5 tipů, jak vybrat batoh na kolo, který nezradí

Pokud jste vášnivý cyklista, určitě víte, že bez spolehlivého batohu na kolo se člověk neobejde. Poskytne nejen dostatek místa pro vaše věci, ale postará se i o pohodlí během jízdy. V tomto článku představíme 5 klíčových faktorů, které pomohou vybrat toho správného parťáka na dlouhé výlety i popojíždění do práce. 

Objem vyberte podle typu aktivit

Objem batohu je jedním z nejdůležitějších parametrů. 

  • Pro kratší vyjížďky si vystačíte s batohem na kolo o objemu 10 l.
  • Naopak pro delší výlety si vyberte batoh s objemem od 10 l výše. Nejčastěji se lidé rozhodují pro batohy s objemem mezi 10 až 20 litry, které jsou dostatečně prostorné pro základní věci a oblečení. 
  • Do většího batohu s objemem nad 30 litrů uschováte i plynový vařič nebo spacák.

batoh-na-kolo

Velikost batohu na kolo určuje výška a typ postavy

Při výběru většího batohu vždy hlídejte velikost, aby vám při jízdě nebránil v pohybu. Jedním z nejlepších vodítek je vybírat mezi pánskými a dámskými modely, které jsou navrženy s ohledem na velikost a anatomii postavy jezdce. 

  • Dámské batohy mají kratší zádovou část a anatomicky tvarované ramenní popruhy, které při jízdě tolik netlačí hrudník. 
  • Pánské batohy na kolo mají delší zádovou část a klasické ramenní popruhy.

Polstrování a nastavitelné popruhy – komfort i bezpečí

Batoh na kolo se neobejde bez poctivého polstrování. Polstrování zad a popruhů přispívá k většímu pohodlí během jízdy. Zároveň zabraňuje otěrům.

Nastavitelné popruhy jsou dnes už samozřejmostí. Když má batoh na kolo také bederní popruh, je to velký výhoda. Díky němu bude perfektně držet na místě, což ve finále přispívá i k vaší stabilitě. 

Zádová část, která umožní jet s ohnutými zády 

Batohy na kolo mají speciální zádovou část, která je navržena tak, aby umožňuje jízdu s ohnutými zády. Zádová část batohu by měla ale také nabízet dobrou ventilaci a odvádět pot z těla. Na našem e-shopu najdete širokou nabídku sportovních batohů s těmito vlastnostmi, které vám zajistí komfortní a příjemnou jízdu.

Doplňky, výbava a členění vnitřního prostoru

  • S hydrovakem je doplňování tekutin mnohem pohodlnější než s klasickou lahví. Dokonce i bezpečnější. Zejména, když dostanete chuť se napít při stoupání nebo sjíždění kopce.
  • Pokud se věnujete adrenalinovým sportům, oceníte batohy s integrovaným chráničem zad, známým také jako páteřák. Chránič zajistí záda v případě pádu.
  • Úchyty na přilbu a další nezbytnosti.  
  • Blikačky, reflexní prvky. 

Dále se zaměřte na členění vnitřního prostoru batohu. Batohy s různými kapsami, přihrádkami nebo síťovými kapsami jsou mnohem přehlednější a jestli nesnášíte chaos, vřele vám je doporučíme. Tento ohled je důležitý i při výběru batohu na turistiku. Lepší organizace prostoru šetří místo. Sami uvidíte, že se vám do něj vejde mnohem víc, než jste čekali.  

Na závěr zhodnoťte kvalitu materiálů a zpracování. Ideální jsou batohy na kolo vyrobené z odolných a voděodolných materiálů. Pokud není nepromokavý, kupte pro něj pláštěnku. Pláštěnka na batoh může být z reflexních prvků. Taková je nejlepší, protože za deště bývá horší viditelnost. Tak ať vás všichni dobře vidí.

A nezapomeňte – jestli chcete, aby vám vaše nová výbava vydržela co nejdéle, starejte se o ni. Jak na to? Prolistujte tipy v našem článku Jak vyprat batoh.

Námi doporučené sportovní batohy

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace