, nafukovací hradby a vodní sporty. Zabalte plavky, klobouček, oblečení na koupání (např. tričko, aby si drobotina nespálila záda), plážové hračky a nezapomeňte ani na opalovací krém s vysokým faktorem. Další tipy najdete v našem seznamu věcí na dovolenou

s-detmi-do-chorvatska

Co dalšího podniknout na dovolené s dětmi v Chorvatsku?

  • Výlety do přírody: Chorvatsko je domovem národních parků a přírodních rezervací, které nabídnou úchvatné scenérie a skvělé příležitosti k dobrodružství. Naplánujte výlet do Plitvických jezer, kde děti prozkoumají malebné stezky a kaskády vodopádů. Další možností je návštěva ostrova Mljet, který je z velké části národním parkem. Užijete si tu procházky kolem jezer a cyklistické stezky. 
  • Poznejte místní kulturu: Navštivte tradiční trhy – seznamte se s místními produkty, ochutnejte čerstvé lokální dobroty. Mezi speciality patří ryba a grilované maso. A nechte se okouzlit tajemnou atmosférou starobylých pevností, romantických přístavů a uliček. 
  • Plavby lodí a vodní aktivity: Zaplaťte si výlet lodí po moři, objevujte krásné zátoky a malé ostrovy. Na plážích najdete také půjčovny vybavení pro vodní sporty jako jsou kajaky, paddleboardy nebo šnorchlování. Děti budou nadšené z možnosti prozkoumat podmořský svět a zažít pravé dobrodružství. 

Zdraví a bezpečnost

Před cestováním s dětmi do Chorvatska se ujistěte, že máte uzavřené zdravotní pojištění s dostatečným krytím (např. i na vodní sporty). Mějte s sebou léky na bolest hlavy a zažívací potíže. Nezapomeňte na sluneční krémy a ochranné prostředky proti hmyzu. Seznamte se s doporučeními ohledně bezpečnosti a dodržujte všechna pravidla a pokyny.

Pokud cestujete z České republiky do Chorvatska autem, připravte se na dlouhou cestu. Zabavte děti hrami, písničkami a audioknihami. Dělejte si pravidelné pauzy. Ať si odpočinou nejen dětičky, ale i řidič.  A to nejdůležitější na závěr – připravte pořádnou svačinu. S hladovou posádkou se špatně cestuje.

Nejlepší dětské kufry

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace