Jak cestovat vlakem?

Cesta vlakem patří mezi nejkomfortnější způsoby přepravy. Dálkové spoje nabízí lůžkové vagóny a jídelní vozy. Koutky pro rodiče s dětmi nejsou nic neobvyklého. Můžete se kdykoliv projít, protáhnout a nadýchat se čerstvého vzduchu. Ani se zavazadly nejsou takové obstrukce jako při cestování letadlem. Navíc je to ekologické! Jaké jsou možnosti při cestování vlakem?

Jak převážet kufry

Zabalit si na dovolenou není jen tak, tím spíš, když jedete celá rodina! Seznam věcí na dovolenou bude pěkně dlouhý. Většina společností má ohledně přepravy zavazadel podobná pravidla. Ty jsou následující:

  • Zavazadla, která berete s sebou, by měla být taková, aby je mohla nést jedna osoba a dala se uložit do přihrádek na zavazadla a pod sedadlo. Můžete si s sebou vzít kufr a třeba i sportovní batoh. Ve velkoprostorových vozech vlaků jsou regály pro velké kufry – využijte je.  
  • V případě potřeby je možné zavazadlo umístit mimo prostor vašeho místa k sezení. Ovšem za dohled si zodpovídáte sami. 
  • Lze přepravovat zavazadla typu dětský kočárek, skládací kolo, koloběžku nebo sportovní vybavení (lyže, surf atd.).
  • Jízdní kola lze se přepravují ve vlacích dálkové dopravy s přepravou jízdních kol. Pokud se tedy chystáte na dovolenou na kolech, musíte si rezervovat místo ve speciálním vlaku.

Teď už víte, jak to ve světě chodí. Cesta na dovolenou může začít. Ale přesto – raději doporučujeme před cestou navštívit stránky konkrétní přepravní společnosti a informovat se o tom, jaká jsou jejich pravidla.   

Jak si koupit/rezervovat lístky

Jestli se chystáte na výlet do zahraničí nebo na větší dálky po Čechách, rezervujte si své jízdenky předem v online systémů. Bývá nutností zakoupit společně s jízdenkou i místenku. Tak získáte jistotu, že se při jízdě usadíte a přepravní společnost zase zajistí, že vlak nebude přeplněný. Jízdenky online pořídíte na stránkách přepravce nebo přes portály s jízdenkami. 

Jak ušetřit při cestování vlakem

  • Nakupujte během akcí. Není výjimkou, že společnosti na léto/festivaly vyhlásí akce na určité spoje. Například při konání festivalu Banát, dále během letních dovolených atd. Sledujte jejich stránky a čekejte na příležitost.
  • Využívejte skupinové slevy a slevy na děti, studenty atd.
  • Zvažte síťové jízdenky a podobné výhodné nabídky. Platí například v Německu – za jednu výhodnou jízdenku můžete jezdit skoro po celé zemi, včetně autobusů.
  • Připravte si vlastní proviant. Jídlo a pití v jídelních vozech a od stevardů nebývá nejlevnější. 
  • Cestujte přes noc. Díky lůžkovým vlakům ušetříte za ubytování, navíc dorazíte ráno čerství a připravení na další dobrodružství. 

Jak cestovat vlakem s domácími mazlíčky

Za cestování s mazlíčkem na větší dálky je většinou potřeba zaplatit extra poplatek. Zároveň nezapomeňte na to, že při jízdě do zahraničí musí mít zvíře aktuální záznam o očkování, pas a čip. Většina společností navíc povoluje cestu pouze se zvířaty do 10 kg. Musí být uvnitř klece, přepravky nebo v jiném typu uzavřeného kontejneru. Informujte se o tom, jaká jsou pravidla u společnosti, se kterou pojedete.

Ne všichni chlupatí parťáci cestu vlakem zvládají. Pokud se tomu vašemu dělá špatně, poraďte se s veterinářem, co by se v takové situaci dalo dělat. Doporučujeme zkusit pár kratších jízd nanečisto, abyste věděli, co na delší trati očekávat. A také aby si mazlíček zvyknul.

Jako majitel jste zodpovědní za to, že vaše zvíře nic nepoškodí a také za dodržení hygienických zásad. Chlupáč nesmí obtěžovat ostatní pasažéry, jinak můžete být vyloučeni z přepravy.

Jak cestovat vlakem po ČR a zahraničí

Jak cestovat vlakem po ČR?

  • Lístky kupujte ideálně předem, ale na krátké vzdálenosti můžete i ve stanici na pokladně.
  • Používejte aplikaci IDOS. Získáte tak přehled nejen o spojích, ale i zpoždění vlaků. Navíc se přes ní dají kupovat jízdenky a místenky. 
  • Nechávejte si dostatek času na přestupy. Zpoždění bohužel nejsou nic ojedinělého. 
  • Využívejte slevy.

Jak cestovat vlakem do zahraničí?

  • Nejlepší vlakové spoje na dovolenou vedou z Čech přímo (případně s pár přestupy) i do nejoblíbenějších destinací u moře – Chorvatsko, Itálie, Bulharsko a další. Někdy je potřeba se na ubytování dopravit ještě místním autobusem, ale to už je jen malý detail. Jestli navíc využijete spoje s lůžky, rychleji vám to uteče, a ještě si odpočinete.
  • Lístky kupujte společně s místenkou předem online u dané společnosti nebo přes online portály s jízdenkami na vlak.
  • Jestli jedete s dětmi nebo mazlíčky, informujte se o tom, jaká má vaše společnost pravidla pro přepravu kočárků, zvířat atd. 
  • Využívejte slevy, akce a síťové jízdné.

Vyberte si vhodný cestovní kufr

(infolinka Po-Pá 9:00 - 17:00)

Kontakty
| Registrace