Jak vybrat batoh na turistiku?

Začínáte s turistikou a nevíte, jaký batoh koupit? Vyberte s námi parťáka, který vás nezradí. Podle čeho ho poznat? Záleží na různých faktorech: délce treku, typu terénu, klimatických podmínkách a dalších. Správný batoh se postará o váš komfort i to, že zdárně dorazíte do cíle.

Jiný typ batohu potřebujete na několikadenní horské treky a jiný na výlet s dětmi do lesa. Nezapomeňte to proto vzít v úvahu. Nezáleží totiž jen na velikosti samotné. 

  1. Délka výletu: Pokud plánujete krátký výlet na den, vystačíte si s menším sportovním batohem s kapacitou kolem 20-30 litrů. Pro vícedenní výlety už ale bude potřeba batoh s objemem 50-70 litrů.
  2. Typ terénu: Na výlety po rovných cestách a v mírném terénu postačí lehčí a menší batoh. Jestli ale míříte na horské túry nebo na jiné drsnější terény, chtějte turistický batoh, který je odolný a stabilní.
  3. Klima: Do teplejších oblastí doporučujeme batoh s dobrou ventilací a snadným přístupem k vodě (např. praktická kapsa na lahev). V chladnějších oblastech zase potřebujete batoh s větší kapacitou, aby se do něj vešlo více oblečení. 
  4. Aktivita: Pro různé aktivity jsou vhodné různé typy batohů. Na cykloturistiku jsou ideální menší a lehčí batoh s reflexními prvky. Pro vysokohorské túry chtějte batoh s více popruhy a místy pro upevnění horského vybavení. Na pobyt v přírodě je zase dobré vybrat batoh s vodotěsnou povrchovou úpravou a dostatkem úložného prostoru pro stan, spacák a další vybavení.

Batoh na turistiku vybírejte i podle materiálu

  • Nylon a polyester jsou lehké a voděodolné materiály. Mezi jejich výhody patří nízká hmotnost, odolnost proti vlhkosti a snadná údržba. Koukněte se, jak vyprat batoh a uvidíte sami. Bohužel nejsou tak odolné proti mechanickému poškození nebo UV záření.
  • Kevlarové batohy jsou skvělé do náročných podmínek. Kevlarový materiál je silný, pevný a odolný proti průrazům a řezům. Nevýhodou může být vyšší hmotnost a vyšší cena.
  • Kůže – esteticky pěkný materiál, který se vyznačuje pevností a odolností. Pravidelnou péčí a nošením docílíte toho, že se stane měkčí a flexibilnější. Nevýhodu vidíme hlavně ve vyšší hmotnosti a náročnější údržbě.
  • Další materiály, jako jsou Gore-Tex, Cordura nebo ripstop nylon, rovněž stojí za zmínku. Každý z těchto materiálů má své vlastní výhody a nevýhody, jako je odolnost proti vlhkosti, průrazům nebo snadná údržba. Je důležité zvážit konkrétní použití a podmínky, pro které batoh potřebujete.

batoh-na-turistiku

Vybavení batohu na turistiku

Batoh na turistiku se neobejde bez praktického vybavení. Zamyslete se nad tím, co by se vám hodilo. 

  • Pevná konstrukce a polstrované, nastavitelné popruhy pro pohodlné nošení. 
  • Hrudní popruhy, bederní pás.
  • Polstrovaná záda.
  • Kapsy – vnější i vnitřní, boční, elastické kapsy atd. Užijete je nejen v lese, ale i při cestování vlakem. Jakmile přijde čas na svačinu, budete rádi, že je máte. 
  • Více vstupů do hlavní komory (jednak je to pohodlnější, za druhé praktické v případě selhání zipu), hlavní vstup může mít nástavec coby rezervní prostor. 
  • Rozdělené vnitřního prostoru – rozdělení na komory je praktické hlavně u větších batohů. Některé mají uzavíratelnou přepážku, díky které oddělíte třeba čisté a špinavé oblečení. 
  • Reflexní prvky pro lepší viditelnost.
  • Pláštěnka na ochranu před deštěm nebo ochrana proti slunci.
  • Některé batohy na turistiku výrobci opatřili speciálními kapsami pro lahev na vodu nebo systémy pro hydrataci.
  • Mezi další užitečné prvky patří píšťalka, držák na helmu, poutka na turistické hole, karabiny pro připevnění výstroje či pružné popruhy na připevnění karimatky. Kompresní pásky dovedou nejen přichytit věci na batoh, ale také slouží ke zmenšení jeho objemu, když není zcela plný.

Námi doporučené sportovní batohy

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace